Comisia pentru valori mobiliare şi tranzacţii (SEC) din Statele Unite va aproba în curând primul fond tranzacţionat la bursă (ETF) cu activ suport contracte futures pe Bitcoin, un punct de cotitură pentru industria criptomonedelor, scria vineri Bloomberg. Citând surse anonime, Bloomberg nota că SEC-ul nu va bloca produsul financiar, care ar urma să intre la tranzacţionare de săptămâna aceasta pe pieţele americane. Termenul pentru decizia de autorizare este astăzi.
Spre deosebire de cererile de autorizare din trecut pentru ETF-uri cu activ suport Bitcoin pe care SEC-ul le-a respins, propunerea realizată de societăţile financiare ProShares şi Investco Ltd. are la bază contracte futures şi a fost depusă în conformitate cu reglementările pentru fonduri mutuale din SUA despre care preşedintele SEC Gary Gensler a afirmat în trecut că asigură "protecţie semnificativă investitorilor".
Bloomberg arată că lansarea acestui fond tranzacţionat la bursă reprezintă pe de o parte un început pentru lansarea de noi produse financiare, iar pe de altă parte finalul unei campanii îndelungate a industriei criptomonedelor, care a ajuns la o capitalizare totală de 6,7 trilioane de dolari. Prima cerere de autorizare pentru un Bitcoin ETF a fost depusă în 2013 de către fraţii Cameron şi Tyler Winklevoss, cunoscuţi pentru rolul de co-fondatori ai Facebook.
Cotaţia Bitcoin s-a oprit vineri fix la rezistenţa de 60.000 de dolari, după o apreciere de 3% demarată după publicarea ştirii. Maximul cotaţiei Bitcoin de 64.869 de dolari a fost atins la începutul acestui an, iar minimul de puţin sub 30.000 de dolari în luna iulie.
De notat că SEC-ul a susţinut în trecut că piaţa cripto este înţesată de pericole pentru investitori, respectiv că preţurile ar putea fi manipulate, că lichiditatea pieţei ar fi insuficientă şi că volatilitatea puternică a cotaţiilor criptomonedelor ar putea fi excesivă pentru unii investitori. Conform datelor Bloomberg, randamentele pe fiecare din ultimii trei ani ai Bitcoin sunt după cum urmează: un minus de 74% în 2018, urmat de un plus de 95% în 2019 şi de 305% în 2020.
În plus, SEC a ridicat în trecut o problemă cu privire la evaluarea criptomonedelor, respectiv dacă fondurile de investiţii au informaţiile necesare sau nu pentru a evalua în mod adecvat valoarea unei criptomonede sau a unor produse conexe. Au existat, de asemenea, întrebări cu privire la validarea dreptului de proprietate asupra criptomonedelor deţinute de fonduri şi cu privire la ameninţarea pe care o reprezintă hackerii.
În orice caz, schimbarea poziţiei SEC în ultimele luni şi aparenta susţinere a unor fonduri tranzacţionate la bursă cu activ suport contracte futures pe Bitcoin a adus un întreg val de cereri de autorizare la autoritatea financiară americană. Nu mai puţin de 9 ETF-uri cu activ suport Bitcoin ar trebui să fie aprobate sau respinse până la finalul anului. Speculaţiile din ultimul timp cu privire la aprobarea acestor ETF-uri a sprijinit de altfel piaţa cripto şi redresarea cotaţiilor activelor. De menţionat că au fost deja lansate câteva zeci de ETF-uri cu activ suport criptomonede în ultima perioadă în Europa şi Canada.
1. fără titlu
(mesaj trimis de anonim în data de 18.10.2021, 00:25)
Doar mie mi se pare ca nu exista suficient aur in lume?
1.1. fără titlu (răspuns la opinia nr. 1)
(mesaj trimis de anonim în data de 18.10.2021, 13:44)
Aurul e demodat, parcarea banilor in "aer" e la moda acum!
1.2. fără titlu (răspuns la opinia nr. 1.1)
(mesaj trimis de anonim în data de 18.10.2021, 16:21)
Iar de viitor este crearea de bani din aer, specialitatea PSD.
Metoda?
Datul din gura, ca-i ieftin.
1.3. fără titlu (răspuns la opinia nr. 1)
(mesaj trimis de anonim în data de 18.10.2021, 17:11)
Fiecare vreme are favoriții ei, acum e bitcoinu..., dar aurul e veșnic și nimeni nu va pierde cu el în buzunar.