BCE semnalează noi stimulente monetare, anul acesta

ALINA VASIESCU
Ziarul BURSA #Internaţional / 23 octombrie 2015

BCE semnalează noi stimulente monetare, anul acesta

Dan Bucşa, UniCredit: "Credem că va exista şi episodul doi al programului de relaxare cantitativă"

Euro scade puternic

Banca Centrală Europeană (BCE) va reanaliza, în decembrie, programul de stimulente monetare, după cum a afirmat, ieri, preşedintele acestei instituţii, Mario Draghi, adăugând că instituţia pe care o conduce are la dispoziţie mai multe opţiuni, printre care o nouă reducere a dobânzii la depozite.

Oficialul BCE a declarat, după reuniunea de politică monetară: "Gradul de adecvare a politicii noastre monetare trebuie reanalizat în cadrul şedinţei din decembrie, când vor fi disponibile noile previziuni macroeconomice. Vrem să fim vigilenţi".

Mario Draghi a arătat că actualul program de achiziţii de active (relaxare cantitativă), de 1.100 de miliarde de euro, pe care îl derulează BCE, oferă flexibilitate în ceea ce priveşte ajustarea mărimii, a componenţei şi a duratei acestuia, existând numeroase căi prin care banca să introducă mai mulţi stimuli în economie.

"Suntem gata să acţionăm, dacă va fi nevoie", a spus Draghi.

Menţionăm că Dan Bucşa, macroeconomist în cadrul "UniCredit Group" Londra, a declarat ieri, în cadrul unei întâlniri cu jurnaliştii, că BCE va lansa un nou program de relaxare cantitativă, după încheierea celui derulat în prezent. Domnia sa a afirmat: "Credem că va exista şi episodul doi. După ce actualul program va expira, în septembrie anul viitor, probabil va exista încă unul, dar nu la fel de mare".

După reniunea de politică monetară de ieri, Mario Draghi a afirmat că perspectivele de creştere a economiei zonei euro sugerează o încetinire, pe fondul problemelor din ţările emergente.

"Redresarea va continua într-un ritm similar cu cel din trimestrul al doilea. Economia continuă, însă, să arate rezistenţă, susţinută de preţurile scăzute ale petrolului, politica monetară a BCE şi de progresele în domeniul consolidării fiscale, realizate de statele membre, care au limitat impactul reducerii cheltuielilor bugetare", a spus Draghi.

BCE a decis, ieri, să menţină dobânda de politică monetară aproape de nivelul zero, aşa cum aşteptau analiştii. Consiliul guvernatorilor BCE a păstrat, astfel, dobânda la minimul record de 0,05%. Dobânda pentru depozite a fost menţinută la -0,2%.

În urma deciziei BCE, respectiv a remarcilor făcute de Mario Draghi, euro s-a depreciat puternic. Moneda împărţită de 19 state din zona euro a scăzut cu 1,6% ieri, la ora 11.24, pe piaţa din New York, ajungând la 1,1154 dolari.

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

Comanda carte
danescu.ro
arsc.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

16 Aug. 2024
Euro (EUR)Euro4.9754
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.5278
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.2123
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.8414
Gram de aur (XAU)Gram de aur358.6134

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
Teatrul Național I. L. Caragiale Bucuresti
hipo.ro
hipo.ro
energyexpo.ro
roenergy.eu
rommedica.ro
prow.ro
aiiro.ro
oaer.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb