Preşedintele american Joe Biden şi omologul său turc Recep Tayyip Erdogan au convenit, în cadrul unei întâlniri la NATO, săptămâna aceasta, ca Turcia să se afle la comanda securizării aeroportului din Kabul, în contextul în care forţele americane părăsesc Afganistanul, anunţă Casa Albă, potrivit Reuters, citată de News.ro.
Biden şi Erdogan nu au făcut însă progrese în problema achiziţionării de către Ankara a unor baterii de rachete ruseşti de tip S-400, a anunţat joi, într-o conferinţă de presă telefonică, consilierul Casei Albe în probleme de securitate naţională Jake Sullivan.
Discuţii cu privire la dosarul S-400 continuă, a precizat el
Recep Tayyip Erdogan a cerut în cursul unei întâlniri cu Joe Biden, în marja summitului NATO, la Bruxelles, o susţinere a Statelor Unite în vederea unei securizări a aeroportului din Kabul, iar locatarul Casei Albe s-a angajat să-i ofere această susţinere, precizează Sullivan.
"Angajamentul clar al liderilor a stabilit ca Turcia să joace un rol de conducere în securizarea Aeroportului Internaţional Hamid Karzai, iar noi suntem pe cale să lucrăm la felul în care să obţinem acest lucru", a anunţat Jake Sullivan - în primele detalii oferite de către Washington cu privire la ceea ce au discutat Biden şi Erdogan la NATO.
Statele Unite şi Turcia au poziţii opuse într-o serie de dosare - de la Siria şi până la explorări energetice în estul Mării Mediterane -, însă Afganistanul pare să constituie un domeniu al unei posibile cooperări americano-turce.
Ankara a propus să apere şi să gestioneze aeroportul din Kabul după retragerea trupelor americane şi NATO din această ţară.
Este vorba despre o miză crucială în funcţionarea misiunilor diplomatice în Afganistan, în contextul în care trupele occidentale urmează să-şi încheie retragerea până la 11 septembrie, anunţa în aprilie Joe Biden.
Un purtător de cuvânt al talibanilor sublinia săptămâna trecută că forţele turce este necesar să se retragă din Afganistan în cadrul Acordului de la Doha, încheiat anul trecut de către Donald Trump cu talibanii.
Însă Jake Sullivan dă asigurări că aceste declaraţii nu descurajează planul în domeniul securităţii "detaliat şi eficient" pe care Stateel Unite urmează să-l implementeze.