Rezervele valutare ale Băncii Centrale se situau la peste 16,6 miliarde euro, la finele lunii septembrie, în creştere cu 1,3% faţă de august. Creşterea de peste 214 milioane euro a fost determinată pe de o parte de intrările de valută de aproape 949 milioane euro, iar pe de altă parte de ieşirile de valută de peste 734 milioane de euro.
Intrările au provenit din cumpărări ale Băncii Centrale din piaţa valutară, din privatizări, venituri din administrarea rezervei internaţionale, modificarea rezervelor minime în valută constituite de băncile comerciale, precum şi cedări de valută la rezerva statului.
Ieşirile de valută au fost reprezentate în principal de plăţi de rate şi dobînzi scadente la datoria publică externă directă şi garantată de Ministerul Finanţelor Publice, modificarea rezervelor minime în valută constituite de băncile comerciale, plăţi cotizaţii şi comisioane bancare.
Valoarea rezervei de aur (105 tone) a BNR a crescut la peste 1.327 milioane euro ca urmare a evoluţiilor preţurilor internaţionale. Astfel, rezervele internaţionale (valută şi aur) ale Băncii Naţionale s-au situat la peste 17,97 miliarde euro în luna septembrie, în creştere cu 65% faţă de aceeaşi lună a anului trecut.
Pînă la sfîrştul anului, plăţile scadente în contul datoriei publice externe directe şi garantate de Ministerul Finanţelor Publice însumează 539 milioane euro.