BCR a câştigat definitiv în faţa lui Piperea, în procesul colectiv G2

EMILIA OLESCU
Ziarul BURSA #Bănci-Asigurări / 25 martie 2016

BCR a câştigat definitiv în faţa lui Piperea, în procesul colectiv G2

BCR: "ICCJ a stabilit că nu există clauze abuzive în contractele de credit ale BCR"

Avocatul Piperea nu comentează decizia instanţei

Banca Comercială Română (BCR) a câştigat definitiv procesul colectiv pe clauze abuzive (aşa-numitul G2) în care clienţii au fost reprezentaţi de avocatul Gheorghe Piperea, potrivit comunicatului trimis, ieri, de bancă.

Documentul arată că Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie a decis că nu există clauze abuzive în contractele de credit ale BCR.

Acesta adaugă: "Sentinţa este identică cu alte şase decizii anterioare ale ICCJ care au stabilit că nu există clauze abuzive în contractele BCR, motivând următoarele: este incorectă echivalarea «dobânzii de referinţă variabilă» cu rata EURIBOR; instanţele nu pot ignora termenii contractului dintre clienţi şi bancă, interpretând greşit sau atribuind alt înţeles angajamentului contractual al părţilor; clauzele din contract sunt clare şi exprimă voinţa reală a părţilor, care au agreat modul de calcul a dobânzii variabile".

Avocatul Gheorghe Piperea nu a dorit să comenteze decizia justiţiei.

Deşi instanţa a stabilit ca acei 120 de clienţi care au chemat banca în instanţă să achite cheltuielile de judecată, BCR nu va solicita recuperarea acestora şi "va face clienţilor oferte comerciale la nivelul actual al pieţei, pentru a încheia amiabil orice diferend şi pentru a consolida o relaţie pe termen lung cu aceştia", anunţă reprezentanţii Băncii Comerciale Române, care conchid: "Banca se află într-un proces de negociere constructiv cu un grup anterior de aproximativ 200 de clienţi reprezentaţi de aceeaşi casă de avocatură (n.r. Piperea şi Asociaţii). Abordarea face parte din strategia BCR de a soluţiona prin parteneriat şi reconciliere amiabilă orice diferend comercial cu clienţii săi. O abordare echilibrată între interesul de afaceri al băncii şi interesul clienţilor este soluţia constructivă pe termen lung, iar banca urmăreşte cu prioritate înţelegerea situaţiei financiare a clienţilor şi identificarea soluţiilor comerciale adecvate".

Reprezentanţii BCR au anunţat că 160.000 de clienţi ai săi sunt beneficiari soluţiilor comerciale oferite de bancă pentru în vederea depăşirii problemelor financiare şi provocărilor contextului economic: "100.000 de clienţi sunt beneficiari ai refinanţărilor oferite de bancă între anii 2010-2015; 30.000 de clienţi ai băncii au primit sprijin şi soluţii de restructurare a creditelor (extinderea maturităţii, amânare la plată, reducerea temporară a ratelor); 30.000 de clienţi, aflaţi în imposibilitatea ajustării costului creditelor, din cauza scăderii valorii garanţiilor şi a veniturilor, au beneficiat de scăderea ratei lunare în medie cu 20% în urma programului Scade Rata".

Oferta lansată anul trecut de BCR prevede reducererea, cu o medie de 20% (scăderea este cuprinsă între 15% şi 40%), a ratelor lunare. Programul Scade Rata vizează aplicarea unei dobânzi fixe de 4,95% timp de cinci ani sau 5,95% timp de zece ani, ulterior clienţii urmând să plătească o dobândă variabilă, alcătuită dintr-o marjă fixă de 3% plus Euribor la şase luni (dacă împrumuturile sunt în lei se aplică indicele ROBOR la 6 luni). Pentru creditele de consum cu ipotecă dobânda va fi mai mare cu 1%. Oferta băncii include şi o asigurare de viaţă gratuită pe perioada de derulare a creditului.

Dana Demetrian, vicepreşedinte executiv Retail&Private Banking la BCR, a declarat, în 2015, că în portofoliul Băncii Comerciale Române sunt 50.000 de clienţi care se încadrează în segmentul vizat de această ofertă.

În toamna anului trecut, a fost pronunţată decizia finală şi în procesul colectiv G1, care a produs controverse aprinse între cele două părţi

Printre altele, în timp ce Gheorghe Piperea a susţinut tot timpul că a câştigat definitiv şi irevocabil în faţa BCR, aceasta din urmă a afirmat că, din contră, avocatul a pierdut procesul.

Avocatul Piperea a precizat în mai multe ocazii că principalul cap de cerere a fost să se constate caracterul abuziv al clauzei de dobândă de referinţă variabilă (DRV), iar acest lucru a fost constatat de instanţă, având consecinţe foarte importante în planul celorlalte contracte. Avocatul Piperea a explicat că justiţia a declarat "nulitatea parţială" a respectivei clauze, "ceea ce înseamnă că Înalta Curte face referire doar la acea parte din DRV care era variabilă, adică ceea ce s-a adăugat peste marja fixă a băncii, inclusiv partea de Euribor".

Avocatul a declarat că, în consecinţă, contractele ar trebui să rămână doar cu marja fixă a băncii, care era, iniţial, în cele mai multe cazuri, de 1,5% şi în câteva - chiar zero.

Contrar declaraţiilor făcute de Gheorghe Piperea, reprezentanţii BCR au precizatt: "Principala solicitare privind înlocuirea clauzei relative la dobândă (în sensul ca dobânda să fie formată din marja fixă iniţial stabilită + EURIBOR/ROBOR) a fost respinsă irevocabil. Cel mai probabil, obligaţia instanţei va fi aceea ca părţile să stabilească un nou nivel al dobânzii variabile pe bază de negociere".

Aceştia au spus că afirmaţiile lui Gheorghe Piperea privind victoria împotriva băncii sunt lipsite de sustenabilitate financiară, legală şi de orientare către interesul direct al clienţilor.

Opinia Cititorului ( 10 )

  1. Ceva nu mi se pare in regula cu acest proces.

    120 de oameni merg pana la Iccj sa isi zica off-ul si nimic. 

    O fi din recomandarea Fmi, ca instantele sa o lese mai moale ? 

    Daca au ajuns pana aici le recomand sa mearga la tribunalul European, cum a facut cineva din Ungaria. 

    Daca si aceea zic ce zic, va fi ciocu' mic pt cineva; banca sau clienti. 

    Intrebare f. mare de ce nu vrea cheltuieli de judecata ? 

    Din bunatatea sufletului,Bcr ? 

    Cine a fost avocat la Bcr, casa de avocatura ?

    Cumva Turca&Zbarcea ? 

    1. Problema este ca acelasi avocat cu un alt grup a castigat toamna trecuta tot la ICCJ.

      Asta toamna era Sova.....mama.... 

      ICCJ ...

    "Avocatul a declarat că, în consecinţă, contractele ar trebui să rămână doar cu marja fixă a băncii, care era, iniţial, în cele mai multe cazuri, de 1,5% şi în câteva - chiar zero" - io cred ca de fapt banca ar trebui sa le plateasca 10%/luna dobanda pt onoarea de ai avea clienti iar astia 10% sa creasca oricand vrea dl Chiperea. Deci despre justitia din Romania si aparatorii ei NO COMMENT, salvarea romanilor tot Arsenie Boca ramane.

    Poate explica ICCJ aceasta decizie halucinanta a completului 6, dupa o alta, diametral opusa data in octombrie in celalalt proces colectiv contra BCR, identic cu acesta si dupa multe alte decizii iccj in care clauzele respective au fost declarate abuzive. Este evidenta miscarea masiva de culise, ca sa nu zic coruptia din justitie, la cel mai inalt nivel. Solutiile ICCJ in astfel de spete, devenise deja practica.

    1. Solutia data pentru existenta clauselor abusive a fost la BCR Chisinau SA, decizia ca nu exista abuz a fost pentru BCR SA. V-am spus sa cititi atent

      Si in priimul caz ICCJ a decis ca debitorii trebuie sa negocieze cu banca mai pe romaneste au pierdut si ei - banca o sa propuna o dobanda mare si debitorii o accepta sau predau cheile.

    Imi da scarba si in vine sa vomit numai cand aud BCR, cea mai cancerigena banca din Romania. Afara cu jegurile din Romanja, marsh la voi in tara austriecilor talhari!

    Bcr își sugerează din toată inima că a repurtat o victorie, dar ignoră realitatea: nimeni ieșit dintr-0 relație comercială cu ei, nu va mai dori alta.

    Dezastrul Bcr se vede in sucursale si ei sunt conștienți de asta! 

    Cât privește G2, să nu subestimezi niciodată adversarul, indiferent cât de Goliat te simți în justiție sau mediul multicultural românesc. Sunt oameni care merg până la capăt, indiferent cu cine, doar pentru a ieși la suprafață dreptate. 

    Dacă nu au reușit să spună componenta DRV în civil, or să fie obligați în penal sau, ținând cont că suntem cetățeni europeni, dubla cetățenie, ne dă dreptul si la părerea altor judecători, independenți, nu doar la Completul 6! 

    Așa că deocamdată bucurativa dragi bancheri, dar nu prea tare, în schimb i cercati să aflați unde va fi capătul pentru toți.

    915, intradevar, dar încep să se termine creditele cu clauze abuzive si alti români nu mai prostesc.

    Se pensionează si fosilele ce le țin partea si apoi vor trebui să schimbe intradevar povestea. Atât ca atunci copiii vor fi mari....  

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

Comanda carte
veolia.ro
Apanova
digi.ro
aages.ro
danescu.ro
librarie.net
Mozart
Schlumberger
arsc.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

18 Noi. 2024
Euro (EUR)Euro4.9764
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.7176
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.3172
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.9544
Gram de aur (XAU)Gram de aur393.2836

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
Mirosul Crăciunului
Teatrul Național I. L. Caragiale Bucuresti
petreceriperfecte.ro
targuldeturism.ro
gustulitaliei.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb