Bittnet (BNET), grup de companii de IT listat pe Piaţa Principală a Bursei de Valori Bucureşti, anunţă prima sa tranzacţie transfrontalieră - achiziţionarea a 35% din acţiunile Servodata a.s., integrator de soluţii IT&C din Cehia, membru în cadrul grupului Moore Cehia, transmite un comunicat de presă trimis redacţiei.
Mihai Logofătu, cofondator Bittnet Group, a declarat: "Suntem încântaţi că ne ţinem de promisiunea făcută anul trecut acţionarilor noştri cu privire la extinderea activităţii Bittnet Group în regiunea de Sud-Est a Europei. Anunţul nostru de astăzi, achiziţionarea a 35% din acţiunile Servodata Group - o companie de IT cu o istorie de 30 de ani şi care activează pe două pieţe importante - Cehia şi Slovacia, marchează o nouă etapă în dezvoltarea noastră. Împărtăşim aceeaşi viziune cu Moore Cehia în privinţa potenţialului din regiune şi intenţionăm să accelerăm creşterea Servodata. Vom lucra împreună pentru a constitui un grup IT relevant la nivel regional, capabil să răspundă cererii tot mai ridicate pentru serviciile IT în Europa de Sud-Est" .
Valoarea tranzacţiei este de 1,4 milioane euro, iar suma va fi plătită actualului deţinător al Servodata, Moore Cehia, în acţiuni BNET care vor fi emise printr-o nouă operaţiune de majorare de capital. Mai mult, Bittnet Group va finanţa Servodata cu suma de 2 milioane euro sub formă de împrumut în vederea dezvoltării de produse comune şi extinderea la nivel geografic în următorii trei ani. În urma tranzacţiei, Bittnet Group va deţine 35% din Servodata, iar Moore Cehia va deţine 65% din acţiunile companiei.
Petr Kymlièka, coproprietar Moore Cehia, a declarat: "Grupul nostru îi urează bun-venit unui nou partener în structura sa. Considerăm că Bittnet Group este un jucător major în domeniul IT&C, cu o viziune puternică în privinţa expansiunii la nivel european, iar acest lucru ne aduce împreună. Credem că prin unirea forţelor celor două entităţi ale noastre vom accelera activităţile planificate în domenii precum securitatea cibernetică, prelucrarea robotică a datelor şi conectivitatea inteligenţei artificiale, reuşind în acelaşi timp să ne extindem prezenţa geografică" .
Servodata a.s. este o societate pe acţiuni cu sediul în Praga, Cehia. Compania deţine trei filiale. Servodata Group operează pe piaţa cehă de peste trei decenii şi este una dintre companiile de top în domeniul furnizării de soluţii IT pentru afaceri. De asemenea, Servodata este prezentă şi pe piaţa din Slovacia din 1994.
Domeniul cheie de activitate al Servodata include proiectarea, implementarea şi suportul infrastructurii tehnologice, consultanţă IT şi servicii de asistenţă, inclusiv externalizarea la scară largă a serviciilor IT. În domeniul dezvoltării, Servodata se concentrează în principal pe implementarea soluţiilor de business intelligence. Recent, organizaţia a realizat investiţii semnificative în domeniul securităţii cibernetice, ceea ce a contribuit la consolidarea poziţiei sale în Slovacia. Compania are 70 de designeri, arhitecţi, dezvoltatori şi consultanţi. În 2020, Servodata a înregistrat venituri de aproximativ 10 milioane euro, cu 12% în plus faţă de 2019 şi un profit net de 0,4 milioane euro, în creştere cu 60% faţă de anul precedent.
Ca urmare a tranzacţiei, Bittnet şi Moore Cehia au în vedere o creştere de la an la an de cel puţin 20% a cifrei de afaceri. În consecinţă, pentru 2021, Servodata Group estimează să atingă 12 milioane euro cifră de afaceri şi un profit net de 1,5 milioane euro.
Tranzacţia este supusă finalizării cu succes a procesului de due diligence, precum şi votului favorabil în Adunarea Generală a Acţionarilor a Bittnet Group programată să aibă loc pe 27 aprilie 2021. În cazul finalizării cu succes a investiţiei, Consiliul de Administraţie al Servodata va fi format din cinci membri, dintre care două locuri vor aparţine Bittnet Group.
Servodata Group face parte din grupul de consultanţă, audit şi tehnologie Moore Cehia, deţinut de Petr Kymlièka şi Radovan Hauk. Activitatea Grupului include consultanţă şi audit, precum şi servicii contabile, fiscale, juridice, de formare şi educaţionale, tehnologice şi ICT. În 2020, Moore Cehia a raportat o cifră de afaceri consolidată de aproximativ 20 milioane euro. Moore Cehia face parte din Moore Global, una dintre cele mai mari reţele internaţionale de firme de audit şi consultanţă.