BCE: Zona euro nu revine la creştere până în 2010

Alina Vasiescu
Ziarul BURSA #Internaţional / 7 august 2009

Banca centrală a regiunii îşi menţine dobânda la 1%

Banca Centrală Europeană (BCE) a decis, ieri, să păstreze dobânda de referinţă la nivelul minim record de 1%, conform aşteptărilor analiştilor. Prin decizia sa, BCE încearcă să menţină fluxul creditării şi să consolideze economia regiunii euro.

Preşedintele BCE, Jean-Claude Trichet, a declarat că dobânzile din regiune se află la un nivel "adecvat", indicând că nu întrezăreşte nevoia de modificare a costului creditelor în lunile care urmează. "Cele mai recente date confirmă punctul nostru de vedere, conform căruia dobânzile sunt la un nivel potrivit", a subliniat reprezentantul BCE.

Potrivit spuselor lui Trichet, zona euro nu va reveni la creştere până în 2010.

Oficialul BCE a precizat: "Economia va fi în continuare slabă în 2009, iar după o fază de stabilizare, aşteptăm o redresare graduală, cu o creştere pozitivă anul viitor".

Potrivit estimărilor "Barclays Capital", economia zonei euro va creşte cu 0,3% în trimestrul al treilea, comparativ cu cele trei luni precedente, ceea ce va însemna ieşirea Europei din cea mai severă recesiune de după cel de-al doilea Război Mondial. Dar, redresarea nu va fi una uşoară, atrag atenţia economiştii, în condiţiile în care şomajul creşte, iar preţurile de consum scad. Conform Fondului Monetar Internaţional, în 2010, zona euro va avea cea mai slabă performanţă dintre economiile majore.

Fără politici de stimulare

Conducerea BCE nu va mai recurge la politici de stimulare în perioada următoare, iar acum evaluează impactul achiziţiilor de obligaţiuni pe care instituţia le-a făcut recent. În opinia analiştilor, măsurile BCE şi-au atins scopul şi, atâta vreme cât datele statistice economice sunt mai bune decât aşteptările, banca centrală a zonei euro nu va mai adopta politici de stimulare.

Pe de altă parte, Banca Angliei a anunţat, ieri, că va extinde cu 50 de miliarde de lire sterline programul de cumpărare de active, până la 175 de miliarde de lire, urmărind să stimuleze economia. Banca Angliei a păstrat, ieri, nemodificată rata dobânzii de referinţă la 0,5%.

BCE estima, în luna iunie, că zona euro va înregistra o scădere economică de aproximativ 4,6% anul acesta şi de 0,3% în 2010. În ce priveşte inflaţia, aceasta este estimată la o medie de 0,3% pentru anul curent, respectiv la 1% pentru anul viitor. Preşedintele BCE, Jean-Claude Trichet, susţine că ratele anuale de inflaţie vor râmâne, temporar, în teritoriu negativ, după care, spre finele anului, vor reveni pozitive.

Comanda carte
veolia.ro
Apanova
rpia.ro
danescu.ro
Mozart
Schlumberger
arsc.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

18 Oct. 2024
Euro (EUR)Euro4.9724
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.5865
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.2949
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.9815
Gram de aur (XAU)Gram de aur399.9201

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
Teatrul Național I. L. Caragiale Bucuresti
citiesoftomorrow.ro
cnipmmr.ro
thediplomat.ro
hipo.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb