BEI se aliază cu Deutsche Bank pentru susţinerea industriei energiei eoliene

V.R.
Ziarul BURSA #Internaţional / 1 august

BEI se aliază cu Deutsche Bank pentru susţinerea industriei energiei eoliene

English Version

Banca Europeană de Investiţii (BEI) va furniza Deutsche Bank garanţii de 500 de milioane de euro pentru a ajuta creditorul să sprijine industria energiei eoliene din Europa, au anunţat ieri cele două organizaţii şi Comisia Europeană, potrivit Reuters.

Aşa numita contra-garanţie este prima dintr-o iniţiativă de cinci miliarde de euro anunţată în decembrie de BEI, pentru majorarea capacităţii de energie eoliană a blocului comunitar notează Agerpres.

Recent, Comisia Europeană a prezentat măsuri pentru a mobiliza sprijin din partea băncilor comerciale în vederea extinderii industriei energiei eoliene din Europa, pentru îndeplinirea obiectivelor climatice şi îmbunătăţirea securităţii energetice, după invadarea Ucrainei de către Rusia.

Contra-garanţiile sunt promise pentru a acoperi pierderile dacă firma care s-a împrumutat intră în incapacitate de plată.

Decizia BEI va permite Deutsche Bank să-şi înfiinţeze un portofoliu de până la un miliard de euro pentru a acorda garanţii pentru investiţii în reţele şi generarea de energie eoliană.

Acest portofoliu ar urma să adauge investiţii de până la opt miliarde de euro de către persoane fizice şi juridice, au anunţat cele două organizaţii şi Comisia Europeană.

Iniţiativa BEI de cinci miliarde de euro ar putea sprijini construirea de capacitate nouă de energie eoliană de 32 gigawaţi (GW), contribuind la îndeplinirea obiectivului UE de a avea capacitate nouă de 117 GW până în 2030.

UE a înregistrat cel mai ecologic mix energetic, în 2024

De la începutul anului curent, trei sferturi din electricitatea UE a fost generată de surse de energie fără emisii de dioxid de carbon (CO2), ceea ce înseamnă cel mai ecologic mix energetic al blocului comunitar de până acum, conform datelor publicate în iunie de Eurelectric, asociaţie de profil ce reprezintă industria energiei electrice la nivel european, conform Reuters.

Sursele fără emisii au produs 74% din electricitatea UE în perioada ianuarie-iunie 2024, din care 50% au fost surse regenerabile, cum ar fi energia eoliană şi solară, şi 24% din energia nucleară.

"Generarea de electricitate în Europa nu a avut înainte niciodată un asemenea profil cu emisii scăzute de carbon", a afirmat pentru Reuters secretarul general al Eurelectric, Kristian Ruby.

Cărbunele a produs 9% din electricitatea UE, iar gazele 13% - cele mai scăzute ponderi de până acum pentru fiecare combustibil fosil.

Motorul principal al modificării mixului energetic al Europei l-a reprezentat rapida instalare a capacităţilor de energie regenerabilă. Anul trecut, UE a construit capacitate nouă de energie solară de 56 gigawaţi (GW) - cel mai ridicat nivel înregistrat vreodată - şi 16GW capacitate nouă de energie eoliană.

Totuşi, cererea de electricitate a Europei a scăzut, fiind mai uşor pentru sursele ecologice să acopere o pondere mai mare din mixul energetic total. Cererea de energie a UE a fost cu 5,8% mai scăzută în primul semestru din 2024, comparativ cu perioada similară din 2021, notează Agerpres.

Preţurile energiei au atins niveluri record în 2022, în Europa, după ce Rusia a redus semnificativ livrările de gaze spre continent. Criza energetică care a rezultat a forţat industriile şi consumatorii să folosească mai puţină energie pentru a reduce valoarea facturilor, şi încă unele industrii nu au revenit la nivelul producţiei de dinaintea crizei.

Mai multă energie verde va ajuta Europa să-şi îndeplinească obiectivele climatice şi să-şi reducă dependenţa de importurile de combustibili fosili. Dar există indicii că reţelele electrice învechite nu reuşesc să facă faţă schimbării mixului energetic.

Ruby le-a cerut autorităţilor să investească în modernizarea reţelelor electrice, pentru a face faţă ponderii mai ridicate de capacităţii de energie regenerabilă, inclusiv prin adăugare de capacitate de stocare pentru a absorbi excesul de energie ieftină, astfel încât aceasta să nu se irosească.

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

Comanda carte
veolia.ro
Apanova
digi.ro
aages.ro
danescu.ro
librarie.net
Mozart
Schlumberger
arsc.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

15 Noi. 2024
Euro (EUR)Euro4.9765
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.7057
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.3012
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.9660
Gram de aur (XAU)Gram de aur388.7340

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
Mirosul Crăciunului
Teatrul Național I. L. Caragiale Bucuresti
petreceriperfecte.ro
targuldeturism.ro
gustulitaliei.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb