Bogdan Aurescu: "România crede cu fermitate că trebuie să se facă dreptate în ceea ce privesc crimele comise în Ucraina"

F.D.
Politică / 9 mai 2023

Bogdan Aurescu: "România crede cu fermitate că trebuie să se facă dreptate în ceea ce privesc crimele comise în Ucraina"

Ministrul de Externe, Bogdan Aurescu, a participat, marţi, la Summitul statelor membre ale Grupului Nucleu (Core Group) privind crearea unui Tribunal Special privind crima de agresiune împotriva Ucrainei, desfăşurat în format virtual, relatează Agerpres.

Bogdan Aurescu a reafirmat sprijinul neechivoc al României faţă de obiectivul fundamental al înfăptuirii justiţiei, în baza instrumentelor de drept internaţional, şi tragerea la răspundere a celor vinovaţi. Bogdan Aurescu a subliniat, în acest sens, că România, ca ţară cu expertiză recunoscută în domeniul dreptului internaţional, a răspuns prompt la solicitarea părţii ucrainene privind crearea Grupului Nucleu în vederea înfiinţării Tribunalului, participând activ la discuţiile pe această temă desfăşurate până în prezent, având în vedere complexitatea juridică a problemei.

"România crede cu fermitate că trebuie să se facă dreptate în ceea ce priveşte toate crimele comise în contextul acestui război, inclusiv crima de agresiune. Nu este o cale uşoară, având în vedere complexitatea juridică ridicată a problemei, dar nu ne descurajăm în faţa unor sarcini dificile", a susţinut ministrul Aurescu, în intervenţia sa.

Potrivit MAE, conduita României reflectă poziţia sa principială privind tragerea la răspundere a celor vinovaţi de săvârşirea crimelor de o gravitate deosebită pe teritoriul Ucrainei, abordare reflectată inclusiv prin: decizia României din 2 martie 2022 de a sesiza, alături de un grup consistent de alte state, procurorul Curţii Penale Internaţionale, în legătură cu desfăşurarea unei anchete cu privire la comiterea crimelor de război, a crimelor împotriva umanităţii şi a crimei de genocid şi de a sprijini cu o contribuţie voluntară Biroul Procurorului CPI; depunerea, la 16 septembrie, la Grefa Curţii Europene a Drepturilor Omului (CEDO), a cererii de intervenţie a României în favoarea Ucrainei, în cauza introdusă de acest stat împotriva Federaţiei Ruse; depunerea, la 13 septembrie 2022, a Declaraţiei de Intervenţie în procedurile iniţiate de Ucraina contra Federaţiei Ruse la Curtea Internaţională de Justiţie (CIJ). Ca expresie a importanţei acordate mecanismelor de drept internaţional, ministrul Bogdan Aurescu se implică personal, ca Agent al României, în procedurile din faţa CIJ, menţionează MAE.

Summitul statelor membre ale Grupului Nucleu privind crearea unui Tribunal Special privind crima de agresiune împotriva Ucrainei a fost organizat de Ucraina, participanţii fiind oficiali din statele care sunt implicate activ în demersurile privind crearea unei instanţe care să examineze crima de agresiune, în contextul războiului declanşat de Federaţia Rusă împotriva Ucrainei.

Cu prilejul summitului, a fost adoptată o Declaraţie Comună prin care se reafirmă angajamentul statelor participante faţă de importanţa realizării obiectivului aducerii în faţa justiţiei internaţionale a persoanelor responsabile pentru planificarea şi comiterea crimei de agresiune împotriva Ucrainei şi afirmarea sprijinului pentru un Tribunal special având competenţe în materie.

Demersurile pentru înfiinţarea unui Grup Nucleu de state care să lucreze la identificarea celor mai potrivite modalităţi juridice pentru înfiinţarea unui Tribunal special pentru sancţionarea crimelor de agresiune săvârşite în Ucraina au fost iniţiate anul trecut, România fiind printre primele state care s-au alăturat acestui grup.

Eforturile participanţilor la acest Grup Nucleu ţin de identificarea celei mai potrivite soluţii juridice în vederea înfiinţării unei astfel de instanţe, precum şi pentru generarea unei susţineri cât mai largi pentru iniţiativă, în scopul asigurării legitimităţii acesteia.

Crearea unei astfel de instanţe este necesară, având în vedere inexistenţa, la acest moment, a unui mecanism jurisdicţional internaţional care să sancţioneze săvârşirea crimei de agresiune în Ucraina, întrucât Federaţia Rusă nu este parte la Statutul de la Roma al Curţii Penale Internaţionale, mai arată MAE.

Opinia Cititorului ( 6 )

  1. Sper că Aurescu se referă la EPURAREA etnică practicată de ucrainieni asupra românilor (și altor minorități) din Ucraina? Asupra faptului că autoritățile ucrainiene închid școlile românești și trimit tinerii români pe post de carne de tun ...

    1. Nu cred că s-a referit la textele propagandei sovietice.

      Nu cred în propaganda glibalista satanista sua....acest ovreu cam trebuie sa-si vadă de ale lui...ca tare mi-e ca vremurile apuse nu prea mai sunt apuse....

    trompeta americana

    1. Ai vrut să spui americanski. :)))

    Nu stiu de ce va pierdeti timpul cu ce spune raspandacul asta, care nu stie altceva decat sa execute ordine.

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

Comanda carte
veolia.ro
Apanova
digi.ro
aages.ro
danescu.ro
librarie.net
Mozart
Schlumberger
arsc.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

21 Noi. 2024
Euro (EUR)Euro4.9766
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.7317
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.3535
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.9743
Gram de aur (XAU)Gram de aur405.9099

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
Mirosul Crăciunului
Teatrul Național I. L. Caragiale Bucuresti
petreceriperfecte.ro
targuldeturism.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb