Banca Centrală Europeană (BCE) va reanaliza, în decembrie, programul de stimulente monetare, după cum a afirmat, ieri, preşedintele acestei instituţii, Mario Draghi, adăugând că instituţia pe care o conduce are la dispoziţie mai multe opţiuni, printre care o nouă reducere a dobânzii la depozite.
Oficialul BCE a declarat, după reuniunea de politică monetară: "Gradul de adecvare a politicii noastre monetare trebuie reanalizat în cadrul şedinţei din decembrie, când vor fi disponibile noile previziuni macroeconomice. Vrem să fim vigilenţi".
Mario Draghi a arătat că actualul program de achiziţii de active (relaxare cantitativă), de 1.100 de miliarde de euro, pe care îl derulează BCE, oferă flexibilitate în ceea ce priveşte ajustarea mărimii, a componenţei şi a duratei acestuia, existând numeroase căi prin care banca să introducă mai mulţi stimuli în economie.
"Suntem gata să acţionăm, dacă va fi nevoie", a spus Draghi.
Menţionăm că Dan Bucşa, macroeconomist în cadrul "UniCredit Group" Londra, a declarat ieri, în cadrul unei întâlniri cu jurnaliştii, că BCE va lansa un nou program de relaxare cantitativă, după încheierea celui derulat în prezent. Domnia sa a afirmat: "Credem că va exista şi episodul doi. După ce actualul program va expira, în septembrie anul viitor, probabil va exista încă unul, dar nu la fel de mare".
După reniunea de politică monetară de ieri, Mario Draghi a afirmat că perspectivele de creştere a economiei zonei euro sugerează o încetinire, pe fondul problemelor din ţările emergente.
"Redresarea va continua într-un ritm similar cu cel din trimestrul al doilea. Economia continuă, însă, să arate rezistenţă, susţinută de preţurile scăzute ale petrolului, politica monetară a BCE şi de progresele în domeniul consolidării fiscale, realizate de statele membre, care au limitat impactul reducerii cheltuielilor bugetare", a spus Draghi.
BCE a decis, ieri, să menţină dobânda de politică monetară aproape de nivelul zero, aşa cum aşteptau analiştii. Consiliul guvernatorilor BCE a păstrat, astfel, dobânda la minimul record de 0,05%. Dobânda pentru depozite a fost menţinută la -0,2%.
În urma deciziei BCE, respectiv a remarcilor făcute de Mario Draghi, euro s-a depreciat puternic. Moneda împărţită de 19 state din zona euro a scăzut cu 1,6% ieri, la ora 11.24, pe piaţa din New York, ajungând la 1,1154 dolari.