BNR: "Întârzierile proiectului Contrapărţii Centrale nu au legătură cu autorităţile implicate în procesul de autorizare"

Andrei Iacomi
Ziarul BURSA #Piaţa de Capital / 10 iunie 2024

BNR: "Întârzierile proiectului Contrapărţii Centrale nu au legătură cu autorităţile implicate în procesul de autorizare"

English Version

Surse: "ASF a cerut reexaminarea întregului dosar al CCP.RO"

"CCP.RO trebuie să încheie un contract pentru serviciile de tehnologie care să aibă două componente - una de autorizare-operaţionalizare şi alta de dezvoltare", spun sursele noastre

Dacă până la 8 septembrie conducerea CCP.RO nu completează dosarul necesar autorizării Contrapărţii Centrale, atunci ASF va trebui să respingă cererea de autorizare, după cum reiese din prevederile Regulamentului nr.3/2013 al Autorităţii

În piaţă există nemulţumiri privind situaţia proiectului Contrapărţii Centrale

Întârzierile apărute faţă de planificarea iniţială a CCP.RO Bucharest, entitate menită să funcţioneze în calitate de contraparte centrală în ţara noastră, nu au legătură cu autorităţile implicate în procesul de autorizare, a transmis Banca Naţională a României (BNR) la solicitarea ziarului BURSA.

Proiectul contrapărţii centrale a fost aprobat de acţionarii Bursei de Valori Bucureşti (BVB) în ianuarie 2019, iar conform planului de afaceri iniţial, CCP-ul trebuia să fie gata în anul 2020. Au apărut o serie de întârzieri, astfel încât CCP.RO nu a primit până acum autorizarea să funcţioneze în calitate de contraparte centrală în ţara noastră din partea unui colegiul compus din Autoritatea de Supraveghere Financiară (ASF), BNR şi Autoritatea Europeană pentru Valori Mobiliare şi Pieţe (ESMA). La finele lunii aprilie, BVB a anunţat că există posibilitatea ca CCP.RO să nu fie operaţională nici în acest an, iar operatorului pieţei noastre de capital evaluează inclusiv necesitatea deprecierii parţiale a investiţiei bursei care, în prezent, este de zece milioane de euro.

"Pentru declararea dosarului complet în vederea autorizării, CCP.RO Bucharest SA trebuie să îndeplinească toate cerinţele din EMIR şi legislaţia secundară emisă în aplicarea regulamentului, vizând atât partea de documentaţie, cât şi de funcţionalitate. Mai mult decât atât, menţionăm că extinderea termenului de autorizare s-a datorat şi modificărilor survenite în strategia CCP.RO Bucharest SA, ca urmare a necesităţii de a apela la un alt operator tehnic pentru asigurarea serviciilor de compensare", mai menţionează BNR.

Conducerea CCP.RO a depus la Autoritatea de Supraveghere Financiară cererea de autorizare a dosarului în ianuarie anul trecut. Deoarece nu era complet, ASF a solicitat completarea dosarului în termen de douăsprezece luni, perioadă pe care a apoi a prelungit-o cu încă şase luni, conform prevederilor legale. Cele şase luni expiră în data de 8 septembrie, moment până la care, dacă conducerea CCP.RO nu completează dosarul necesar autorizării contrapărţii centrale cu solicitările formulate de autoritate, supraveghetorul pieţei va fi nevoit să respingă cererea de autorizare, după cum reiese din prevederile Regulamentului nr.3/2013 al ASF.

Problema este că CCP.RO nu mai dispune de soft pentru sistemul de decontare, după cum se menţionează chiar în comunicatul BVB. "Autorizarea până la finalului anului 2024 a CCP.RO Bucharest, în calitate de contraparte centrală (...) este supusă unor potenţiale riscuri induse de necesitatea negocierilor ce vor urma în ceea ce priveşte serviciile de tehnologie pentru administrarea tehnică a sistemului de compensare administrat operaţional de catre CCP.RO", a notificat BVB piaţa, la finele lunii aprilie.

Soft-ul, împreună cu partea de consultanţă pentru construirea contrapărţii centrale, ar fi trebuit să fie furnizat de Euronext Clearing (fosta Cassa di Compensazione i Garanzia - CC&G) în baza unui contract încheiat în 2020 pe şapte ani. Dar, conform unor surse din piaţă, Euronext a ieşit din contract în luna aprilie, astfel încât, acum, CCP.RO trebuie să negocieze contractul pentru livrarea softului cu firma care l-a realizat, care face parte tot din Grupul Euronext. Luată prin surprindere de această situaţie, Autoritatea de Supraveghere Financiară a cerut reexaminarea întregului dosar al contrapărţii centrale.

O decizie care a bulversat piaţa

Conform unei surse apropiate situaţiei, în momentul în care Euronext şi-a anunţat ieşirea din contract, CCP.RO era foarte aproape de momentul în care dosarul complet trebuia să fie depus la ASF.

"Chiar cu o noapte înainte ca Euronext să anunţe ieşirea din contract s-a lucrat cu ei la nişte teste impuse de BNR. Este clar că la nivel tehnic la Euronext nu a existat această informaţie. Din ce ştiu, la noi nu a existat niciun semnal în legătură cu acest subiect. Decizia ne-a bulversat pe toţi", spun sursele noastre. "Sigur că au existat nemulţumiri, subiectul a fost întors pe toate feţele, unii au încercat să caute vinovaţi, dar s-a luat decizia să se meargă înainte".

Legat de motivele pentru care Euronext a ieşit din contractul cu CCP.RO, sursele au spus: "Euronext deserveşte în prezent şapte pieţe şi se pare că a fost o decizie a Consiliului de Administraţie, ca să se concentreze doar pe acestea".

Dar alte surse spun că, pentru insideri, ieşirea din contract n-ar fi trebuit să fie o surpriză, deoarece în document ar exista o clauză conform căreia CC&G, care acum este Euronext, se poate retrage din proiect în anumite condiţii. "În spate se pare că a fost o problemă legată de forma de proprietate a soft-ului, pentru că CCP nu ar fi fost proprietarul soft-ului, ci ar fi fost închiriat (...). În aceste condiţii, dosarul CCP nu ar fi primit autorizare", spun sursele.

Conform acestora, o bună parte din întârzierea în autorizarea contrapărţii centrale a apărut deoarece CCP.RO nu a făcut la timp o serie de teste de funcţionaliate a sistemului, impuse de BNR.

Acţionarii CCP.RO susţin în continuare proiectul

Ieşirea din contractul cu CCP.RO nu înseamnă că între cele două entităţi se încheie orice legătură, ci există un plan de exit, în baza căruia Euronext face recomandări astfel încât CCP să poată beneficia de soft. "Nu este un sistem standardizat, ci o platformă informatică personalizată pe proiectul nostru", spun sursele.

Conform acestora, în funcţie de aspectele comerciale, CCP.RO, cu aprobarea acţionarilor, trebuie să încheie un contract care să îndeplinească două cerinţe - una ţine de operaţionalizare, de activitatea de zi cu zi a contrapărţii centrale, iar alta ţine de dezvoltările ulterioare. "Planul de afaceri al CCP-ului prevede introducerea de noi produse, ceea ce implică dezvoltarea platformei. Or, această dezvoltare nu poate fi făcută decât cu furnizorul care cunoaşte nucleul soft-ului", spune o persoană apropiată situaţiei.

Practic este vorba despre acelaşi soft pe care iniţial trebuia să-l livreze Euronext, dar pentru care acum conducerea CCP.RO negociază chiar cu producătorul.

"Toţi acţionarii consideră că acest proiect trebuie susţinut. Iar CCP.RO face demersurile necesare pentru a continua proiectul cu soluţia tehnică adoptată, care va avea o altă componentă comercială şi o altă componentă de execuţie. Contrapartea centrală este o piesă foarte importantă, fără de care piaţa de capital şi piaţa de energie nu sunt complete", spun sursele.

ASF: "Îndeplinirea condiţiilor de autorizare este exclusiv responsabilitatea CCP"

ASF şi BNR şi-au arătat susţinerea faţă de proiectul contrapărţii centrale, dar atrag atenţia că nu vor face vreo excepţie de la exigenţele cerinţelor de autorizare impuse de reglementările naţionale şi europene.

"ASF, alături de Banca Naţională a României, a sprijinit şi sprijină în continuare realizarea acestui demers, însă finalizarea lui nu se poate face fără îndeplinirea condiţiilor de autorizare, aspect aflat exclusiv în responsabilitatea CCP", se arată într-un comunicat al Autorităţii, publicat după o întâlnire la ASF de luna trecută, cu acţionarii CCP.RO. "Reprezentanţii ASF şi ai BNR, participanţi la întâlnire, au salutat poziţia acţionarilor, precizând totodată că cele două autorităţi vor sprijini realizarea proiectului în limita competenţelor acestora, fără însă a deroga de la exigenţele cerinţelor de autorizare impuse de reglementările naţionale şi europene. Implicarea fiecărui acţionar al CCP.RO şi eforturile comune ale conducerii executive a CCP.RO sunt esenţiale pentru finalizarea proiectului, în declararea dosarului complet şi finalizarea procesului de autorizare", se mai menţionează în comunicat.

În documentele justificative aferente bugetului BVB din acest an nu se menţionează despre necesitatea negocierilor pentru soft

Întârzierile proiectului contrapărţii centrale au stârnit de ceva timp nemulţumiri printre acţionari şi alţi stakeholderi, care s-au acutizat în ultima vreme.

"Este un proiect foarte important, iar dacă nu se finalizează nu vom avea derivate şi se pierd milioane de euro. Este nevoie de mai multă responsabilitate", spune un stakeholder important. "Proiectul este ieşit de mult timp din grafic".

În plus, la finele lunii aprilie, la adunarea de bilanţ, acţionarilor BVB le-a fost prezentat spre aprobare Bugetul de Venituri şi Cheltuieli pentru acest an, dar în documentele justificative nu se menţionează despre posibile noi întârzieri în autorizarea CCP-ului şi necesitatea negocierilor pentru soft.

"Anul 2024 este vital şi din perspectiva noilor produse pe care BVB intenţionează să le lanseze, respectiv piaţa de produse derivate având ca activ suport indici, acţiuni dar şi energie. Lansarea acestor produse, estimată a avea loc în a doua jumătate a anului va implica un efort substanţial de promovare dar şi de educare a partenerilor şi investitorilor", se menţionează Bugetul şi Planul de Afaceri al bursei pentru acest an, aprobat de acţionari în data de 24 aprilie.

Peste doar două zile lucrătoare, BVB a anunţat existenţa unor riscuri potenţiale induse de necesitatea negocierilor ce vor urma în ceea ce priveşte serviciile de tehnologie şi că evaluează inclusiv necesitatea unei deprecieri parţiale a investiţiei - adică o pierdere.

Atunci, ziarul BURSA a solicitat conducerii BVB detalii despre situaţia proiectului CCP, iar conducerea operatorului pieţei noastre de capital ne-a răspuns că, "având în vedere negocierile privind furnizarea softului, nu poate oferi, deocamdată, mai multe detalii".

Conform ultimului raport anual, capitalul social al CCP.RO este de 90,67 milioane de lei, participaţia BVB fiind de 52,4%. În acţionariatul entităţii mai sunt OPCOM, PPC Energy (fosta Enel), Electrica, Banca Transilvania, foste SIF-uri şi case de brokeraj.

CCP-ul este o entitate care se interpune între participanţii la piaţă, devenind contraparte pentru fiecare dintre ei. În acest mod, o tranzacţie se împarte în două, Contrapartea Centrală devenind cumpărător pentru vânzător şi vânzător pentru cumpărător. Aceasta garantează atât cumpărătorului, cât şi vânzătorului finalizarea decontării tranzacţiei.

BNR: "Analiza documentaţiei CCP.RO va fi realizată de ASF, BNR şi ESMA"

Analiza documentaţiei CCP.RO, entitatea menită să funcţioneze în calitate de contraparte centrală în ţara noastră, va fi realizată de Autoritatea de Supraveghere Financiară (ASF), Banca Naţională a României (BNR) şi Autoritatea Europeană pentru Valori Mobiliare şi Pieţe (ESMA), după ce ASF va declara că dosarul CCP-ului este complet, ne-a transmis BNR, ca parte a unui răspuns la câteva întrebări pe care i le-am adresat în legătură cu proiectul contrapărţii centrale.

Redăm, mai jos, întrebările trimise şi răspunsurile băncii naţionale:

Reporter: Care sunt, mai exact, atribuţiile BNR în autorizarea dosarului CCP.RO în calitate de contraparte centrală în ţara noastră?

BNR: Autorizarea contrapărţilor centrale la nivelul Uniunii Europene se realizează în baza prevederilor Regulamentului (UE) nr. 648/2012 al Parlamentului European şi al Consiliului din 4 iulie 2012 privind instrumentele financiare derivate extrabursiere, contrapărţile centrale şi registrele centrale de tranzacţii (EMIR) şi a regulamentelor delegate emise în aplicarea acestuia. Banca Naţională a României este membră în colegiul de autorizare, în conformitate cu art. 18 alin. (2) lit. (c)/(ca), (g) şi (h) din EMIR, alături de Autoritatea de Supraveghere Financiară, în calitate de autoritate competentă şi de Autoritatea Europeană pentru Valori Mobiliare şi Pieţe (ESMA). Analiza asupra documentaţiei va fi desfăşurată astfel de toate cele trei autorităţi, ulterior declarării de către Autoritatea de Supraveghere Financiară a completitudinii dosarului.

Menţionăm că pentru a susţine demersurile de înfiinţare a contrapărţii centrale la nivel naţional, Banca Naţională a României a fost implicată, încă din fazele incipiente, alături de reprezentanţi ai Autorităţii de Supraveghere Financiară, în procesul de evaluare a documentaţiei întocmite de CCP.RO, formulând observaţii tehnice preliminare şi recomandări asupra versiunilor documentaţiei, participând totodată la sesiunile de testare a sistemului şi de continuitate operaţională. De asemenea, Banca Naţională a României, prin direcţiile de specialitate, a fost implicată în realizarea conexiunilor şi a testelor cu sistemele operate de banca centrală (ReGIS şi SaFIR). Totodată, pentru a asigura îndeplinirea prevederilor art. 17 alin. (4) din EMIR, Consiliul de Administraţie al Băncii Naţionale a României a aprobat, în luna februarie 2024, desemnarea sistemului operat de CCP.RO sub incidenţa Legii nr. 253/2004 privind caracterul definitiv al decontării în sistemele de plăţi şi în sistemele de decontare a operaţiunilor cu instrumente financiare, lege care transpune în legislaţia naţională Directiva nr. 98/26/CE a Parlamentului European şi a Consiliului din 19 mai 1998 privind caracterul definitiv al decontării în sistemele de plăţi şi de decontare a titlurilor de valoare, precum şi deschiderea unui cont curent în evidenţele băncii centrale.

Reporter: Care este stadiul CCP-ului din perspectiva atribuţiilor BNR în cadrul acestui proiect ?

BNR: În luna ianuarie 2023, CCP.RO Bucharest S.A a depus cererea de autorizare în atenţia Autorităţii de Supraveghere Financiară, în conformitate cu prevederile art. 17 alin. (1) din EMIR, autoritatea competentă concluzionând că dosarul nu este complet. În acest sens, Autoritatea de Supraveghere Financiară a acordat un termen de 12 luni pentru furnizarea de informaţii suplimentare şi completarea dosarului, termenul fiind ulterior extins la 18 luni, în baza art. (4) alin. (6) din Regulamentul nr. 3/2013 pentru autorizarea şi funcţionarea contrapărţilor centrale emis în conformitate cu prevederile Regulamentului (UE) nr. 648/2012 al Parlamentului European şi al Consiliului din 4 iulie 2012 privind instrumentele financiare derivate extrabursiere, contrapărţile centrale şi registrele centrale de tranzacţii din 21.08.2013, astfel CCP.RO Bucharest S.A. urmând să trimită completările solicitate până în luna septembrie 2024.

Reporter: Care sunt motivele pentru care, în opinia BNR, au apărut întârzieri în autorizarea CCP-ului şi lansarea pieţei derivatelor în România ?

BNR: Întârzierile care au apărut faţă de planificarea iniţială a CCP.RO Bucharest S.A. nu au legătură cu autorităţile implicate în procesul de autorizare. Menţionăm faptul că pentru declararea dosarului complet în vederea autorizării, CCP.RO Bucharest S.A. trebuie să îndeplinească toate cerinţele din EMIR şi legislaţia secundară emisă în aplicarea regulamentului, vizând atât partea de documentaţie, cât şi de funcţionalitate. Mai mult decât atât, menţionăm că extinderea termenului de autorizare s-a datorat şi modificărilor survenite în strategia CCP.RO Bucharest S.A., ca urmare a necesităţii de a apela la un alt operator tehnic pentru asigurarea serviciilor de compensare.

Banca Naţională a României va coopera în continuare cu CCP.RO Bucharest S.A., precum şi cu autorităţile din Colegiul de autorizare, în vederea îndeplinirii atribuţiilor care revin băncii centrale în domeniul monitorizării infrastructurilor pieţei financiare în scopul menţinerii stabilităţii financiare. (Andrei Iacomi)

Opinia Cititorului ( 18 )

  1. Bravo, Andrei!

    Cel mai bun articol - daca vrei sa scrii partea 2 care e si fi mai exploziva, transmite-ne adresa ta de e-mail sa-ti expediem un set de documente. Cooperativa Dragoi, Andrici, Juravle, Pana, Tanase, Najeeb El Lakis, Gheorghe Ovidiu Petru, Radu Toia trebuie oprita si eliminata din piata de capital. Tot asa inainte. Iti urmarim analizele si iti apreciem eforturile. Sa pornit o schimbare tectonica - declaratia BNR e clara, Adrian Tanase si Radu Hanga au mintit. 

    1. Nu e o coincidenta ca articolul apare cu doar 3 zile inaintea forumului pietei de capital. Bravo Andrei. Minciunile lui Adrian Tanase trebuie oprite. Demisia!

    Cristian Pascu - vicepresedintele Asociatiei Administratorilor de Fonduri de ce tace? El pe cine reprezinta in consiliul Bursei de Valori? Informatiile din articol sunt suficiente pentru demisia conducerii si consiliului de administratie al bvb instant.

    Reprezentatii ASF ai BNR au fost membrii a comitetului de lucru constituit pentru implementarea CCP.Ro. in Februarie 2024 ASF a autorizat piata derivatelor. ASF nu avea sa autorizeze piata derivatelor daca erau informati corect privins clauzele contractuale. Deci, reprezentantii Bursei au mintit ASF-ul. Bine ca a intervenit BNR-ul. Probabil au decis sa nu mai tolereze escrocheriile lui Tanase - mai ales dupa eacrocheria cu noul sediu - chirie pe 10 ani de 5 milioane de euro, informatii incomplete in convocatorul AGA privind autorizarea mutarii sediului - actionarii nu au botat bugetul aferent mutarii ci doar mutarea, deci Bursa nu a primit acceptul actionarilor sa cheltuie banii pe care ia cheltuit.

    vindem “analog” cu pretentie de “soft”…. pai vindem aro cu cutie manuala si lipsa soft sau vindem mercedes cu soft si auromata…?

    din ce vad eu… etichetare “gresita”… la produs cu pretentii ori calitati diferite… 

    modul in canre BNR si ASF au dat “frumos”… bobarnacul peste nas… este de nota 10…. 

    imi place ca nu au dorit sa sperie nici “oitele”… 

    deci mai trebuie putin imbunatatita situatia… nu stiu daca sunt dispusi sa plateasca unii “suplimentar”…. la un produs deja promis cu caitatile respective… 

    s c c r e t 

    1. Fantastic de frumos BNR i-a pus la respect si pe A.S.F. si B.V.B. bravooo... hai Tanase la forumul pietei de capital sa te explici de ce ai mintit ani la rand

    ce bursa e asta in care swiss capital are cele mai mari tranzactii? cine are cont la swiss capital? ce broker e asta? am 23 de ani de bvb - am vazut brokeri dar swiss capital ...? de unde iau clienti?

    1. SUA. Clienti institutionali. Plus au facut vanzari accelerate la ONE.

      si ONE... in CAP pe BVB......:)))....

      insideri exituri in hipe oite.... buna treaba... sa tot faci banuti asa.... 

      s c c r e t 

      5.2 - exact. Capitani si Diaconu au vandut la 0.9, si au rascumparat la 0.87 )))

      Si Dines unicornul UiPath e actionar semnificativ la ONe... escrocii se aduna unii langa altii )))

      Poți detalia de ce consideri că Dines este escroc?

      cati bani au pierdut investitorii? unde-i unicornul? vinde doar niste procese robotizate. lauda ONE de parca e eipll... priviti ultimile comunicate la ONE - daca Dines tace, inseamna ca accepta toate magariile care se intampla acolo... undei lista actualizata a litigiilor? oameni au cumparat imobile inca neautorizate cu promisiunea ca vor fi gata in 2 ani - au trecut 5.

      Îți recomand să incepi prin a studia ce este piața de capital, în acest caz puțină teorie e bună. Îți înțeleg frustrările, însă după gândirea ta toți sunt escroci. Încearcă să-ți lași emoțiile afară și profita de oportunități, e balta plină, hateul iți face rău în piața de capital.

      Iti recomandam noi sa fii actionar ONE daca la tine totul e roz

    NU Stiu de ce atata agitatie pt ca nu se va schimba mare lucru. Actualele certificate se vor transforma in "futures" pe principalele actiuni. doar ca va fi si optiunea short.

    1. E cu totul al cadru de reglementare european.

      sunt diferente semnificative. Ca o recomandare inainte de a tranzactiona un instrument este bine pentru portofelul dumneavoastra sa intelegeti cum functioneaza. Mici scapari va pot duce la pierderi mari.

      Piata are nevoie de futures si optiuni, altfel va fi promovata la coada vacii emergente. 

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

Comanda carte
danescu.ro
arsc.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

20 Ian. 2025
Euro (EUR)Euro4.9765
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.8238
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.2821
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.8800
Gram de aur (XAU)Gram de aur420.2344

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

oaer.ro
greenenergyexpo-romenvirotec.ro
Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
solarenergy-expo.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb