Preşedintele Joe Biden a prezis miercuri o invazie rusească în Ucraina, spunând că Vladimir Putin "trebuie să facă ceva", în contextul comasării a peste 127.000 de soldaţi la graniţa ucraineană. "Încearcă să îşi găsească locul în lume, între Occident şi China", a mai spus preşedintele SUA, despre omologul său, conform Digi24.
Declaraţiile au fost făcute în cadrul conferinţei de presă de la Casa Albă, care marchează un an de mandat. Întrebat despre intenţiile lui Vladimir Putin, Biden a declarat: "Nu sunt atât de convins că ştie ce vrea să facă, bănuiesc că va ataca, trebuie să facă ceva". Joe Biden a sugerat că o "incursiune minoră" ar provoca un răspuns mai mic decât o invazie la scară largă a ţării, transmite CNN.
"Încearcă să-şi găsească locul în lume între China şi Occident", a spus Biden.
Predicţia lui Biden privind o invazie este cea mai fermă recunoaştere de până acum că Statele Unite au convingerea că Putin va ataca Ucraina.
După ce a vorbit cu Putin de două ori luna trecută, Biden a spus că este de părere că omologul său a înţeles bine sancţiunile economice pe care Occidentul se pregăteşte să le impună.
"Nu a văzut niciodată sancţiuni precum cele pe care am promis că le vom impune dacă atacă", a declarat preşedintele american, adăugând că nivelul sancţiunilor va depinde de cum arată invazia rusească.
"Dacă fac cu adevărat ceea ce sunt capabili să facă cu forţele adunate la graniţă, va fi un dezastru pentru Rusia dacă va invada în continuare Ucraina. Aliaţii şi partenerii noştri sunt gata să impună costuri severe şi semnificative împotriva Rusiei şi economiei sale", a spus Biden.
Incursiune sau invazie rusească
Preşedintele Statelor Unite a vorbit însă despre păreri diferite între aliaţii NATO, atunci când vine vorba despre o incursiune a Rusiei.
Explicând referirea la o "incursiune minoră" care a provocat o discuţie între aliaţii occidentali cu privire la modul de răspuns, Biden a sugerat că părerile diferite din interiorul alianţei NATO ar putea duce la o dezbatere asupra sancţiunilor impuse Rusiei pentru acţiunile din Ucraina, dacă nu este vorba de o invazie la scară largă.
"Există diferenţe în ceea ce ţările sunt dispuse să facă, în funcţie de ceea ce se întâmplă. (...) Dacă forţele ruse trec graniţa ucigând ucraineni, asta schimbă totul", a mai spus preşedintele SUA.
Preşedintele american a mainprecizat că dacă Rusia va ataca, SUA vor trimite trupe auplimentare în Polonia şi România.
Ucraina a avertizat miercuri că Rusia "aproape a finalizat" reunirea şi concetrarea forţelor care ar putea fi folosite pentru o ofensivă împotriva ţării, alimentând temerile că Moscova ar putea lansa o invazie în orice moment, lucru susţinut şi de secretarul de stat american, aflat într-o vizită la Kiev, înaintea unei înâlniri cu omologul său din Rusia.
Rusia are 127.000 de militari la graniţa cu Ucraina
Potrivit celei mai recente evaluări a ministerului ucrainean al Apărării, Rusia are desfăşurate în acest moment în regiune forţe armate care cuprind peste 127.000 de militari.
"Puterea totală a grupului Forţelor Armate ale Federaţiei Ruse pe direcţia ucraineană este de peste 106.000 de militari. Împreună cu componenta aeriană şi maritimă, numărul total este de peste 127.000 de militari", se arată în evaluarea părţii ucrainene.
Raportul numeşte situaţia ca fiind "dificilă". Informaţiile militare ucrainene arată că Rusia a desfăşurat trupe din regiunile sale centrale şi din est la graniţa de vest "în mod permanent".
La sfârşitul lunii decembrie şi în ianuarie, Rusia a mutat "stocuri de muniţie, spitale de campanie şi tehnică militară" la graniţă, ceea ce, potrivit Ucrainei, "confirmă pregătirea pentru operaţiuni ofensive".
Vice-ministrul rus de externe Serghei Riabkov, negociatorul şef al Moscovei la discuţiile cu SUA pe probleme de securitate, a declarat miercuri că el nu crede că există riscul ca un război pe scară largă să înceapă în Europa sau în altă parte, dând asigurări că Moscova nu are planuri să atace, să lovească sau să invadeze Ucraina.
"Noi nu efectuăm decât manevre şi transferăm trupe pe propriul teritoriu. Şi vom face asta în continuare", a spus Riabkov, citat de TASS.
1. fără titlu
(mesaj trimis de anonim în data de 20.01.2022, 10:46)
Si eu cred ca Biden va intra si el in istorie ca cel mai dispretuit presedinte american al tuturor timpurilor.
1.1. fără titlu (răspuns la opinia nr. 1)
(mesaj trimis de anonim în data de 20.01.2022, 10:51)
asta s-o crezi tu:)
2. fără titlu
(mesaj trimis de anonim în data de 20.01.2022, 12:28)
Eu cred ca iti place sa bagi zanzanie precum predecesorul tau.Adevarul e ca ala era mai nebun,probabil pandemia a izbucnit tocmai pentru a nu mai fi reales trump,ne-a scutit Dumnezeu de un nou razboi mondial.
3. fără titlu
(mesaj trimis de anonim în data de 20.01.2022, 12:48)
Raspuns neasteptat de coerent.
4. Incurajare
(mesaj trimis de Florin în data de 20.01.2022, 12:53)
Cred ca Vestul face un joc pe termen lung si chiar incurajeaza Rusia sa atace si sa invadeze Ucraina. Se repeta scenariul din al doilea razboi mondial cand vestul a lungit negocierile si au tot lasat de la ei astfel i curaja d Germania sa atace. Scopul cucerirea definitiva a germaniei. Asa si acum. Rusia va slabi pe termen lung si intr-un viitor de 10 ani printr-o razmerita interna a Rusiei aceasta se va rupe economic. Adica cei care vor veni acolo la putere vor da voie companiilor occidentale sa ' investeasca ' si sa exploateze resursele Rusiei, vs cum e acum cand acestea pot fi exploatate doar de gasca FSB ruseasca. Ucraina e insignifianta. E doar pretextul. Germania va presa pt pace ( ca depind cel mai mult de gazul rusesc) chiar daca Rusia va ocupa zona Donbas. Vechiul pact Ribbentrop Molotov.