În urma presiunilor constante ale Asociaţiei Prosumatorilor şi Comunităţilor de Energie (A.P.C.E.), plata lunară a energiei livrate de prosumatori a fost inclusă în Programul de Guvernare la finalul lui 2024, conform unui comunicat transmis redacţiei. Cu toate acestea, realitatea actuala este alta: prin Ordinul 15/2022 al ANRE, plata excedentului de energie este amânată peste doi ani după emiterea facturii - un abuz care favorizează masiv furnizorii de energie.
Mai clar spus: în România, prosumatorii au fost transformaţi fără voie în creditori, oferind furnizorilor o linie de credit fără dobândă de peste 170 de milioane de euro din 2023 pana astăzi. Nicăieri în Europa nu mai există un asemenea sistem de creditare a furnizorilor de energie sau, plata cu intarziere de 2 ani.
Deşi Proiectul Legii Prosumatorului (PL-x 605) aflat in Parlament din 2023 prevede, clar:
• Plata lunară la preţul de contract pentru energia în exces,
• Compensarea energiei pe mai multe locuri de consum,
• Compensarea de energie cu gaze naturale pentru furnizorii care au acest serviciu,
grupurile de interese din energie, prin ACUE - Federaţia Asociaţiilor Companiilor de Utilităţi din Energie - încearcă să jongleze cu preturile de achizitie a energiei prosumatorilor.
In data de 18 martie 2025, un reprezentant ACUE a propus, in Comisia de Industrii şi Servicii a Camerei Deputaţilor câteva amendamente toxice care urmăresc să reducă plata pentru energia prosumatorilor la preţuri derizorii. Iata cum:
• Furnizorii să impună contracte separate de vanzare si cumparare a energiei prosumatorilor
• Propunerea ca achizitia energiei de la prosumatori sa se faca separat printr-un contract civil, "cu voinţa părtilor" cu condiţii unilaterale impuse de catre furnizor
• Federatia ACUE propune de fapt sa ne cumpere energia cu o medie lunara zilnică PZU in intervalul orar 10:00 -17:00 cu o metodologie facuta la comanda de ANRE, când energia solară abundă şi preţurile sunt cele mai mici sau chiar negative.
Practic, mesajul furnizorilor către prosumatori este cinic: "Vindeţi-ne energia aproape pe nimic, iar noi o vom revinde vecinilor voştri de 60 de ori mai scump. Dacă nu doriti, nu o mai cumpărăm!"
În prezent, ANRE blochează legea de peste patru săptămâni la Comisia Economică, sub pretextul că "lipseşte o virgulă", iar ACUE presează pentru introducerea amendamentelor favorabile lor, prin intermediul unor parlamentari obedienţi, potrivit comunicatului.
În ciuda celor peste 800 de petiţii trimise de prosumatori către Parlament şi Comisia Economică, proiectul va rămâne tot blocat, cel mai probabil, pana la trecerea alegerilor.
A.P.C.E. solicită ferm:
• Urgentarea dezbaterii şi votării Legii Prosumatorului în Camera Deputaţilor.
• Dorim sa aflam totodata care parlamentari isi asuma propunerile "otravite" ale furnizorilor din energie.
• APCE a cerut institutional in baza legii 544/2001 acele inscrisuri primite de la ACUE la Comisia de Industrii. si Servicii a Camerei Deputatilor dar, presedintele comisiei Sandor Bende (UDMR) s-a eschivat.
"Prosumatorii din România au dreptul la respect şi la un cadru legislativ european, nu la umilinţă şi batjocură. Dacă acest drept nu este garantat, ne vom orienta către soluţii de stocare, si TOTI actorii din zona energiei - inclusiv Statul Român va avea de pierdut", transmit oficialii A.P.C.E. în comunicat.
Opinia Cititorului