BCE menţine dobânda la minim istoric şi pregăteşte lichidităţi pentru bănci

ALINA VASIESCU
Ziarul BURSA #Bănci-Asigurări / 4 iulie 2014

BCE menţine dobânda la minim istoric şi pregăteşte lichidităţi pentru bănci

Din 2015, reuniunea de politică monetară a BCE nu va mai fi lunară

Banca Centrală Europeană (BCE) a hotărât, ieri, să menţină dobânda de politică monetară la nivelul minim record de 0,15%, unde se află din iunie, decizia fiind conformă aşteptărilor analiştilor.

Preşedintele BCE, Mario Draghi, a declarat, aşa cum a făcut-o şi în alte rânduri, că va menţine dobânzile la nivel scăzut şi va încerca să susţină redresarea economiei cu o nouă rundă de măsuri de urgenţă.

"Dobânzile BCE vor rămâne la nivelurile actuale o perioadă extinsă de timp", a precizat Draghi.

BCE a redus la începutul lunii iunie dobânda cheie la 0,15%, de la 0,25%, şi a coborât dobânda pentru anumite depozite constituite de instituţiile de credit la BCE la -0,1%, devenind astfel prima mare bancă centrală care taxează banii păstraţi de bănci în conturile sale.

Ieri, Mario Draghi a oferit detalii cu privire la programul de creditare pe care îl pregăteşte BCE (Targeted Longer-Term Refinancing Operations - TLTRO). Astfel, băncile care vor apela la împrumuturi ieftine trebuie să utilizeze aceşti bani ca să acorde credite. Dacă banii vor fi folosiţi în alte scopuri (aşa cum s-a întâmplat în cadrul programului anterior, LTRO), atunci instituţiile de credit vor fi obligate să înapoieze împrumuturile. Băncile pot participa la noua schemă individual sau în grup. Operaţiunile de creditare se vor desfăşura în 18 septembrie şi 11 decembrie.

Mario Draghi a mai spus că BCE este pregătită să lanseze un program de relaxare cantitativă, care constă în cumpărarea de obligaţiuni guvernamentale, dacă inflaţia în zona euro va continua să scadă.

"Consiliul guvernatorilor este unanim în angajamentul său de a utiliza instrumente neconvenţionale, dacă va deveni necesar să răspundă riscurilor unei perioade prelungite de inflaţie scăzută", a subliniat oficialul băncii.

Pe de altă parte, BCE a decis, ieri, să modifice calendarul reuniunilor sale de politică monetară, astfel că, începând din ianuarie 2015, acestea se vor organiza o dată la şase săptămâni, în loc de o dată pe lună, cum au loc acum.

"BCE nu poate şi nici nu trebuie să acţioneze în fiecare lună", a declarat Mario Draghi, menţionând că şedinţele lunare de politică monetară erau "prea apropiate, în situaţia actuală".

BCE a mai hotărât ca din 2015 să publice extrase din şedinţele de politică monetară, la fel cum fac Federal Reserve din SUA şi Banca Angliei.

Euro a scăzut cu 0,4% ieri, la ora 10:58, pe piaţa din New York, având un curs de 1,3611 dolari.

Opinia Cititorului ( 1 )

  1. asta pregateste relazare de vreun an.Pana acu piata l a crezut.Europa esste intr-o stare proasta moneda este prea puternica avem nevoie de 1/1 cu dolarul.PAna acu a fost liniste datorita FEd dar orice vant poate darama europa in acest moment

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

Comanda carte
Fix la cos
transilvaniainvestments.ro
IBC SOLAR
danescu.ro
arsc.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

18 Sep. 2024
Euro (EUR)Euro4.9746
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.4657
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.3003
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.9056
Gram de aur (XAU)Gram de aur368.9924

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
Teatrul Național I. L. Caragiale Bucuresti
hipo.ro
citiesoftomorrow.ro
govnet.ro
energyexpo.ro
thediplomat.ro
roenergy.eu
notorium.ro
rommedica.ro
prow.ro
aiiro.ro
oaer.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb