BNR: Explozia tranzacţiilor a apropiat Bursa din Sibiu

B.M.R.
Ziarul BURSA #Piaţa de Capital / 18 iunie 2007

Evoluţia Bursei Monetar Financiară şi de Mărfuri Sibiu arată că în anul 2006, a explodat tranzacţionarea contractelor la termen a căror valoare a crescut de aproape zece ori faţă de 2005, iar piaţa tinde să ajungă performanţele bursei din Polonia, se menţionează într-un raport al băncii centrale. În 2006, au fost încheiate 4,2 milioane contracte cu o valoare echivalentă cu 9,744 miliarde lei (2,77 miliarde de euro). În consecinţă s-a înregistrat o creştere de 6,03 ori faţă de 2005 ca volum şi de 9,59 ori ca valoare.

Banca centrală explică interesul masiv al investitorilor faţă de plasamentele pe piaţa contractelor la termen prin nevoia acestora de a se proteja de efectele oscilaţiilor cotaţiilor titlurilor listate la Bursa de Valori Bucureşti (BVB) şi observă că majoritatea derivativelor jucate sunt construite pe suportul acţiunilor listate. "Aceste creşteri au reflectat temerile privind corecţiile pe piaţa la vedere", spune raportul BNR. Pentru întâia oară în ultimii doi ani cererea de acoperire a riscului poziţiilor lungi pe piaţa spot a făcut aceas­tă operaţiune costisitoare pentru investitori, spune banca centrală.

"Pe acelaşi fundal al unor volume de tranzacţionare mai mari pe piaţa futures, ecartul spot-futures a înregistrat atât deviaţii mai mari de la zero cât şi o volatilitate sporită. Totodată, în timpul evenimentelor internaţionale care au generat căderile de pe piaţă, cotaţiile futures şi-au inversat poziţionarea faţă de preţurile la vedere, sugerând oarecum încrederea în caracterul temporar al corecţiilor", explică raportul BNR.

Bursa Monetar Financiară şi de Mărfuri SA Sibiu a obţinut în anul 2006 un profit net de 1,13 milioane lei (337.552 euro), de 4,4 ori mai mare decât în anul anterior, datorită unei creşteri a volumului tranzacţiilor. Cifra de afaceri a crescut datorită dezvoltării activităţii bursei şi în special ca urmare a creşterii veniturilor aferente desfăşurării tranzacţiilor bursiere. Aceste venituri au crescut odată cu mărirea spectaculoasă a numărului de tranzacţii efectuate pe piaţa la termen, spune banca centrală.

Comanda carte
veolia.ro
Apanova
rpia.ro
danescu.ro
Mozart
Schlumberger
arsc.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

18 Oct. 2024
Euro (EUR)Euro4.9724
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.5865
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.2949
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.9815
Gram de aur (XAU)Gram de aur399.9201

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
Teatrul Național I. L. Caragiale Bucuresti
citiesoftomorrow.ro
cnipmmr.ro
thediplomat.ro
hipo.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb