BCR Pensii - amendă pentru nereguli la raportarea tranzacţiilor bursiere

ELENA VOINEA
Ziarul BURSA #Piaţa de Capital / 16 mai 2012

Autoritatea pensiilor a făcut publice, ieri, motivele pentru care a amendat directoratul BCR Pensii, printre acestea numărându-se şi nereguli constatate la raportarea tranzacţiilor bursiere, reiese din raportul lunar al Comisiei de Supraveghere a Sistemului de Pensii Private (CSSPP).

Comisia a sancţionat-o cu o amendă contravenţională de 7.000 lei pe Simona Diţescu, preşedinte-director general al BCR Pensii, potrivit datelor publicate în Buletinul Informativ din aprilie al Comisiei.

Ceilalţi doi membri ai directorului BCR Pensii, Cristian-Ilieş Vasile - director executiv şi Corneliu-Dragoş Milea - director executiv, au primit fiecare o amendă de 5.000 lei, res-pectiv 4.000 lei. De asemenea, BCR Pensii a fost sancţionată cu un avertis-ment scris, potrivit datelor publicate de CSSPP.

Ziarul "BURSA" a prezentat informaţiile încă de săptămâna trecută, când Mircea Oancea, preşedintele CSSPP, ne-a declarat într-un interviu că trei membri ai directorului BCR Pensii au fost sancţionaţi de CSSPP, iar societatea de administrare a fondurilor de pensii private a primit un avertisment scris, din cauza unor deficienţe operaţionale. Acestea au fost constatate în urma controlului de fond, care a verificat o activitate destul de îndelungată de circa trei ani, trei ani şi jumătate, potrivit domniei sale.

Unul dintre motivele pentru care preşedintele BCR Pensii a fost sanc-ţionat este acela că domnia sa a declarat, în calitate de preşedinte-director general al societăţii, că "deţine un cont de valori mobiliare" în 02.11.2009, potrivit datelor CSSPP.

"Cu toate acestea, tranzacţiile realizate în perioada 26.10.2009 - 21.10.2010 (aproximativ 600 de tranzacţii cu acţiuni pe Bursa de Valori Bucureşti) «în numele unei pers-oane relevante în raport cu administratorul» nu au fost înregistrate în registrul privind tranzacţiile personale ale persoanelor relevante ale BCR PENSII. Prin fapta săvârşită s-au încălcat prevederile art. 8 lit. b) din Norma C.S.S.P.P. nr. 3/2009 privind investiţiile fondurilor de pensii administrate privat şi organizarea activităţii de investire şi ale art. 8 lit. b) din Norma C.S.S.P.P. nr. 4/2009 privind investiţiile fondurilor de pensii facultative şi organizarea activităţii de investire", se arată în Buletinul Informativ.

Mircea Oancea ne-a declarat că sancţiunile cu amendă aplicate la BCR Pensii s-au dat pentru faptul că reprezentanţii companiei nu au fost convingători, nu au putut da nişte explicaţii care să fie justificative pentru situaţiile şi problemele apărute. În cazul BCR Pensii a fost vorba despre o "uşoară neglijenţă", dar nu reprezintă o "chestiune gravă" care să creeze un risc în administrare, potrivit preşedintelui CSSPP.

Printre motivele enumerate de CSSPP pentru sancţiunile aplicate la BCR Pensii se numără faptul că societatea nu a luat toate măsurile necesare pentru a se asigura că situaţiile de conflict de interese sunt identificate şi gestionate astfel încât interesele fondului de pensii să nu fie afectate. Procedura societăţii privind tranzacţiile personale ale salariaţilor BCR Pensii nu a asigurat în mod corespunzător gestionarea conflictului de interese.

Alte motive pentru amendarea BCR Pensii

Printre motivele sancţiunii aplicate BCR Pensii, prezentate de CSSPP, se mai numără următoarele:

- S-a reţinut impozit pe venit de 16% în cazul a doi participanţi la Fondul de Pensii Facultative BCR Prudent, deşi sunt încadraţi în grad de handicap grav.

- Societatea a plătit, prin mandat poştal, unui participant contravaloarea activului personal cuvenit în calitate de beneficiar, deşi era participant la un alt fond de pensii administrat privat, administratorul fiind răspunzător de corectitudinea plăţilor efectuate.

- BCR Pensii a înregistrat sub acelaşi număr două cereri de plată a contravalorii activului unui participant decedat.

- În cazul a doi participanţi la Fondul de Pensii Administrat Privat BCR, decedaţi, societatea a efectuat plata activului acestora către beneficiari, într-un singur cont al cărui titular nu a fost precizat şi nu în contul fiecărui beneficiar.

- Societatea nu a convertit o serie de contribuţii în termenul legal, având în vedere faptul că sumele încasate cu titlul de contribuţii nu au fost identificate în termenul legal de convertire.

- Actele individuale aparţinând a doi participanţi la fondul de pensii facultative BCR Prudent au fost semnate de către agenţii de marketing al BCR, înainte de intrarea în vigoare a Convenţiei dintre bancă şi fondul de pensii.

- BCR Pensii nu a înregistrat cererile de încetare a contractelor de mandat formulate de doi agenţi de marketing.

- Au fost încălcate prevederile art.19 alin.(2) din Norma CSSPP nr. 11/2007 privind auditorul financiar, prin numirea lui Dragoş Neacşu în Consiliul de Supraveghere în locul Margaretei Mazilu.

- Societatea a revocat din funcţia de membru al Consiliului de Supraveghere pe doamna Margareta Mazilu, conform hotărârii Adunării Generale Ordinare a Acţionarilor din 08.11.2010 şi a notificat Comisia de Supraveghere a Sistemului de Pensii Private (C.S.S.P.P.), prin adresa nr. 4809/06.07.2011, cu privire la numirea noului membru al Consiliului de Supraveghere, respectiv domnul Dragoş Neacşu (autorizat de către C.S.S.P.P. în martie 2009). Prin fapta săvârşită s-au încălcat prevederile art. 199 alin. (2) din Norma C.S.S.P.P. nr. 11/2007 privind auditorul financiar pentru fondurile de pensii administrate privat şi administratorii acestora, cu modificările şi completările ulterioare.

- BCR Pensii nu a notificat CSSPP şi Oficiul Naţional de Prevenire şi Combatere a Spălării Banilor cu privire la numele, funcţia ocupată şi responsabilităţile persoanei/persoanelor desemnată/desemnate, prin care s-a încălcat norma CSSPP privind cunoaşterea clientelei în scopul prevenirii spălării banilor şi a finanţării actelor de terorism în sistemul de pensii private.

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

Comanda carte
danescu.ro
arsc.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

14 Aug. 2024
Euro (EUR)Euro4.9761
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.5124
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.2344
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.7993
Gram de aur (XAU)Gram de aur358.8318

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
Teatrul Național I. L. Caragiale Bucuresti
hipo.ro
hipo.ro
energyexpo.ro
roenergy.eu
rommedica.ro
prow.ro
aiiro.ro
oaer.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb