BEI intensifică sprijinul pentru industria europeană de securitate şi apărare

F.D.
Bănci-Asigurări / 9 mai

BEI intensifică sprijinul pentru industria europeană de securitate şi apărare

Consiliul de administraţie al Băncii Europene de Investiţii (BEI) a aprobat o definiţie actualizată a bunurilor şi infrastructurii eligibile pentru finanţare din partea Grupului BEI şi a fost de acord să faciliteze finanţarea pentru întreprinderile mici şi mijlocii (IMM-uri) din industria de securitate şi apărare prin deschiderea de finanţare intermediată dedicată, conform unui comunicat de presă remis Redacţiei.

Consiliul de administraţie a aprobat, de asemenea, 4,5 miliarde EUR în noi finanţări pentru proiecte, inclusiv în domeniile strategice prioritare de acţiune ale climei, inovării tehnologice şi agriculturii.

"Ne intensificăm sprijinul pentru industria europeană de securitate şi apărare, consolidând investiţiile pentru a menţine Europa şi cetăţenii ei în siguranţă, protejând în acelaşi timp capacitatea de finanţare a Grupului BEI."

Norme revizuite pentru finanţarea în domeniul securităţii şi apărării

Stimularea sprijinului Grupului BEI pentru a proteja pacea şi securitatea Europei este una dintre principalele priorităţi strategice prezentate de preşedinta Calviño miniştrilor de finanţe din UE în februarie. În urma unor consultări intense cu acţionarii Băncii, cu pieţele financiare şi cu principalele părţi interesate, precum şi în urma mandatului Consiliului European de a îmbunătăţi în continuare accesul la finanţare pentru firmele europene din domeniul securităţii şi apărării, preşedinta Calviño a dezvăluit un plan de acţiune imediat pentru industria de securitate şi apărare la ultima reuniune ECOFIN, în cadrul căreia iniţiativa s-a bucurat de un sprijin larg.

În cadrul reuniunii de ieri a Consiliului de administraţie, a fost adoptat în mod oficial Planul de acţiune. Pe viitor BEI va renunţa la o cerinţă anterioară conform căreia proiectele cu dublă utilizare eligibile pentru finanţare în domeniul securităţii şi apărării trebuie să obţină mai mult de 50 % din veniturile preconizate din utilizarea civilă. Proiectele şi infrastructurile utilizate de armată sau de poliţie care servesc şi nevoilor civile vor fi acum eligibile pentru finanţare din partea Grupului BEI. Nu va mai exista un prag minim pentru veniturile preconizate din aplicaţiile civile sau ponderea utilizatorilor civili.

Grupul BEI îşi va actualiza normele privind finanţarea IMM-urilor din domeniul securităţii şi apărării. Grupul BEI va deschide linii de credit dedicate gestionate de bănci din statele membre ale UE şi de alţi intermediari pentru proiecte cu dublă utilizare realizate de întreprinderi mai mici şi de start-upuri inovatoare. Societăţile din UE, a căror activitate se desfăşoară parţial în domeniul apărării vor fi eligibile pentru finanţare care utilizează linii de credit intermediate susţinute de BEI. Nu au fost aduse modificări suplimentare listei de eligibilitate, activităţilor excluse şi sectoarelor excluse ale Grupului BEI.

Grupul BEI a creat un Birou de securitate şi apărare, care oferă un ghişeu unic pentru investiţii în domeniul securităţii şi apărării, opearaţional de la 1 mai 2024. Acesta oferă sprijin financiar raţionalizat şi asistenţă de specialitate în vederea consolidării capacităţilor de securitate şi apărare ale Europei.

Se aşteaptă ca aceste modificări să accelereze investiţiile şi să îmbunătăţească accesul la finanţare din partea Grupul BEI pentru sectorul european al securităţii şi apărării, utilizând cele 6 miliarde EUR, disponibile în cadrul actualului program de finanţare din cadrul iniţiativei strategice pentru securitatea europeană (SESI) şi Mecanismul de capitaluri proprii în domeniul apărării al Fondului European de Investiţii (FEI), sporind şi mai mult sprijinul deja considerabil pe care Grupul BEI îl acordă industriei europene de securitate şi apărare.

Consiliul de administraţie a aprobat astăzi şi o nouă finanţare în valoare de 4,5 miliarde EUR pentru investiţii în energia din surse regenerabile, agricultură, transport durabil şi întreprinderi.

"Finanţarea va avea un impact în ceea ce priveşte crearea de locuri de muncă calificate, creşterea producţiei de energie din surse regenerabile şi îmbunătăţirea infrastructurii de transport durabile pentru a îmbunătăţi viaţa şi oportunităţile şi pentru a contribui la un viitor mai verde şi mai rezistent pentru toţi", a subliniat preşedinta BEI, Nadia Calviño.

Consiliul de administraţie a aprobat o finanţare în valoare de 1 miliard EUR pentru întreprinderi noi. Cercetarea şi inovarea corporatistă axată pe durabilitate în întreaga Europă vor fi sprijinite de o iniţiativă paneuropeană dedicată împrumuturilor de capital de risc şi de o nouă cooperare cu partenerii financiari pentru a spori finanţarea întreprinderilor din Ucraina, Georgia, Moldova, Armenia şi Azerbaidjan, în timp ce accesul la finanţare pentru a permite întreprinderilor să se extindă şi să creeze locuri de muncă va fi îmbunătăţit prin noi programe de finanţare a întreprinderilor cu parteneri bancari din Spania şi Republica Cehă. Au fost aprobate, de asemenea, primul program de finanţare pentru sectorul agroindustrial şi cooperativele agricole din Senegal, în cadrul iniţiativei de finanţare a agriculturii pan-africane a BEI, precum şi sprijinul pentru investiţii în agricultură şi dezvoltare rurală în Spania..

BEI a sprijinit investiţii în transportul durabil în valoare de 1,1 miliarde EUR, inclusiv cofinanţarea construcţiei unei noi reţele feroviare suburbane de 149 de kilometri în Bangalore,al tyreilea cel mai mare oraş din India, care va reduce congestionarea traficului, emisiile de gaze cu efect de seră şi poluarea. A fost aprobată, de asemenea, finanţarea unor trenuri regionale de călători noi în sud-vestul Franţei şi sprijin sporit pentru o extindere a metroului din Stockholm.

Consiliul de administraţie a aprobat noi investiţii în energie curată în valoare totală de 1,2 miliarde EUR. A fost aprobată o nouă finanţare de capitaluri proprii pentru investiţii în energie regenerabilă la scară largă în Asia, America Latină şi Europa, alături de susţinerea unor proiecte eoliene şi solare la scară mică în Franţa şi Germania şi de modernizarea distribuţiei de energie electrică în Grecia şi Italia.

Comanda carte
veolia.ro
Apanova
rpia.ro
danescu.ro
Mozart
Schlumberger
arsc.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

18 Oct. 2024
Euro (EUR)Euro4.9724
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.5865
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.2949
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.9815
Gram de aur (XAU)Gram de aur399.9201

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
Teatrul Național I. L. Caragiale Bucuresti
citiesoftomorrow.ro
cnipmmr.ro
thediplomat.ro
hipo.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb