BOGDAN BADEA, HIDROELECTRICA: "Listarea depinde de ce se va întâmpla cu OUG 114"

Andrei Iacomi
Ziarul BURSA #Piaţa de Capital / 11 iunie 2019

Bogdan Badea

Bogdan Badea

"Vânzarea unui pachet mai mare de 10% din Hidroelectrica ar fi în interesul tuturor"

"Din punctul de vedere al companiei, suntem pregătiţi pentru listare"

Listarea Hidroelectrica la Bursa de Valori Bucureşti (BVB) nu se poate suprapune cu menţinerea unui preţ reglementat la care compania va trebui să vândă până la 65% din producţia de energie electrică, ne-a declarat Bogdan Badea, care a fost numit ieri în funcţia de director general al societăţii pentru o perioadă de patru ani.

Bogdan Badea, care până acum fusese director interimar al Hidroelectrica, a subliniat că obiectivele conducerii companiei se concentrează pe două direcţii principale.

"Pe de o parte, avem în vedere realizarea planului de investiţii, retehnologizarea centralelor de bază, cele care contribuie la realizarea profitului Hidroelectrica. Aici mă refer la Vidraru, Râul Mare - Retezat, Mărişelu, care sunt centrale de referinţă în portofoliul companiei", ne-a spus directorul Hidroelectrica.

Domnia sa a adăugat că listarea producătorului de energie la bursă, care ţine în primul rând de decizia acţionarului majoritar, Ministerul Energiei, este al doilea obiectiv important pe care-l are conducerea companiei.

"Hidroelectrica a încheiat anul 2018 cu un profit brut record de peste 2,2 miliarde de lei şi, în premieră pentru ultimii ani, a închis fără opinie cu rezerve anul financiar, ceea ce înseamnă că din punctul de vedere al Hidroelectrica suntem pregătiţi pentru listare", a spus Bogdan Badea, care a completat: "Totuşi, listarea companiei depinde de ceea ce se va întâmpla cu OUG 114, adică dacă se va menţine Ordonanţa, cu un preţ reglementat într-o proporţie care acum nu ne este clară, dar care conform reglementării ANRE va fi de până la 65% din producţie.

Aceste două elemente nu se pot suprapune, pentru că ar însemna o diminuare artificială a valorii companiei, în condiţiile în care Hidroelectrica este o societate profitabilă, care a crescut an de an. Este o companie cu un potenţial foarte mare şi cred că Statul Român are interesul să obţină o sumă cât mai mare, pentru pachetul de acţiuni pe care-l va scoate la vânzare".

În plus, directorul Hidroelectrica a subliniat că, din punctul său de vedere, la nivel guvernamental trebuie analizată şi problema mărimii pachetului de acţiuni ale companiei care vor fi lis­tate, astfel încât să existe atractivitate pentru investitori cât şi o lichiditate suficientă în piaţă.

"Cred că 10% este puţin, dar vom vedea mai departe care va fi decizia acţionarului. Probabil, listarea unui pachet mai mare din Hidroelectrica va fi în interesul tuturor", ne-a spus directorul Hidroelectrica.

Pe lângă Bogdan Badea, în conducerea executivă a companiei mai fac parte, tot cu un mandat de patru ani, Marian Bratu, Răzvan Ionuţ Pataliu, Radu Cristian Pop şi Cristian Vlădoianu, echipă ce a fost numită în urma unui proces de selecţie realizat prin firma Pluri Consultants România.

Statul Român, prin Ministerul Energiei, deţine 80% din Hidroelectrica, în timp ce restul de 20% aparţine Fondului Proprietatea (FP), care în raportul pentru primul trimestru al anului curent îşi evalua deţinerea la producătorul de energie la 3,955 miliarde de lei, ceea ce ridică valoarea companiei la aproape 20 miliarde lei.

Listarea Hidroelectrica este văzută de analişti ca fiind soluţia pentru ca piaţa noastră de capital să îndeplinească şi criteriul lichidităţii, ultimul rămas de bifat pentru a putea trece din categoria pieţelor frontieră, unde se află acum, în cea a pieţelor emergente.

Opinia Cititorului ( 5 )

  1. DACa fondul proprietatea listeaza 20%, atunci statul nu trebuie sa vanda decat 5% pentru in free float suficient. Asta este solutia potrivita.

    1. culmea bursei este ca dupa 30 de ani sa nu dii in stare sa listeti ceeea ce s a construit cu 30 de ani inainte

      Ce ironie, o listam dupa ce reducem profitul cu 50% prin oug114. Multumim Orlando, Darius , daddy, noi ne bucuram ca o cumparam mult mai ieftin in IPO :)

    Ușor, ușor se cam întrevede listarea. Când vine vorba de Hidroelectrica cam numai despre asta se vorbește.

    Listarea Hidroelectricii cu lestul de investitii nereceptionate si lucrări începute și neterminate no sa se faca in veci; afectează peste 50% din valoarea companiei. Hai sa vedem cine se înscrie s=o facă.

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

Comanda carte
danescu.ro
arsc.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

14 Aug. 2024
Euro (EUR)Euro4.9761
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.5124
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.2344
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.7993
Gram de aur (XAU)Gram de aur358.8318

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
Teatrul Național I. L. Caragiale Bucuresti
hipo.ro
hipo.ro
energyexpo.ro
roenergy.eu
rommedica.ro
prow.ro
aiiro.ro
oaer.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb