BCE este singura autoritate care ar trebui să decidă ce bănci europene trebuie închise

Ziarul BURSA #Bănci-Asigurări / 5 septembrie 2013

BCE este singura autoritate care ar trebui să decidă ce bănci europene trebuie închise

Banca Centrală Europeană ar trebui să aibă atribuţii exclusive pentru a decide ce bănci europene nu mai sunt viabile şi ar trebui închise, a afirmat ieri Joerg Asmussen, membru al comitetului executiv al BCE. Eforturile europene de creare a unei uniuni bancare, cu o supervizare comună şi un mecanism de rezoluţie pentru închiderea băncilor cu probleme, s-au atenuat deoarece guvernele nu au ajuns la un acord privind detaliile şi a costurile proiectului.

Joerg Asmussen susţine că un mecanism unic de rezoluţie este tot atât de important ca şi crearea unei autorităţi unice de supervizare, o responsabilitate ca va fi asumată de BCE.

Deşi a salutat propunerea Comisiei Europene pentru un mecanism de rezoluţie care să îşi înceapă activitatea în 2015, oficialul BCE a afirmat că este necesară o discuţie privind autoritatea care va decide ce bănci europene nu mai sunt viabile şi ar trebui închise. "În opinia mea, o astfel de decizie ar trebui luată exclusiv numai de autoritatea care supervizează băncile, care în viitor va fi BCE", a explicat Asmussen într-un discurs rostit la Frankfurt.

Dacă Parlamentul European va sprijini săptămâna viitoare legea privind supervizarea bancară comună, BCE şi-ar putea asuma noile atribuţii în toamna lui 2014, a explicat oficialul BCE, citat de Agerpres. Acesta a adăugat că se aşteaptă ca 1.000 de persoane să lucreze la supervizarea bancară, BCE urmând să supervizeze direct 130 de bănci ce deţin 85% din activele bancare din zona euro.

BCE, care va prelua anul viitor rolul de supervizor bancar, se pregăteşte să realizeze o analiză asupra calităţii activelor şi bilanţurilor pentru cele 130 de bănci din zona euro pe care le va superviza în mod direct. Aceste date vor fi incluse în testele de stres derulate de Autoritatea Bancară Europeană (EBA) în cooperare cu BCE. Oficialii BCE au dat asigurări că analiza va fi cât mai riguros posibilă, pentru ca mecanismul unic de supervizare să aibă credibilitate pe piaţă.

Potrivit ultimelor teste de stres derulate de Autoritatea Bancară Europeană (EBA), la finele lui 2011, băncile europene ar fi trebuit să-şi majoreze capitalul cu 114,7 miliarde euro.

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

Comanda carte
Fix la cos
IBC SOLAR
rpia.ro
danescu.ro
arsc.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

26 Sep. 2024
Euro (EUR)Euro4.9759
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.4629
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.2641
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.9642
Gram de aur (XAU)Gram de aur382.8727

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
Teatrul Național I. L. Caragiale Bucuresti
citiesoftomorrow.ro
energyexpo.ro
cnipmmr.ro
roenergy.eu
notorium.ro
rommedica.ro
prow.ro
aiiro.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb