Blestemul mogulilor!

D.N.
Ziarul BURSA #Media-Advertising / 18 ianuarie 2017

"Dispariţia" lui Sebastian Ghiţă repune în atenţie discuţia legată de problemele din ultimul deceniu ale marilor "moguli" de presă. S-a vorbit de un adevărat blestem care i-a lovit fără milă pe marii finanţatori media, deşi în lumina ultimelor dezvăluiri ale patronului postului România TV, lucrurile sunt ceva mai nuanţate şi nu ţin doar de ghinion şi noroc.

În urmă cu un deceniu, când se realiza prima suspendare din funcţie a preşedintelui Traian Băsescu, aveau loc repoziţionări interesante în ceea ce priveşte simpatiile şi antipatiile celor mai puternice trusturi media vizavi de anumite partide şi lideri politici, lucru care s-a văzut din plin în campania electorală pentru alegerile prezidenţiale din 2009. Între timp unii moguli şi-au pierdut libertatea, alţii influenţa, iar Dinu Patriciu chiar viaţa. A fost un război din care absolut toată lumea a avut de pierdut, de la fostul preşedinte până la moguli, de la ziarişti până la public.

Dan Voiculescu, Dinu Patriciu şi Sorin Ovidiu Vântu au reprezentat principalele ţinte ale preşedintelui Băsescu la finalul primului său mandat şi pe parcursul celui de-al doilea. Atitudinea faţă de Adrian Sârbu a fost una variabilă, iar Dan Diaconescu a fost privit în permanenţă ca un "element exotic". În octombrie 2009, Traian Băsescu se lansa în mai multe atacuri dure la adresa patronilor de presă pe care îi considera ostili: "Face Voiculescu din deget şi se prezintă în pas alergător şi Iliescu şi Hrebenciuc şi Crin Antonescu şi Radu Stroe, la firmă la el, la Grivco. Face Patriciu din deget şi dă fuguţa şi Adrian Năstase şi Meleşcanu şi turnătorul Roşca Stănescu, de bună seamă. Cred că această putere politică îşi face iluzii că va guverna România (...) Oare cum o reuşi să spună noi vrem respect şi în faţa celor de la FNI? Cum i-o fi domnului Vântu să meargă la FNI şi să spună: noi vrem respect? De unde vrei, măi Vântule, respect? Intreabă-i pe aia de la FNI că vrei respect! (...) Cât de important s-o crede un Vântu, un Voiculescu sau chiar şi un Patriciu să gândească că ei trebuie să controleze decizia politică? Sunt oameni deformaţi". Replicile nu au întârziat să apară fiind lansate din zeci de guri sau pixuri, într-o adevărată cavalcadă. Treptat, principalii actori ai acestui război au ieşit din scenă într-un fel sau altul, dar urmele luptelor sunt vizibile şi astăzi.

Dinu Patriciu a vândut trustul Adevărul lui Cristian Burci, în 2012, după care s-a concentrat exclusiv pe divorţul de prima soţie şi pe problemele de sănătate. În momentul realizării acestei tranzacţii, Dinu Patriciu avea dificultăţi financiare enorme atât cu Adevărul Holding SRL, cât şi cu firma Mic.ro Retail SRL care intrase în faliment, pe lista creditorilor aflându-se la vremea respectivă peste 1.200 de societăţi şi persoane fizice şi aproximativ 5.000 de salariaţi neplătiţi. În august 2014 omul de afaceri a murit.

Cu unsprezece zile înainte de moartea lui Patriciu, pe 8 august 2014, fondatorul Intact Media Group, Dan Voiculescu a fost condamnat definitiv la 10 ani de închisoare cu executare, în dosarul privatizării Institutului de Cercetări Alimentare (ICA).

Trustul de presă, condus de fiica sa şi-a continuat activitatea, existând şi mici sincope, cum a fost episodul din februarie 2016, când ANAF a somat posturile Antena 1, Antena 3, Zu TV, Euforia şi Antena Stars să părăsească sediul în care îşi desfăşurau activitatea, fiind pusă în aplicare sentinţa penală nr. 701/26.09.2013, rămasă definitivă prin decizia penală nr. 888/A/08.08.2014, pronunţată de Curtea de Apel Bucureşti.

Intrat într-un adevărat malaxor al justiţiei, din care reuşeşte uneori să iasă, pentru scurte perioade, în libertate, Sorin Ovidiu Vântu a pierdut treptat legătura cu trustul Realitatea (care cuprindea posturi TV, posturi de radio, ziare, reviste, site-uri). În 2011 copii săi au vândut toate acţiunile la Realitatea TV lui Elan Schwartzenberg. Ulterior au apărut informaţii că acţiunile postului tv s-ar fi întors la fiica lui Vântu, după care au apărut alţi acţionari la postul TV, Cozmin Guşă şi Maricel Păcurariu. În ultimii şase ani Sorin Ovidiu Vântu a suferit mai multe condamnări definitive, în diverse dosare, inclusiv cu executare, acuzaţiile fiind din cele mai diverse, de la şantaj şi spălare de bani la favorizarea infractorului. În iulie 2016, Vântu a revenit, pentru a treia oara, în închisoare, după ce a fost condamnat definitiv la 6 ani şi două luni de închisoare cu executare în dosarul devalizării companiei Petromservice.

Pe 1 ianuarie 2014, contractul lui Adrian Sârbu cu Central European Media Enterprises, compania-mamă a Pro TV, a ajuns oficial la final, după ce acesta îşi depusese demisia din funcţia de preşedinte al CME, în luna august 2013. Chiar dacă a rămas proprietar al Mediafax Group - care deţine agenţia de presă Mediafax şi mai multe publicaţii, majoritatea online - Adrian Sârbu şi-a pierdut mult din influenţa pe care o avea în urmă cu 10 ani. Problemele lui Sârbu cu justiţia au început în februarie 2015, când Curtea de Apel Bucureşti a decis arestarea preventivă a acestuia sub acuzaţiile de instigare la evaziune fiscală, spălare de bani şi instigare la delapidare. În mai 2015 a fost eliberat din arest, iar în aprilie 2016 a fost trimis în judecată de procurorii Parchetului General, în dosarul de evaziune fiscală de la Mediafax Group.

Reuşind să cucerească audienţe importante, dar şi mai multe locuri în Parlamentul României la alegerile din 2012, cu o "televiziune de apartament", Dan Diaconescu, supranumit "mogulaşul" a dispărut din peisajul media în martie 2015 când a fost condamnat definitiv de Curtea de Apel Bucureşti, la cinci ani şi şase luni de închisoare cu executare, pentru şantajarea lui Ion Moţ, fost primar al comunei arădene Zărand, precum şi a omului de afaceri Paul Petru Ţârdea. Pe 22 ianuarie 2013, OTV, postul deţinut de Dan Diaconescu, s-a închis după ce Consiliul Naţional al Audiovizualului a retras licenţa televiziunii , în conformitate cu legislaţia audiovizualului, pentru neplata unor amenzi mai vechi.

După cum se poate observa, în ultimii ani tabloul mass-media din ţara noastră a suferit modificări majore, multe instituţii de presă au dispărut, altele, mai puţine, au apărut, dar termenul de "mogul" este tot mai puţin folosit şi pentru faptul că se consideră că aduce ... "ghinion".

Opinia Cititorului ( 18 )

  1. ... e mai nimerit ca "mogul", patronul media al viitorului e oarecum biped, imatur, nu poate articula cuvinte, e crescut de haita si incapabil de a deveni o fiara adevarata - vezi Burci, Alexander, Chemicul Brothers...

    Au omorât ideea de presa acești moguli.

    1. Securitatea a încercat să omoare presa. În locul ei era prevăzută propaganda securistă.

      Antena 3 a fost premiată 10 ani fără mogulul care băga euro în tonomate. Antenei 3 i-au fost executate sediile oferindu-i-se posibilitatea modernizării.

      Securiștii n-aveau de unde să știe că o televiziune care câștigă bani din piață, nu de la Securitate, în loc să dea faliment, devine HD. :)))))))))))) 

      Acum pot sa nu ma uit la Gadea cu rezolutie maxima...

      Tu poti, dar rezolutia a crescut dupa ce ati incercat sa-i inchideti, voi, toata propaganda.

      ... Inchid cind vreau. In rest, n-am militat niciodata pentru interzicerea sau inchiderea a ceva, cuiva. Eu vreau sa se fumeze in avion, sa poti nega Holocaustul, daca ai chef, sa nu te oblige nimeni sa ai card de sanatate sau sa faci vaccin, sa microcipezi ciinele sau sa-ti declari averea, rasa, religia. Daca ar fi dupa mine, ar exista televiziuni misogine, sioniste, jihadiste, naziste, comuniste, secesioniste, unioniste, expansioniste, revizioniste, sandiniste, ar fi legal sa urinezi pe morminte si sa faci statui ecvestre in holul blocului...

      Pai, mai normal decit sa urinezi in holul blocului si sa pui ecvestre in cimitir.

      Televiziunile sioniste s-ar bucura mereu de vizita neanuntata a reporterilor televiziunilor jihadiste.

      in televiziunile misogine ar fi interzis accesul homosexualilor.

      De televiziunile securiste, nimic, nimic?!

      Ar fi cu corespondente de razboi direct din studio, mai ieftin, in prima faza... E adevarat ca studiourile ar fi de unica folosinta, ceea ce ar implica oarece cheltuieli, dar macar se va relansa piata imobiliara...

      ... si vad ca sint licite...

      ... o televiziune homofobofila...

      O singura regula: amenzi pentru degradarea echipamentelor de transmisie (interzise interviurile cu aruncatoare de flacari).

      Fara aruncatoare degradante asadar... Si arderea trebuie sa nu fie poluanta, combustibilul accizat, timbru de mediu, taxa pe piromanie, autorizatie de non ignifugare, aviz de la pompieri, taxa pe demisia de premier, permis de napalm, care napalm trebuie sa fie fara gluten, fara E-uri, cu denumire de origine controlata... De unde am plecat si unde am ajuns... Tot la restrictii...

    Regii Midas cu polaritate schimbata, puneau mana pe aur si il transformau in fier sau piatra.

    Regii Midas cu polaritate schimbata, puneau mana pe aur si il transformau in fier sau piatra.

    In 2011 copiii!

    Nu 'copii'. 

Comanda carte
fngcimm.ro
danescu.ro
chocoland.ro
arsc.ro
leonidas-universitate.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

17 Ian. 2025
Euro (EUR)Euro4.9759
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.8284
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.2980
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.8939
Gram de aur (XAU)Gram de aur419.8038

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

erfi.ro
oaer.ro
greenenergyexpo-romenvirotec.ro
Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
solarenergy-expo.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb