BEN MADADI, CEL MAI MARE INVESTITOR PERSOANĂ FIZICĂ ÎN SIF MUNTENIA: "Autorităţile ar trebui să ia măsuri urgente pentru protejarea investitorilor SIF1 şi SIF4"

Ben Madadi
Ziarul BURSA #Piaţa de Capital / 2 aprilie 2021

Desen de MAKE

Desen de MAKE


Ben Madadi: "Rog ASF să verifice respectarea regulilor prudenţiale privind dobândirea obligaţiunilor Opus Chartered Issuances de către SIF4"

După ce săptămâna trecută ne-a trimis un material în care acuza conducerea SIF Muntenia că dirijează bani ai societăţii către un vehicul de investiţii cu scopul de a câştiga voturile administratorului de fond, în detrimentul acţionarilor SIF4, acum Ben Madadi, probabil cel mai mare investitor personă fizică al SIF-ului, se concentrează asupra FIA Romania Strategy Fund şi Opus Chartered Issuances, două vehicule investiţionale finanţate masiv din banii SIF4.

În esenţă, investitorul ridică semne de întrebare privind modalitatea în care Opus, de la care SIF Muntenia deţine obligaţiuni ce urmăresc coşuri de acţiuni formate din titluri SIF Banat-Crişana, SIF Moldova şi SIF Oltenia, reuşeşte să plătească dobânzile titlurilor obligatare, în condiţiile în care dividendele plătite de SIF2 şi SIF5 se duc direct la SIF4, astfel încât fondul nu are încasări.

"Dacă simplul scop pentru apariţia acestor fonduri în acţionariatul SIF-urilor a fost mutarea banilor dintr-un buzunar în altul, fără a avea o legitimitate investiţională, atunci acest lucru este evident ilegal conform legislaţiei româneşti şi celei europene", spune Ben Madadi.

Redăm, integral, cel de-al doilea material pe care investitorul SIF Muntenia ni l-a transmis.

Andrei Iacomi

Cum poate un fond care deţine doar acţiuni SIF5, SIF2 şi SIF1 să plătească 2% pe an la peste 16,3 milioane de euro, fără să aibă niciun fel de încasări?

În articolul pe care l-am scris săptămâna trecută, vorbeam despre devalizarea patrimoniului SIF Muntenia (SIF4) de către conducerea SIF Banat-Crişana (SIF1), care controlează şi SIF Muntenia prin SAI Muntenia. În principiu, era vorba despre faptul că SAI Muntenia oferise, timp de foarte mulţi ani, un comision de peste 12% pe an unui administrator de fond, şi mă întrebam (retoric) dacă acel administrator de fond oferise în schimb sprijin conducerii SIF Muntenia sub formă de voturi la adunări generale, prin deţinerile de acţiuni proprii cumpărate cu banii SIF4 la SIF4! Materialul a fost recepţionat foarte bine de investitori, dar nu am avut nicio reacţie de la conducerea SIF Muntenia!

Într-un grup de Facebook cu peste 2.200 de investitori activi, nici măcar unul nu şi-a manifestat vreun sentiment pozitiv faţă de conducerea SIF Banat-Crişana, SIF Muntenia şi, de câteva luni, SIF Oltenia (SIF5). Iar lipsa de reacţie a conducerii SIF Muntenia faţă de o acuzaţie atât de gravă, din partea celui mai mare investitor persoană fizică al societăţii arată, încă odată, că este total dezinteresată de investitori, pentru că s-a obişnuit să fie susţinută la adunările generale de voturile acţiunilor proprii, pe care le controlează indirect prin tot felul de vehicule financiare, cărora le plăteşte comisioane generoase. Acest lucru este ilegal, dar totuşi se practică de foarte mulţi ani, în mod intenţionat, de către cei care au pus stăpânire pe SIF1, SIF4 şi recent SIF5.

Aceasta este a doua parte a prezentării devalizării SIF4 de către conducerea SIF1. Aici mă voi ocupa de două vehicule financiare extrem de dubioase şi, în mod sigur, păguboase pentru acţionarii SIF4 (şi acţionarii SIF1), dar care de-a lungul anilor au fost foarte active la vot în adunări generale, în favoarea conducerii SIF1. Dacă ar fi să mă ocup de TOATE cazurile de devalizare a patrimoniului SIF4 sau SIF1, s-ar putea scrie o carte foarte voluminoasă, aşa că am ales doar câteva care mi s-au părut cele mai la îndemână şi reprezentative.

Investitorii SIF1, SIF4 şi, în ultima vreme, SIF5, au devenit familiarizaţi cu două nume de vehicule financiare din afara României, şi anume Romania Strategy Fund (RSF) şi OPUS Chartered Issuances (OPUS).

RSF este un vehicul financiar din Liechtenstein care deţine exclusiv SIF1, SIF4 şi SIF5, iar OPUS este un vehicul financiar din Luxemburg care deţine exclusiv SIF1, SIF2 şi SIF5.

"Autorităţile ar trebui să ia măsuri urgente pentru protejarea investitorilor SIF1 şi SIF4"

O întrebare logică ar fi: cum s-au întâlnit aceste două fonduri cu cei care conduc SIF Banat-Crişana şi SIF Muntenia?! Au venit nişte persoane din Luxemburg şi Liechtenstein la SIF1 şi SIF4 şi le-au propus o investiţie extraordinară, anume cumpărarea propriilor acţiuni (adică titluri SIF1, SIF4 şi eventual alte SIF-uri), în schimbul unor comisioane grase? Dacă s-ar fi petrecut vreodată o asemenea întrevedere, oare de ce conducerea SIF1 şi SIF4 n-ar fi răspuns, retoric: "dar de ce n-am cumpăra noi direct acţiunile proprii şi v-am da comision în fiecare an, ca să deţineţi acţiunile noastre cu banii noştri?". Un posibil răspuns din partea RSF şi OPUS ar fi fost: "pentru că voi ne daţi comisioane în fiecare an, iar noi votăm tot ce propuneţi, astfel încât n-aţi mai avea nevoie să munciţi ca să vă mulţumiţi acţionarii şi să vă voteze".

Evident că povestea este extrem de improbabilă. Mai degrabă, iniţiativa a venit din partea conducerii SIF1 şi SIF4, iar RSF şi OPUS, fiind doar nişte entităţi/firme de bloc (să nu creadă cineva că vorbim despre nişte administratori de fonduri de renume, ci despre nişte mici companii de inginerii financiare) n-aveau de ce să refuze nişte câştiguri mari, doar în schimbul desemnării unor persoane din România care să se prezinte la diferite adunări generale şi să voteze întocmai şi la timp dorinţele conducerii SIF1 şi SIF4.

Acum hai să vedem care sunt realităţile, de început, ale acestor inginerii financiare ale conducerii SIF1!

Conform ultimelor rapoarte din septembrie 2020, SIF1 avea o investiţie în valoare de 29,6 milioane lei, iar SIF4 avea 28,6 milioane lei, la RSF clasa B. Comisionul de administrare al acestui fond (sau vehicul financiar) este de 2,84% pentru clasa A, respectiv 1,61% pentru clasa B.

"Autorităţile ar trebui să ia măsuri urgente pentru protejarea investitorilor SIF1 şi SIF4"

Nu ştim cine deţine unităţile de fond clasa A, dar cel mai probabil că este într-un fel de asociere cu conducerea SIF1 şi SIF4. Orice om normal, cu proprii bani, ar cumpăra acţiuni la trei SIF-uri în mod direct şi n-ar plăti 2,84% pe an ca să fie şi un intermediar inutil la mijloc. De ce s-au plătit aceşti bani unui vehicul financiar care nu face altceva decât ... să voteze la adunări generale? Răspunsul este, evident, în conţinutul întrebării. RSF are deţinere de circa 5% şi la SIF1 şi la SIF4. Deci conducerea SIF1 a folosit banii investitorilor SIF1 şi SIF4 pentru a controla, evident prin încălcarea legii 31/1991 şi a directivei Uniunii Europene 2011/61/UE, un număr important de acţiuni proprii, pentru care a fost dispusă să plătească, din buzunarul investitorilor SIF1 şi SIF4, în fiecare an, comisioane complet inutile şi păguboase.

OPUS este ceva MULT mai dubios, din punct de vedere financiar, decât RSF. Conducerea SIF4 (care este controlată de către conducerea SIF1 prin SAI Muntenia) a finanţat achiziţionarea unui număr mare de acţiuni SIF5, SIF2 şi SIF1 de către OPUS, prin plata în contul OPUS a sumei de 16.389.333 euro, în schimbul unor obligaţiuni denominate în euro. OPUS a plătit, aşa cum se vede în raportările anuale ale SIF4, aproximativ 2% pe an, drept dobândă (sau randament) către SIF4. Dacă, aşa cum scrie în nota ataşată de SIF4, OPUS nu încasează dividendele deţinerilor ci acestea sunt încasate direct de SIF4, atunci OPUS de unde a avut bani din care să plătească dobânzi obligaţiunilor emise către SIF4?

Având în vedere că vorbim despre nişte OBLIGAŢIUNI, OPUS este obligat să plătească dobânzile aferente obligaţiunilor. Dar OPUS, nefiind altceva decât un deţinător pasiv al unor acţiuni SIF5, SIF2 şi SIF1, DE UNDE a avut ÎNCASĂRI din care să facă plăţi către SIF4? În mod sigur OPUS nu plăteşte aceste dobânzi din propriul buzunar, făcând pierderi intenţionate. Bănuiesc că administratorii OPUS sunt mai conştiincioşi în raport cu investitorii lor decât conducerea SIF1 şi SIF4 cu proprii investitori. Fie este vorba de o inginerie financiară mai complexă, fie comunicatul SIF4 este fictiv şi, de fapt, OPUS încasează dividendele şi plăteşte mai departe doar o mică parte din ce încasează.

Nu ştiu exact de ce s-a recurs la această schemă absolut bizară de a obţine nişte voturi, în principiu la SIF5. OPUS în mod sigur a făcut ceva în favoarea conducerii SIF1 şi SIF4, anume a trimis un reprezentant la adunarea generală SIF5 din 2020 pentru a vota în favoarea conducerii SIF1 şi împotriva conducerii de atunci a SIF5, societate la care avea aproape 5% din capital.

Din 2016 până la sfârşitul lui 2020, OPUS a plătit către SIF4 un total de aproximativ 6,2 milioane lei în formă de dobânzi. De unde? Din banii OPUS? Greu de crezut! Cel mai probabil dintr-un câştig. Care? Dacă SIF4 a încasat direct dividendele de atunci până acum (aşa cum se presupune din acea notă explicativă SIF4), care sunt în valoare totală de peste 13 milioane lei, atunci OPUS de unde, din ce bani, a mai plătit 6,2 milioane lei către SIF4?

Este un caz foarte serios de o investigaţie pentru Autoritatea de Supraveghere Financiară (ASF), auditorul extern al SIF4 din România, şi alte organisme financiare europene! Aceşti 6,2 milioane lei au apărut în conturile OPUS printr-o magie? Teoretic, OPUS n-a încasat dividendele SIF5 şi SIF2, deci n-a avut niciun fel de încasări. Atunci ... de unde a avut bani să trimită mai departe la SIF4? Pe mine, în calitate de acţionar al SIF Muntenia, acest lucru mă preocupă şi cred că ar trebui să preocupe şi autorităţile care supraveghează pieţele financiare europene.

Eu mi-am făcut datoria şi am trimis un e-mail directorului general al SAI Muntenia adresându-i această întrebare, legată de OPUS, dar n-am primit niciun răspuns până acum. Conducerea SIF1 a folosit 16,3 milioane euro din patrimoniul SIF4 pentru a livra, în principiu, nişte voturi care să ajute la câştigarea luptei pentru preluarea SIF5. Schema a şi reuşit.

Dar întrebarea rămâne: cum un fond din Luxemburg care deţine exclusiv SIF5, SIF2 şi SIF1, în mod legal şi transparent, plăteşte, după calculele mele, 2% pe an la peste 16,3 milioane de euro, fără să aibă niciun fel de încasări? CUM?

Mi se pare doar mie sau este un element lipsă în toată povestea asta? Eu sunt convins că fondul din Luxemburg nu plăteşte niciun ban din buzunar şi că noi, investitorii SIF4, suportăm cumva costurile voturilor livrate către conducerea SIF1, dar nu avem nici cuantumul şi nici modalitatea plăţii acestor costuri. Dacă conducerea SIF4 nu va dori să ne lămurească, este imperativ necesar să se implice autorităţile Statului Român şi cele europene, pentru a lămuri cum s-a putut crea o aparentă anomalie financiară, dar care cel mai probabil ascunde ceva putred în spate.

Rog Autoritatea de Supraveghere Financiară să verifice respectarea regulilor prudenţiale de management, privind plasarea investiţiilor conform MiFID, în ceea ce priveşte dobândirea acestor obligaţiuni. De asemenea, rog ASF să verifice provenienţa fondurilor cu care Romania Strategy Fund şi OPUS au devenit mari acţionari la SIF-uri! Dacă simplul scop pentru apariţia acestor fonduri în acţionariatul SIF-urilor a fost mutarea banilor dintr-un buzunar în altul, fără a avea o legitimitate investiţională, acest lucru este evident ilegal conform legislaţiei româneşti şi celei europene. Dar, în cele două prezentări ale mele, acest aspect pare a fi de domeniul evidenţei.

Conform ultimelor rapoarte din septembrie 2020, totalul banilor băgaţi în tot felul de vehicule, a căror principală menire este livrarea de voturi către conducerea SIF1, se ridică la aproximativ 259 milioane lei în cazul SIF4 şi peste 299 milioane de lei în cazul SIF1. Deci un total de circa 558 milioane lei bani băgaţi, în principiu, în tot felul de vehicule parazit.

Eu, în cele două prezentări, nu m-am ocupat decât de o mică parte din aceasta sumă. Ce se ascunde în spatele acestor sute de milioane de lei ne pot lămuri cei care sunt la conducerea societăţilor SIF1 şi SIF4. În lipsă de reacţie din partea lor, cred că autorităţile Statului Român, în special ASF, ar trebui să ia măsuri urgente pentru protejarea drepturilor investitorilor în aceste două companii căpuşate.

Eu sunt convins că autorităţile vor lua măsuri, acesta fiind de fapt adevăratul motiv pentru care am îndrăznit să fac o investiţie mare în SIF-uri, mai ales SIF4.

Drumul României este şi va rămâne cel european iar practicile ilegale ale anilor 90 nu mai pot continua în 2021. De asemenea, cred că persoanele care au orchestrat aceasta căpuşare şi au adus prejudicii uriaşe milioanelor de investitori în SIF1 şi SIF4 ar trebui să plătească aceste sume înapoi.

Opinia Cititorului ( 32 )

  1. Cine sa faca verificarile astea ? Gradinescu? Gradinescu habar nu are de capul lui daca presupunem ca ar avea unul.Gradinescu este vai mama lui. In plus Gradinescu este prieten cu Buica cu care are multe intalniri private. Prietenii stiu de ce. Atinci cine? Marcu? Mor de ras. Marcu nu intelege pe ce lume se afla a dat-o in gard rau de tot cu decontarea directa si s-a vazut ca nu stie nimic. Incompetenta este la ea acasa. Alooo! Parlamentu’!! Hai cu demiterea!

    1. Gradinescu e cumparat de la numire, stati linistiti, nu mai asteptati nimic....A fost pus acolo tocmai ca sa protejeze mecanismul, altfel cum sa iei >100k EUR cu pregatire de front-office de sucursala bancara de provincie??.....

      E vai si amar la Asf. Ce sa te astepti de la niste securisti care numarau lingurile si brajii? Oamenii profesionisti au fost dati afara si domnita care e acum la butoane (omu cui o fi capabila ? Ca a lu Marcu nu-i) se pare ca e la fel de desteapta si dezinteresata ca Gradinescu. Ca toti sefii din Asf de altfel. Cine sa protejeze investitorii ? Niste profesorasi de 2 bani analfabeti in ale pietei de capital pusi pe furaciuni ? ? Dormiti linistiti , nimeni nu mai supravegheaza ! Aici sunt banii dvstra.!

      Nicu Marcu îți poate desena pe o foaie spălarea de bani de la BVB oricând.

      La fel orice broker de pe piata de capital îți poate explica cum se transfera în paradisuri  

      fiscale miliarde de euro pe an..

      Investitorii mici nu pot spera decat la un randament de maxim 5% pe an la BVB cu dividende incluse. De restul se ocupa băieții deștepți  

    Daca nu prea sint comentarii pe aici concluzia este ca cei de la comisia de supravegere stau in pat cu Opus si RSF.

    Rog ASF, sa livreze la adresa pe care le-am trimis-o in plic, caseta video cu filmul lor prostituant, in care eu, micul investitor BVB, sint facut harcea-parcea in toate pozitiile alea indecente in care am fost surprins cind am investit sudalma de bani obtinuta de-a lungul multor ani de munca cinstita SIFONEALA asta de agarici securisti mentionati in articol 

    La BVB funcționează de mult o SIFonarie de bani in care o companie își răscumpăra pe bani grei propriile acțiuni, diminuând baza impozabila din Romania, apoi le vinde la preț de nimic, pe minime de bursa, sau prin deal-uri directe, unor entități externe, cumpărând in schimbul lor obligațiuni cu 2% randament la acele entități.

    Acele fonduri de investiții încasează dividende grase și dau o mica parte din bani înapoi ca și cupon de obligatiune, asigurând indirect liniștea managementului în AGA 

    1. De unde are OPUS bani? Din operațiuni de bursa realizate în contraparte cu SIF 4. Acesta (SIF4) face cumva și răscumpăra acțiuni din portofoliul OPUS pe maxime bursiere, astfel încât banii pleacă de la SIF4 la OPUS iar de acolo se întorc 2% randament, deci nu e treabă de dividende. După care, în anul următor levrevibde înapoi către OPUS pe minime bursiere. Cum gestionează pachete minime pentru AGA? Cu maximă atenție, rebalansand portofoliul in interiorul grupului de interese.

      Și Banca Transilvania răscumpăra pe bani grei acțiunile managementului propriu, prin bursa, de ani buni. Se pare că e legal daca ANAF nu are nicio treabă. 

      adica si manipularea pietei si evalziune fiscala

      Buna afacere asta, cumperi scump si vinzi ieftin. Si cand calculezi VUAN il umfli din pix. Pe situatii intermediare raportezi pierdere si pe situatii financiare finale raportezi profit. Managementul SIF 1 este pur si simplu stupid, dar de ce le-ar pasa daca sunt protejati de ASF?

    Pe lîngă multe alte lucruri,mă întreb de ce Consiliul Reprezentanților Acționarilor(CRA) nu se sesizează sau prezintă un punct de vedere?

    Ar fi o acțiune de minima ONOARE ca sa nu zic că este în fișa postului.

    Yes-man,in rest, to the moon!(membrii știu de ce!) 

    Nu va lua ASF nicio masura.Daca vroiau sa ia masuri o faceau deja,atunci cand a fost preluata Sif5 prin aceste fonduri care din pct. lor de vedere actioneaza neconcertat( avand aceleasi surse de finantare :))

    Asa ca dl investitor captiv va avea o singura solutie: sa vanda si sa scape... 

    1. Vă poate desena Nicu Marcu pe o foaie A4 toată schema prin care companiile listate la BVB cumpără și răscumpăra acțiuni in draci...

      Sunt operațiuni normale de piață, desfășurate legal, nu va mai agitați...

      Când BVB a trecut la statutul de piață emergentă, în ziua respectivă s-au aruncat uriașe cantități de acțiuni dintr-un buzunar in altul, după care...liniște la BVB. 

    Operațiunea e o manipulare crasă. Evident ca intre sife și fonduri au existat înțelegeri clare de comportament, ca pretul a fost fixat artificial și ca scopul a fost răscumpărarea acțiunilor proprii. Dacă aceste sife au obiect de activitate administrare de portofoliu cum sa parchezi atatia bani in buzunarul unui administrator pe care sa il plătești din banii acționarilor . Care mai e rațiunea fondurilor imense pe care le încasează administratorii sifurilor? ASF este complice, toata ingineria a fost unsa cum trebuie altfel nu era acceptată o ditamai delapidare. S-au traficat toate influențele posibile, s-au acordat multe favoruri persoanelor care trebuia sa apere piata de criminalii ăștia care ne-au ars investiția. Revocarea AGA de la SIF 1 este o farsă votată de aceste fonduri. Respingerea dividendului la fel.

    ...

    1. Se pare ca investitorii nu va plac nu doar pe Facebook cine si la Bvb.... Va acorda un discount de 60%!

      Hai da un raspuns si la asta!  

      Cand cumperi actiuni la o companie "capusata" si dupa aceea faci eforturi pentru a face curatenie acolo, nu numai ca este ceva normal dar chiar este si onorabil si ar beneficia si restul pietei si restul investitorilor. Dar continutul articolului nu e cu "daca si parca" si are fapte concrete. Dar tu ai interesele tale personale si nu te intereseaza faptele prezentate.

      Dl. infoSpecula,

      Comentariul dumneavoastră este vădit tendențios și dar nu face decât să vă umple de ridicol.  

      Un om inteligent întotdeauna admite că sunt mai multe lucruri de învățat, din acest motiv, dl. Madadi vine cu un punct de vedere care sa posibilitatea și celor în cauză sa clarifice situația.  

      Iar autorităților, românești, europene, sa pună lucrurile la punct. 

      Din păcate investitorii au votat cu banii lor.  

      Iar votul lor spune că nu au încredere nici cât negru sub unghie in acești administratori care funcționează crezând că sunt în Vestul Sălbatic.  

      Ei bine, stimați administratori SIF Muntenia, nu sunteți în Vestul Sălbatic! Sunteți într-o țară europeană, din fericire.  

      Din acest motiv, aceste lucruri vor fi rezolvate, nu este cale de întors, asta e clar. Mai devreme sau mai târziu; de preferat ar fi mai devreme. 

      Iar a vrnit Dumnezeu si a poruncit "Sa nu furi!"

      Nu-i asa ca e plictisitor, talharule?! 

      Multumesc Bursa! Sunt absolut de acord cu eliminarea acestui comentariu nemernic, care neaducand nici un argument, nu a urmarit decat sa-l denigreze pe autorul articolului.

      ...

    Incredibil! Din ce citesc e clar că actualii administratori încalcă legea (românească și europeană) și fac rău companiei in detrimentul investitorilor. Le trebuie retrasă autorizația, apoi sa fie trasi la răspundere și paguba sa fie recuperata. Aici e un grup organizat de devalizare. ASF sper sa fie pe problema, că dacă nu o sa trebuiască să intre alții pe fir. Dl. Catu, dl. Nasui sper că citiți aceste rânduri.

    1. Daca scrii ca Nasui, Catu citesc pe aici nu e decit o speranta moarta in stare incipienta. Nu fac decit sa bea cafele cu baietii de la butoanele SIF si sa primeasca mica SPAGA de rigoare la adresa indicata pe spatele servetelului scris cu pix albastru ca si ochii lui Dragoi securistul de servici.

      Apa trece, boii trag, noi cu drag,

      O luam peste BOT, iar.... 

    ...

    1. Directore, [Comentariu eliminat conform regulamentului]

      De scris la ziarul Bursa cred ca el este cel care se ocupa. Daca opiniile scrise te deranjeaza si nu iti aduc decit o lumina proasta si incepi sa pierzi bani din biroul libertatii din care scrii atunci inseamna ca un pic de adevar este.... de obicei, cind cineva observa scheletele tale din dulap, incepi sa te superi si scrii cam cum ai scris matale. Daca esti directoras de carton numai dumneata stii. Intre timp, daca stim cu totii ca ASF si toate "organele de control" sint de aceeasi baricada a furtului de bani din orisicare situatie, ar fi cazul sa le dai palme la cei care trebuie si nu pe aici. 

      Domnule Director la Biroul de Bășcălie, nu va repeziti cu denigrarea, lucrurile vor fi lamurite de organele competente al statului. Singurul aspect cu care sunt in dezacord cu dl. Madadi este ca ASF se va sesiza din oficiu. ASF a protejat grupul infractional si atunci cand au fost persoane condamnate penal și trebuia (ASF) sa urmareasca si sa dispuna instrainarea sau anularea detinerilor de actiuni proprii. Le-au permis in continuare sa detina pachetele dobandite prin manipularea de piata si delapidare. Acum sunt diferite anchete si functionarii ASF dau vina unii pe altii.

      Deci, domnule specialist in bascalie, au mai fost si altii care s-au crezut intangibili și s-au inselat. 

      ...

    Stimate domnule madadi

    Un sfat

    Esti prea mic pentru un razboi asa mare 

    1. Nu este singur, mai sunt si altii.

      Cu tot respectul

      Esentele tari se tin in sticlute mici 

    De cativa ani SIF1 si incepand de anul trecut si SIF4 nu mai dau dividente, urmeaza si SIF5. Se vede cu ochiul liber ca banii se duc altundeva, ciudat este ca si pretul actiunii sta pe loc. Oricum tot patrimoniul SIF1, SIF4 si SIF5 este pe mana unor oameni si dupa cum se vede nu cumpara cu banii lor actiunile de la SIF-uri ci cu bani sif-urilor primiti prin tot felul de artifici. Cum detin 30% la fiecare SIF isi vor impune vointa. Nu stiu daca e bine sa cumperi sau sa mai tii aceste actiuni. Viitorul ne va spune. Cert este ca in momentul de fata, SIF-urile stagneaza.

    1. Dacă ASF ului i se pare normal ca acționarii sa vândă in panica pentru ca sunt captivi nu mai e nimic de sperat . Nu, nu vindeți , faceți ce face autorul investitor ! Semnalați neregulile indiferent ca e vorba de sifuri sau alți emitenți ! In cazul sifurilor discuția e inutila. E delapidare ordinara și e treaba procuraturii sa ia ASF istii la întrebări .

      Prețul acțiunii stă pe loc pentru că nu se tranzacționează, acțiunile sunt blocate în fondurile alea de investiții, la loc sigur.

      Odată pe an se face transferul dintr-un buzunar in altul - SIF4 vinde ieftin pe minimele anuale, pachete mari catre Luxemburg și le rascumpără scump pe maxime. În acest fel, profitul migrează în Luxemburg și nu pune nimeni din exterior mana pe pachetele alea de control. SIF4 migrează un randament anual de 15% catre Luxemburg (care bate dividendul infim rămas în România), plătește 1,68% comision de administrare și primeste înapoi 2% cupon la obligațiuni. 

      Investitorii mici rămân cu dividendul minuscul, adică cu praful de pe tobă, la fel SIF4.

      Banii adevărați merg in afara, acolo unde se afla parcat și portofoliul de SIFuri 

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

Comanda carte
veolia.ro
Apanova
danescu.ro
Mozart
Schlumberger
arsc.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

12 Noi. 2024
Euro (EUR)Euro4.9761
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.6867
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.3098
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină6.0072
Gram de aur (XAU)Gram de aur391.1865

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
Mirosul Crăciunului
thediplomat.ro
targuldeturism.ro
gustulitaliei.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb