Se apropie o recesiune a profiturilor corporaţiilor din Statele Unite, dar asta nu va duce neapărat la o recesiune a celei mai mari economii a lumii, iar acţiunile cu capitalizări ridicate pot oferi randamente solide, conform strategului şef de investiţii de la BMO Capital Markets, scrie Business Insider.
"Temerile de recesiune a profiturilor pot fi exagerate", a scris Brian Belski într-o notă publicată la finele săptămânii trecute. O recesiune a câştigurilor este definită în general prin două trimestre de scădere consecutivă a profiturilor corporative.
"Mulţi investitori sunt îngrijoraţi că o recesiune a profiturilor va afecta semnificativ performanţa pieţei în lunile următoare şi, inevitabil, se va traduce într-o recesiune economică mai târziu în acest an. Totuşi, studiile noastre arată că aceste concluzii nu sunt neapărat exacte", a spus strategul.
Până la întocmirea raportului, companii precum Tesla, Netflix şi mari bănci între care JPMorgan Chase şi Goldman Sachs îşi prezentaseră rezultatele pentru primele trei luni ale anului. Urmau marile companii din Big Tech, între care Alphabet (compania mamă a Google), Microsoft şi Meta (fostul Facebook).
În opinia BMO Capital Markets, prima recesiune a profiturilor din 2020 pare probabilă, consensul previziunilor indicând scăderi ale câştigurilor corporaţiilor pentru primul şi al doilea trimestru din 2023. Asta ar urma să vină după ce, în trimestrul al patrulea din 2022, companiile din S&P 500 au înregistrat o scădere a profitabilităţii, comparativ cu acelaşi trimestru al anului anterior.
"Perspectiva noastră privind câştigurile nu este atât de pesimistă precum a multor investitori", a spus Belski. În opinia sa, scăderile de profitabilitate nu vor fi "nici pe departe apropiate de cele din timpul pandemiei". De asemenea, el se aşteaptă ca, în a doua parte a anului, creşterea să reaccelereze, iar apoi să apară o expansiune de două cifre a câştigurilor pe acţiune pe tot parcursul anului 2024.
Până la finele săptămânii trecute, pentru sezonul raportărilor aferente primului trimestru, 18% dintre companiile din S&P 500 îşi publicaseră rezultate, 76% obţinând câştiguri pe acţiune peste aşteptările analiştilor, potrivit FactSet. Este o rată uşor sub media ultmilor cinci ani, de 77%, dar mai mare decât cea pe zece ani, de 73%, scrie Business Insider.
De asemenea, Belski a subliniat că trebuie să se ţină cont de faptul că evaluările câştigurilor din acest an se fac de obicei în comparaţie cu cele din 2022, când profitabilitatea companiilor a atins niveluri record, ceea ce evident dezavantajează valorile actuale.
Strategul BMO a adăugat: "Deşi câştigurile corporaţiilor americane ar putea fi mai mici, apariţia unei recesiuni a profiturilor nu înseamnă neapărat că o recesiune economică în Statele Unite este iminentă".
Conform studiului, patru din ultimele şapte recesiuni ale profiturilor nu au coincis cu recesiuni economice, scrie Business Insider.
1. fără titlu
(mesaj trimis de anonim în data de 25.04.2023, 08:43)
Cresterea profiturilor nu se va intampla decat dupa scaderea dobanzilor, si scaderea dobanzilor nu va fi decat dupa scaderea inflatiei la 2% pt cateva luni consecutive, sau o mare recesiune ceva. Deci nu in trimestrul 3 din 2023.
Totul e legat de dobanzi mai ales in US. Masini, electrocasnice , mobila, se vand mai putin. Case, amenajari la fel mai putin pt. ca majoritatea se fac pe credit. Se vede deja in profituri. 80% din companii au depasit asteptarile analistilor(da, dar asteptarile au fost mai mici ca 2022). Majoritatea companiilor si-au revizuit in jos profiturile si pt viitor. Asta inseamna ca vor incerca sa reduca din costuri, inclusiv cu personalul. In general cand o economie ,sau companie o ia in jos, are o anumita inertie in acea directie, si daca nu vine o forta extrerioara , ceva sa-i corecteze directia , merge din inertie, tot in jos. Forta va fi FED cu dobanzile si QE ca de obicei. Dar nu vor face greseala sa scada prea repede, sa revina inflatia in forta si sa o ia iar de la 0 ca Sisif. Americanii au f mult de pierdut din cauza inflatiei, si anume statutul de moneda de rezerva mondiala, o conditie sine qua non pt asta fiind stabilitatea dolarului. Care acum nu exista, de unde si renuntarea rapida la dolar pe plan mondial.(mai sunt si alte motrive politice, sanctiuni etc. dar inflatia cred ca e principalul).