BERD: Turbulenţele de pe pieţele financiare vor lovi şi Europa de Est

A.B.
Ziarul BURSA #Internaţional / 2 octombrie 2007

BERD: Turbulenţele de pe pieţele financiare vor lovi şi Europa de Est

Turbulenţele de pe pieţele financiare mondiale vor lovi şi Europa de Est, generând probleme financiare celor mai vulnerabile economii şi încetinind ritmul de creştere economică, avertizează Erik Berglof, economistul-şef al Băncii Europene pentru Reconstrucţie şi Dezvoltare (BERD), într-un articol publicat ieri în cotidianul "Financial Times".

Economistul şef al BERD apreciază că un număr de cinci state din Europa de Est cu un nivel ridicat al deficitului de cont curent (Letonia, Ungaria, Bulgaria, România şi Serbia) vor resimţi la un moment dat presiunile asociate cu actuala criză de pe pieţele financiare. Cu toate acestea, Erik Berglof apreciază că o conştientizare a acestor riscuri ar putea aduce unele beneficii prin încetinirea ritmului de expansiune a creditului în anumite state. "O uşoară încetinire ar putea fi un lucru bun pentru aceste state. Economiile lor, în special în cazul sectoarelor imobiliar şi al construcţiilor, au crescut mult prea repede atingând uneori niveluri nesustenabile", consideră Berglof.

Economistul şef al BERD mai spune: "Suntem siguri că criza din Vest va fi una serioasă şi acest lucru înseamnă că va avea cu siguranţă un impact asupra ţărilor est europene. În opinia noastră vor exista două efecte: probleme de lichiditate pe termen scurt şi o creştere a costurilor cu împrumuturile pe termen lung. Cele mai importante efecte se vor resimţi pe termen lung pe măsură ce ritmul de creştere economică va încetini, dat fiind dificultăţile şi costurile ridicate asociate cu obţinerea creditului".

Declaraţiile lui Erik Berglof survin în urma unui raport al Băncii Mondiale publicat săptămâna trecută în care instituţia financiară internaţională aprecia că, deocamdată, turbulenţele de pe pieţele financiare au avut un impact limitat asupra noilor state membre UE din Europa de Est însă ar putea lovi ţările cu un nivel ridicat al deficitului de cont curent.

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

Comanda carte
veolia.ro
Apanova
digi.ro
aages.ro
danescu.ro
librarie.net
Mozart
Schlumberger
arsc.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

21 Noi. 2024
Euro (EUR)Euro4.9766
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.7317
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.3535
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.9743
Gram de aur (XAU)Gram de aur405.9099

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
Mirosul Crăciunului
Teatrul Național I. L. Caragiale Bucuresti
petreceriperfecte.ro
targuldeturism.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb