Tariful de 20% impus de Trump ameninţă viitorul vinurilor italiene în SUA: Prosecco şi Brunello, în pericol

M.P.
Miscellanea / 7 aprilie

Tariful de 20% impus de Trump ameninţă viitorul vinurilor italiene în SUA: Prosecco şi Brunello, în pericol

Viitorul vinurilor italiene pe piaţa americană, precum Prosecco, Brunello di Montalcino şi altele, pare tot mai sumbru, spun producătorii şi importatorii, după ce preşedintele Donald Trump a impus un tarif vamal de 20% pentru importurile europene, relatează Reuters, de la care transmitem următoarele.

Italia este cel mai mare exportator de vinuri către Statele Unite, cu vânzări de 2 miliarde de euro (2,2 miliarde de dolari) anul trecut, reprezentând un sfert din exporturile totale de vinuri, băuturi spirtoase şi oţet ale Italiei, potrivit grupului de comerţ Federvini.

Producătorii italieni şi importatorii americani prezenţi în acest weekend la târgul de vinuri Vinitaly din Verona, regiunea Veneto, au declarat că afacerile au fost deja afectate de teama tarifelor, iar situaţia se va înrăutăţi odată cu aplicarea completă a noilor măsuri.

Potrivit lui Lamberto Frescobaldi, preşedintele Uniunii Vinului din Italia, tarifele ar putea duce la o scădere anuală de aproximativ 323 milioane de euro în veniturile generate de vinurile italiene pe piaţa americană.

Producătorii şi comercianţii speră la un acord între UE şi SUA pentru eliminarea sau reducerea tarifelor.

"Sperăm ca Uniunea Europeană să nu riposteze, un război comercial ar fi dificil de gestionat," a declarat Simone Luchetti, preşedintele companiei americane de import Banville.

Deşi sectorul vinurilor a evitat taxa de 200% pe care Trump a ameninţat-o anterior, aceasta rămâne o posibilitate, mai ales dacă UE va adopta măsuri de retorsiune care să afecteze băuturile spirtoase americane, cum ar fi bourbonul.

Luchetti, care importă Brunello, Amarone, Prosecco şi Barolo, estimează o scădere de 25-35% a consumului de vin în SUA şi a veniturilor Banville din cauza noilor tarife.

Alţi importatori avertizează că unele branduri de vin vor dispărea de pe piaţa americană, consumatorii orientându-se spre sticle mai accesibile.

"Dacă preţul unui vin creşte, consumatorii probabil vor renunţa la acel brand şi vor rămâne în intervalul de preţ cu care sunt obişnuiţi," a explicat Charles Lazzara, fondatorul companiei americane Volio Imports.

Astfel, o sticlă de Prosecco de gamă medie, care acum costă 10,99 dolari, ar putea ajunge la 12,99 dolari în magazinele din SUA. Luchetti susţine că "va deveni dificil să mai vinzi o sticlă de Prosecco care azi costă 14-18 dolari, pentru că va ajunge să coste 20 de dolari."

Şi producătoarea italiană Marilisa Allegrini, fondatoarea grupului cu acelaşi nume, care produce 840.000 de sticle anual, inclusiv Brunello di Montalcino, Bolgheri, Valpolicella şi Amarone, şi-a exprimat îngrijorarea: "Consumul de vin în SUA era deja în declin, iar tarifele l-au lovit şi mai mult."

Totuşi, unii producători italieni rămân optimişti, susţinând că vinurile italiene au un loc special în inima consumatorului american şi nu vor fi uşor înlocuite.

"Prosecco poate fi produs doar în Italia, în special în Veneto, nu poate fi înlocuit!", a declarat Giancarlo Moretti-Polegato, proprietarul cramei Villa Sandi din Montebelluna, regiunea Veneto.

Opinia Cititorului

Acord

Prin trimiterea opiniei ne confirmaţi că aţi citit Regulamentul de mai jos şi că vă asumaţi prevederile sale.

BURSA

Dosar BURSA - America azi: Izolare, Polarizare, Reconfigurare Globală

Această ediţie specială, publicată sub egida ziarului BURSA, reuneşte într-un volum coerent o analiză aprofundată şi stratificată a celei mai spectaculoase reveniri politice din istoria Statelor Unite ale Americii: al doilea mandat al lui Donald J. Trump

Comanda carte

PREŢUL SĂNĂTĂŢII

danescu.ro
arsc.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

07 Apr. 2025
Euro (EUR)Euro4.9774
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.5431
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.3277
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.8379
Gram de aur (XAU)Gram de aur442.3381

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
leonidas-universitate.ro
Teatrul Național I. L. Caragiale Bucuresti
ccib.ro
energyexpo.ro
thediplomat.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb