Banca Europeană pentru Reconstrucţie şi Dezvoltare (BERD) estimează pentru anul trecut un profit realizat de peste 800 de milioane de euro, după investiţii record de 9 miliarde de euro, aflate în creştere uşoară faţă de anul anterior, a anunţat ieri instituţia financiară, citată de Reuters, conform Mediafax. Profitul net va fi mai redus decât profitul realizat, în principal din cauza valorii mai mici a pachetelor de acţiuni deţinute.
Creditele neperformante ale băncii au scăzut anul trecut la 2,6% din portofoliul de împrumuturi, de la 2,9% în 2010.
Investiţiile de anul trecut au inclus o majorare de 10%, la un miliard de euro a fondurilor pentru ţările aflate în faza de început a tranziţiei, zece din cele mai sărace ţări din regiune, precum Mongolia, Tadjikistan şi Armenia.
BERD îşi va extinde activitatea în nordul Africii în acest an. Tunisia şi Iordania au devenit state membre BERD la sfârşitul anului trecut şi, alături de Egipt şi Maroc, deja acţionari, urmează să primească investiţii din partea băncii.
Amintim că, zilele trecute, un oficial din conducerea Băncii Europene pentru Reconstrucţie şi Dezvoltare a declarat că există un consens crescut în rândul organis-melor de reglementare financiară şi a altor instituţii că este nevoie de o nouă Iniţiativă de la Viena, un plan destinat limitării ieşirilor de capital din Europa emergentă.
Luni, o serie de oficiali reprezentând autorităţi naţionale de reglementare, instituţii financiare internaţionale şi alte grupuri s-au întâlnit la Viena pentru a discuta coordonarea politicilor în ideea de a evita o reducere bruscă a gradului de expunere a băncilor occidentale pe ţările din Europa Centrală şi de Est care depind de capitalul băncilor occidentale.
"Ceea ce am înţeles la această reuniune este că există un consens remarcabil", a declarat economistul şef al BERD, Erik Berglof, adăugând: "Urmează acum să stabilim detaliile împreună cu sectorul privat".