Benjamin Netanyahu depune mărturie în procesul de corupţie, acuzând hărţuirea din cauza politicilor sale de securitate

A.B.
Politică / 11 decembrie

Benjamin Netanyahu depune mărturie în procesul de corupţie, acuzând hărţuirea din cauza politicilor sale de securitate

Premierul israelian Benjamin Netanyahu a depus, marţi, pentru prima dată mărturie în procesul său de corupţie, afirmând că este hărţuit pentru politicile sale de securitate extremiste, transmite Reuters.

Netanyahu, în vârstă de 75 de ani, este primul prim-ministru în funcţie din Israel acuzat de o infracţiune. El depune mărturie în acelaşi timp în care Israelul este implicat într-un război în Gaza şi se confruntă cu posibile noi ameninţări generate de tulburările regionale, inclusiv în Siria.

Săptămâna trecută, judecătorii au decis că Netanyahu, inculpat în 2019, trebuie să depună mărturie de trei ori pe săptămână, forţându-l pe liderul israelian să jongleze între sala de judecată şi camera de război de la Ministerul Apărării din Israel, la câteva minute distanţă de tribunal, scrie Reuters.

El a depus mărturie timp de aproximativ patru ore şi va relua mărturia miercuri. De două ori, secretarul său militar i-a înmânat mesaje scrise, prima dată necesitând o pauză şi subliniind faptul că trebuie să îndeplinească o dublă funcţie de prim-ministru.

Netanyahu a atacat presa israeliană pentru ceea ce el a numit poziţia sa de stânga şi i-a acuzat pe jurnalişti că l-au hărţuit ani de zile pentru că politicile sale nu s-au aliniat demersului pentru un stat palestinian, potrivit Reuters.

"Aştept de opt ani acest moment pentru a spune adevărul", a declarat Netanyahu în faţa celor trei judecători ai instanţei.

"Dar sunt, de asemenea, un prim-ministru ... Conduc ţara într-un război cu şapte fronturi. Şi cred că cele două pot fi făcute în paralel", a adăugat el.

Netanyahu a fost pus sub acuzare în trei cazuri care implică cadouri de la prieteni milionari şi pentru că ar fi căutat favoruri de reglementare pentru magnaţii media în schimbul unei acoperiri favorabile a ştirilor. El neagă orice infracţiune şi a pledat nevinovat, mentioneaza Reuters.

"Dacă aş fi vrut o acoperire bună, tot ce ar fi trebuit să fac ar fi fost să dau un semnal către o soluţie cu două state. ... Dacă m-aş fi mişcat doi paşi spre stânga, aş fi fost aclamat", a declarat el.

El a stat în picioare în loc să stea în boxa martorilor în timp ce depunea mărturie. În răspunsurile sale lungi, el s-a prezentat ca un apărător ferm al securităţii Israelului, rezistând presiunilor puterilor internaţionale şi unei media interne ostile, notează Reuters.

Netanyahu a zâmbit încrezător când a intrat în tribunalul districtual din Tel Aviv, în jurul orei 10 a.m. (0800 GMT). Procesul a fost mutat de la Ierusalim din motive de securitate nedivulgate şi s-a desfăşurat într-o sală de judecată subterană.

Înainte ca Netanyahu să ia cuvântul la bară, avocatul său Amit Hadad a prezentat judecătorilor ceea ce apărarea susţine că sunt deficienţe fundamentale în anchetă. Procurorii, a spus Hadad, "nu investigau o infracţiune, ci urmăreau o persoană".

Câteva zeci de protestatari s-au adunat în aer liber, unii dintre ei susţinători şi alţii cerându-i lui Netanyahu să facă mai mult pentru a negocia eliberarea a aproximativ 100 de ostatici încă deţinuţi de Hamas în Gaza.

Israelul poartă un război în Gaza împotriva grupării militante palestiniene de mai bine de un an, timp în care Netanyahu a obţinut o amânare pentru începerea înfăţişărilor sale în instanţă. Joia trecută, judecătorii au decis că acesta trebuie să înceapă să depună mărturie, informează Reuters.

În perioada premergătoare procesului, Netanyahu a reluat retorica obişnuită de dinainte de război împotriva forţelor de ordine, descriind investigaţiile împotriva sa drept o vânătoare de vrăjitoare.

Înainte de război, problemele juridice ale lui Netanyahu i-au divizat profund pe israelieni şi au zguduit politica israeliană prin cinci runde de alegeri. Încercarea guvernului său de anul trecut de a limita puterile sistemului judiciar a polarizat şi mai mult israelienii.

Atacul şocant al Hamas asupra Israelului la 7 octombrie 2023 şi războiul din Gaza care a urmat au scos procesul lui Netanyahu de pe agenda publică, israelienii reunindu-se în durere şi traumă. Dar, pe măsură ce războiul se prelungea, unitatea politică se prăbuşea, potrivit Reuters.

În ultimele săptămâni, în timp ce luptele s-au diminuat pe un front după ce Israelul a ajuns la o încetare a focului cu aliatul libanez al Hamas, Hezbollah, membrii Cabinetului Netanyahu, inclusiv miniştrii Justiţiei şi Poliţiei, au intrat în conflict cu sistemul judiciar.

Problemele sale juridice interne au fost agravate luna trecută, când Curtea Penală Internaţională a emis un mandat de arestare pe numele său şi al fostului său şef al apărării, Yoav Gallant, împreună cu un lider Hamas, pentru presupuse crime de război în conflictul din Gaza.

Opinia Cititorului

Acord

Prin trimiterea opiniei ne confirmaţi că aţi citit Regulamentul de mai jos şi că vă asumaţi prevederile sale.

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

Comanda carte
Apanova
digi.ro
aages.ro
danescu.ro
boromir.ro
librarie.net
Mozart
Schlumberger
arsc.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

10 Dec. 2024
Euro (EUR)Euro4.9709
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.7216
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.3650
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină6.0224
Gram de aur (XAU)Gram de aur406.2521

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
contragarantare.ro
Mirosul Crăciunului
petreceriperfecte.ro
novaplus.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb