BNS contestă solicitările investitorilor străini referitoare la Codul Muncii

LAURA SERGHEI
Ziarul BURSA #Politică / 22 ianuarie 2004

Dacă Guvernul va schimba Codul Muncii, sindicatele ameninţă cu proteste

Investitorii străini vor să elimine din Codul Muncii prevederi conforme cu cerinţele europene

Membrii Blocului Naţional Sindical (BNS) sînt hotărîţi să recurgă la acţiuni sindicale permise de lege în cazul în care Guvernul va ţine cont de sugestiile Consiliului Investitorilor Străini (CIS) şi va modifica Codul Muncii. Ovidiu Jurca, vicepreşedintele BNS, a declarat, în cadrul unei conferinţe de presă, că a informat organizaţiile sindicale europene şi internaţionale la care sînt afiliaţi. "Federaţiile sindicale sînt solidare cu noi, iar organizaţiile străine ne-au promis sprijin", a precizat sursa citată.

Mihai Brătianu, secretar general BNS, a declarat că, în acest an, fiind an electoral, Guvernul şi PSD trebuie să facă dovada dacă îi interesează banii de la investitori sau voturile de la salariaţi.

Liderii BNS susţin că punctele pe care CIS vrea să le elimine din Codul Muncii sînt cerinţe europene pe care România s-a angajat să le transpună şi să le implementeze în legislaţia naţională.

CIS a solicitat eliminarea din Codul Muncii a prevederilor referitoare la fondul de garantare a salariilor în caz de faliment şi renunţarea la limitarea săptămînii de lucru la 48 de ore.

"Faptul că unii angajatori, cu precădere cei străini, sînt revoltaţi de această prevedere a Codului demonstrează că existau în practică numeroase situaţii în care programul de lucru depăşea cu mult 48 de ore pe săptămînă." se arată în comunicatul de presă.

În opinia BNS, solicitarea CIS de abandonare a restricţiilor birocratice pentru angajarea sau concedierea salariaţilor oferă puteri discreţionare patronilor.

Un alt articol cu care investorii nu sînt de acord este cel legat de plata "loialităţii". De fapt, există prevederi legislative care definesc clar ce informaţii nu pot fi divulgate, iar în cazul în care conducerea ajunge la concluzia că şi alte informaţii trebuie să rămînă confidenţiele, atunci confidenţialitatea trebuie plătită.

CIS consideră că intervenţia sindicală în stabilirea cotelor de muncă trebuie anulată, dar aceste norme de muncă se stabilesc, directivelor europene, de către angajator, cu consultarea sindicatelor.

Conform Convenţiei OIM nr. 117/1962, ratificată de România în 1975, autorităţile competente trebuie să se ocupe de organizarea şi controlul pregătirii profesionale, după consultarea organizaţiilor sindicale, susţin membrii BNS. Dar exact la această obligaţie de a avea programe anuale de formare profesională vor să renunţe investitorii.

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

Comanda carte
danescu.ro
arsc.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

16 Aug. 2024
Euro (EUR)Euro4.9754
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.5278
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.2123
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.8414
Gram de aur (XAU)Gram de aur358.6134

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
Teatrul Național I. L. Caragiale Bucuresti
hipo.ro
hipo.ro
energyexpo.ro
roenergy.eu
rommedica.ro
prow.ro
aiiro.ro
oaer.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb