Banca Centrală Europeană (BCE) a decis, ieri, să menţină nemodificate dobânzile şi programul de achiziţii de obligaţiuni, fiind atentă în continuare la redresarea economică a regiunii şi la riscurile generate de turbulenţele politice din zona euro. Consiliul guvernatorilor BCE şi-a reafirmat decizia privind realizarea de achiziţii lunare de obligaţiuni în sumă de 60 de miliarde de euro, în scădere de la 80 de miliarde de euro, cât au însumat acestea până în aprilie.
Principala dobândă de refinanţare a fost menţinută de BCE la nivelul zero, iar dobânda pentru depozite şi dobânda de finanţare marginală la -0,4%, respectiv 0,25%, aşa cum aşteptau analiştii.
După decizia BCE, euro s-a înscris pe un curs negativ. În jurul orei 18.30 (ora României), moneda unică avea un curs de 1,0865 dolari, în scădere cu 0,4% faţă de ziua precedentă.
Mario Draghi, preşedintele BCE, a declarat ieri, în urma reuniunii de politică monetară, că redresarea economică a zonei euro este tot mai solidă, iar riscurile de încetinire a creşterii s-au redus.
Oficialul BCE a adăugat, însă, că măsurile extraordinare de stimulare pe care le implementează banca sunt încă necesare, iar instituţia este pregătită să crească achiziţiile de obligaţiuni, dacă perspectivele se vor înrăutăţi în mod neaşteptat.
Draghi le-a cerut din nou politicienilor din ţările uniunii monetare să aplice reformele necesare pentru susţinerea productivităţii şi să adopte politici fiscale favorabile creşterii.
Preşedintele BCE a mai spus că încă există motive de îngrijorare în regiune, cum sunt creditele neperformante din sectorul bancar.