Bernie

TEODOR FLEŞERU
Ziarul BURSA #Politică / 4 iunie 2015

Bernie

E candidatul minorităţii, al unei minorităţi evidente, prestigioase, dar nu atât de influentă numeric pe cât şi-ar fi dorit, respectat şi votat de majoritatea cetăţenilor din comunitatea al cărei lider şi primar a fost de ani buni, promotor al ideii lucrurilor temeinic înfăptuite, al unei noi viziuni în care schimbarea să-l includă şi pe omul de rând, militând pentru reforma revoluţionară a sistemului de educaţie...

Sună cunoscut?

Nu, nu e Klaus Johannis, nu e etnic german, nu se trage din Sibiu; e din Vermont, singurul stat american care a încercat să secesioneze din marele conglomerat nord-american, sigurul stat (din lume?) în care sunt interzise reclamele de orice gen, de neoane clipocitoare, în afara firmei de deasupra unui establishment, nici măcar pe autostradă nu e permisă vreo formă de aţâţare mercantilă care să-ţi înceţoşeze privirea şi să te facă să ratezi spectaculozitatea priveliştilor unui petic de geografie care poate fi descris, fără mişto, ca spaţiu mioritic deal-vale, adică un stat renumit prin oierit, agricultură, brânză, artişti nonconformişti şi multă verdeaţă, Green Mountain State.

Adică Bernard "Bernie" Sanders, un etnic evreu, care şi-a făcut un renume din diminutiv, de democrat revoluţionar, de independent nedependent de vreun partid, dar cumva forţat să se lase andosat de Democraţi pentru că numai aşa americanii de rând îi recunosc statutul de politician veritabil, legitim, deoarece ei cred în sistem, sistem pe care îl vor doar amendat, nu revoluţionat.

Doar că Bernie vorbeşte, enorm. Bine. De tot. America ascultă. Mare parte din ea. Atât de mare încât i se dau şanse reale s-o bată pe Elena... pardon, Hillary Clinton, în bătălia pentru obţinerea candidaturii, a mandatului pentru prezidenţiale, şi chiar mai multe şanse pentru obţinerea voturilor necesare câştigării luptei pentru preşedinţia Statelor Unite ale Americii!

Ce îl deosebeşte pe Bernie (cum strigă toate pancartele celor care l-au aclamat în primul pas al campaniei pentru obţinerea nominalizării demarată pe 26 mai în Burlington, VT) de restul candidaţilor?

În primul rând, doreşte garantarea educaţiei colegiale gratuite prin fonduri obţinute din taxarea acţiunilor puse la vânzare pe Wall Street, ca de altfel şi a altor tranzacţii financiare, aşa-numita taxă Robin Hood.

Pentru sporirea nivelului de trai al celor nevoiaşi insistă pentru creşterea salariului minim la peste 7,25$ pe oră, propune o lege prin care marile băncile ar putea fi desfiinţate, renunţându-se la prevederea prin care "o bancă mare nu poate intra în colaps". "Dacă o instituţie e prea mare pentru a intra în colaps, atunci e prea mare pentru a exista," precizează el.

Militează pentru legalizarea marijuanei, în special a celei medicinale, mândrindu-se cu faptul că nimeni n-a fost arestat pentru uz sau posesie în Burlington atât timp cât a fost el primar.

Se opune cu vehemenţă tratatelor comerciale multinaţionale gen free trade, acestea fiind redactate de liderii marilor corporaţii fără ca oficialii aleşi prin vot popular să fie implicaţi aproape deloc în procesul legislativ.

Insistă să fie acceptat legal conceptul de "încălzire globală" şi adoptat un set de măsuri care să stopeze deteriorarea climei.

Şi critică reacţia Israelului în declanşarea unor acţiuni militare pripite şi bombardarea unor facilităţi ale ONU, fiind primul senator care a refuzat demonstrativ să asiste la discursul lui Netanyahu în Congresul American.

La două săptămâni după anunţarea candidaturii şi-a dublat deja procentajul favorabil şi a strâns mai mulţi bani în primele 24 de ore decât mulţi candidaţi Republicani de top în prima lor zi - adică 4 milioane de dolari, 99,4% din sumă provenind de la cei care au contribuit cu 250$ sau mai puţin.

Aproximativ 200.000 de voluntari s-au înscris să-l ajute în campania de detronare a miliardarilor care au pus stăpânire pe Washington, cum e şi Hillary Clinton, prima pe lista alegătorilor democraţi, care a promis să strângă peste 2,5 miliarde dolari pentru întregul ciclu al alegerilor, un record absolut, depăşind sumele candidaţilor Obama şi Romney, combinate.

Motiv pentru care tot mai multe voci îl sfătuiesc pe Bernie să se lepede de mantia democrată şi să înfrunte fiara ca independent populist, admirator al socialismului suedez, ceea ce ar fi în deplin acord cu ideea necesităţii unei revoluţii politice ca lucrurile să se schimbe într-atât de radical pe cât e necesar. Pe Facebook a început deja beţia pe care am răbdat-o şi noi, aici.

Ne-am cam trezit din beţia asta, încă mai încercăm o mahmureală plăcută, expectativ-angoasată.

Şi Iohannis e un fel de prenume devenit renume. E drept că e doar la primul pas, cam tărăgănat, puţin copleşit de ineditul şi chichiţele funcţiei, uşor speriat de agresivitatea (sic!) gazetarilor, deja înţărcat.

Sper să mă înşel.

Am încercat prin surse prieteneşti-orăşeneşti (fiind sibian) să obţin de la Klaus Iohannis un interviu pentru BURSA, dar mi s-a spus că e rezervat, neîncrezător, păţit. Eu am replicat că Der Spiegel (Oglinda, în lb. germană) nu e cea mai bună tribună pentru un preşedinte al României, vorbind şi oglindindu-se de fapt cu spatele la noi, supărat.

Cred că aici greşeşte eroul de pe Facebook, popularul nepopularilor, dacă e adevărată această "scurgere" de imagine. Ceea ce ar însemna că faimosul Peter Principle (Principiul lui Peter) chiar funcţionează, adică entităţile unei structuri ierarhice tind să fie promovate pas cu pas până la ultimul nivel, maxim, cel al propriei incompetenţe.

Poate mă înşel, sper, poate chiar trece printr-o fază esoterică de acumulări cantitative, tăcut dar alert, gata să surprindă cu un salt calitativ.

Aşa că m-am reorientat, ca tot românul. Încerc să-i iau un interviu lui Bernie Sanders. Aştept.

Opinia Cititorului ( 4 )

  1. Socialismul suedez ???!!??? Poate social-democratia suedeza, n-are importanta ca nu stapaniti termenii, dar de ce nu completati informatia, in caz ca o cunoasteti, desi ma indoiesc, ca sudezii si ,in general, toate statele scandinave ,au renuntat la sistemul asta de vreo 5-7 ani, deoarce i-au adus in pragul colapsului...

    Mai aprofundati informatiile, ca ne-am saturat sa tot citim senaztionalisme ieftine ori pe "sticla"... 

    Nu mai incercati sa induceti altceva, Romania e stat UE si RESPECTA regulile UE, ca ne convine ori ba... Terminati cu alternative aiuritoare, nu mai umblati dupa "cai morti sa le ia potcoavele" ca...tot Hillary Clinton va deveni Presedintele SUA .Punct. 

    Pardon, punct si virgula ; REVENITI LA RATIUNE , LUCIDITATE si PRAGMATISM !

    Si, daca se poate, mai putina gargara, indiferent ca vine de la tovarasu' blanculescu sau distinsii domni Daianu ori Stolojan ! Nu de discursuri in pilde si directii de actiune avem nevoie ci sa ne apucam dracului de treaba ; CA AVEM MULTA !!!  

    1. Nu ai dreptate. Termenul de "socialism" în American s-a depărtat de socialismul-comunismul din Europa. Sau poate a rămas socialismul original, adus de imigranții germani din secolul 19, în timp ce în Europa a evoluat spre comunism.... nu îmi este clară evoluția. Dar americanii numesc socialism curentul care în Europa se cheamă social-democrație. Este vorba de Partidul Socialist care a fost incorporat în curentul progresist din Partidul Democrat (Theodore Roosevelt). Iar Bernie Sanders precum și Elizabeth Warren sunt cei mai populari exponenți ai momentului ai curentului progresist.

       

      The Economist te contrazice și în privința modelului nordic. S-a schimbat față de cel din anii 1990, s-ar putea spune că s-a optimizat. 

       

      The Economist: "All the same, ever more countries should look to the Nordics. Western countries will hit the limits of big government, as Sweden did. When Angela Merkel worries that the European Union has 7% of the world’s population but half of its social spending, the Nordics are part of the answer. They also show that EU countries can be genuine economic successes. And as the Asians introduce welfare states they too will look to the Nordics: Norway is a particular focus of the Chinese. 

       

      The main lesson to learn from the Nordics is not ideological but practical. The state is popular not because it is big but because it works. A Swede pays tax more willingly than a Californian because he gets decent schools and free health care. The Nordics have pushed far-reaching reforms past unions and business lobbies. The proof is there. You can inject market mechanisms into the welfare state to sharpen its performance. You can put entitlement programmes on sound foundations to avoid beggaring future generations. But you need to be willing to root out corruption and vested interests. And you must be ready to abandon tired orthodoxies of the left and right and forage for good ideas across the political spectrum. The world will be studying the Nordic model for years to come." 

       

      Traducere: "Tot la fel, tot mai multe tari ar trebui să se uite la Nordici. Ţările occidentale vor lovi limitele de guvern mare, ca Suedia. Când Angela Merkel își face griji că Uniunea Europeană are 7% din populaţia lumii, dar jumătate din cheltuielile sale sociale, Nordics sunt parte a răspunsului. Arată de asemenea că ţările UE pot fi reale succese economice. Şi ca asiaticii introduc Statele bunăstării analizând modelul Nordic: Norvegia este un punct de mare interes pentru chinezi. 

      Lecţia principală învăţată de la Nordics nu este ideologică, dar practică. Statul este popular, nu pentru că este mare, dar pentru că funcţionează. Un suedez plăteşte taxa mai de bună voie decat un Californian, deoarece el are acces la decente şcoli şi asistenţă medicală gratuită. Nordics au împins reforme profunde cu acordul sindicatelor şi lobby-uri de afaceri. Dovada este acolo. Se pot injecta mecanisme de piaţă în statul bunăstării să ascuţi performanţele sale. Puteţi pune programele de beneficii pe fundaţii sănătoase pentru a evita cerșitul generaţiilor viitoare. Dar trebuie să fii dispus să elimini corupţia şi grupurile de interese. Şi trebuie să fie gata să renunţe ortodoxiile obosite de la stânga şi de la dreapta şi de a utiliza idei bune din întregul spectru politic. Lumea va studia modelul Nordic pentru anii care vor veni." 

    Dar mare naivitatea autorului. Iată critica mea: este naivitate majoră să îl compari pe Sanders cu Johannis. Singura apropiere ar fi, în mintea autorului, că au fost primari.

    ABSOLUT NIMIC altceva nu îi aseamănă. În cazul omului nostru, este vorba de un om fără nicio viziune de stat (un om care nu este om de stat) și slab ca putere politică (de convingere a maselor, de promovare a unei viziuni în societatea alcătuită din oameni, firme, oligarhi și servicii, etc). 

    Şi Iohannis e un fel de prenume devenit renume. E drept că e doar la primul pas, cam tărăgănat, puţin copleşit de ineditul şi chichiţele funcţiei, uşor speriat de agresivitatea (sic!) gazetarilor, deja înţărcat. 

    Sper să mă înşel. 

    Nu te inseli deloc.

    Ne-am procopsit doar cu un nume, si atat. 

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

Comanda carte
Fix la cos
IBC SOLAR
rpia.ro
danescu.ro
arsc.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

26 Sep. 2024
Euro (EUR)Euro4.9759
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.4629
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.2641
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.9642
Gram de aur (XAU)Gram de aur382.8727

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
Teatrul Național I. L. Caragiale Bucuresti
citiesoftomorrow.ro
energyexpo.ro
cnipmmr.ro
roenergy.eu
notorium.ro
rommedica.ro
prow.ro
aiiro.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb