"BCR Obligaţiuni" a absorbit fondul "BCR Monetar"

Raluca Marin
Ziarul BURSA #Piaţa de Capital / 20 iulie 2012

Dragoş Neacşu

Dragoş Neacşu

"Erste Asset Management" (EAM), societatea de administrare a activelor din grupul BCR, a anunţat, ieri, fuziunea dintre cele mai mari fonduri din portofoliu, "BCR Monetar" şi "BCR Obligaţiuni", rezultând noul fond "BCR Obligaţiuni", cu active totale de 3,24 miliarde lei.

Potrivit domnului Dragoş Neacşu, preşedintele "Erste Asset Management", aceasta ar fi una dintre cele mai mari fuziuni din regiune, de până acum.

Decizia a venit după ce Comisia Europeană (CE) a decis să modifice regulile de funcţionare a fondurilor monetare, pentru a le face mai sigure pentru investitori, a explicat Dragoş Neacşu.

Astfel, toţi administratorii româ­ni de fonduri monetare a trebuit să se alinieze la noile standarde care presupun ca fondurile monetare să investească în instrumente cu o durată de viaţă mult mai redusă şi cu rating ridicat, astfel încât riscul la care este expus investitorul să fie redus.

Dragoş Neacşu a declarat: "După mai bine de doi ani de discuţii, s-a stabilit data de 30 iunie ca termen limită de încadrare în noii parametri. Am avut de ales între schimbarea denumirii acolo unde era inclus cuvânul < monetar > şi includerea lor (n.r. portofoliilor de investiţii) într-un fond de obligaţiuni şi, aşa cum am făcut noi, fuziune".

Preşedintele "Erste Asset Management" a menţionat că decizia iniţială a fost ca "BCR Monetar" să rămână un fond monetar şi să rebalanseze portofoliul de investiţii după criteriile stabilite de noile standarde până la sfârşitul lui iunie.

Însă, potrivit domniei sale, datorită costurilor ridicate pentru investitori, au decis să caute alternative.

Astfel, în cursul lunii iunie, pe baza unei analize complexe utilizând o aplicaţie folosită în premieră în Europa de Est şi utilizată de primii cinci mari administratori americani, au constatat un grad ridicat de similitudine şi o aliniere între portofoliile de risc ale celor două fonduri.

"Când am analizat însă fondurile din portofoliu, structura de investitori, comportamentul acestora, orizontul de investiţie şi durata de deţinere, dar şi structura investiţiilor, am ajuns la concluzia că între BCR Monetar şi BCR Obligaţiuni este o proporţie de similitudine de 80% şi astfel am decis că cea mai bună soluţie este să unim cele două fonduri", a declarat Dragoş Neacşu.

Finalitatea este că, la 29 iunie, la limita intervalului reglementat, "BCR Monetar" a încetat să existe şi, începând cu 2 iulie, vorbim de "BCR Obligaţiuni".

"BCR Monetar" era cel mai mare fond mutual din ţară, cu active de 1,667 miliarde lei de la peste 62000 de investitori. Alături de acest fond, pe piaţa locală mai activează alte şapte fonduri monetare, cu active cumulate de 2,5 miliarde lei.

Pentru a rămâne fonduri monetare şi după 30 iunie, acestea nu mai au voie să investească în obligaţiuni cu o maturitate mai mare de doi ani.

Investitori care au făcut răscumpărări vor reveni în cursul acestui trimestru

Potrivit lui Dragoş Neacşu, răs­cumpărările din partea investitorilor au fost mai jos decât estimările EAM, fiind înregistrate 200 - 250 de ieşiri care cumulau mai puţin de cinci milioane lei, în condiţiile în care erau estimate 1000 - 1500 de ieşiri, cu o valoare de aprope 5 milioane euro. Domnia sa a menţionat că în ultimele 12 luni, pe când se discutau reglementările, circa 1500 - 2000 de persoane făcuseră demersuri de răscumpărare de la BCR Monetar şi de cumpărate la BCR Obligaţiuni.

Preşedintele "Erste Asset Management" a mai declarat: "Unii investitori au răscumpărat înainte de fuziune. Noi am vorbit în special cu cei instituţionali, în ideea de a-i convinge să revină. În iunie, retragerile de la investitorii instituţionali au fost de aproximativ 10 - 20 milioane lei. În cursul acestui trimestru, ne aşteptăm ca aceştia să-şi facă revenirea".

"Erste Asset Management" îşi propun ca, la finalul trimestrului, fondul să aibă 30% investitori instituţionali

"Erste Asset Management" speră ca structura de investitori a noului fond "BCR Obligaţiuni" să fie diferită de cea veche a "Erste Monetar", în care erau 85% investitori retail şi 15% investitori persoane juridice, inclusiv investitori instituţionali.

Dragoş Neacşu a declarat: "Mă aştept ca fondul să aibă chiar de la început atractivitate atât pentru IMM-uri (n.r. Întreprinderi Mici şi Mijlocii), cât şi pentru companiile mai mari. Sperăm ca cel puţin 30% dintre investitori să fie persoane juridice şi corporate în următorii doi ani".

Potrivit domniei sale, în prezent, fondul "BCR Obligaţiuni" are aproximativ 95000 de investitori, din care circa 92000 retail şi 3000 persoane juridice (ONG-uri, fundaţii, şcoli, universităţi, toate riturile de cult). Cea mai mare deţinere a unui investitor retail este de 8 milioane de lei.

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

Comanda carte
veolia.ro
Apanova
digi.ro
aages.ro
danescu.ro
librarie.net
Mozart
Schlumberger
arsc.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

22 Noi. 2024
Euro (EUR)Euro4.9759
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.7742
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.3721
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.9774
Gram de aur (XAU)Gram de aur415.3204

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
Mirosul Crăciunului
Teatrul Național I. L. Caragiale Bucuresti
petreceriperfecte.ro
thediplomat.ro
targuldeturism.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb