Bogdan Maioreanu, eToro: "Decizia Fed privind rata dobânzii din SUA ar putea afecta preţul petrolului"

F.D.
Piaţa de Capital / 17 septembrie

Bogdan Maioreanu, eToro: "Decizia Fed privind rata dobânzii din SUA ar putea afecta preţul petrolului"

Piaţa se concentrează acum pe decizia de mâine a Rezervei Federale din SUA privind rata dobânzii. Nu se pune problema dacă rata dobânzii de referinţă va fi redusă, ci cu cât. Şi aici aşteptările variază. Va fi o reducere pentru a suplimenta rezultatele reducerii inflaţiei sau una pentru a stimula economia şi pentru a preveni o recesiune? Până în prezent, scăderea preţurilor la energie a contribuit la reducerea inflaţiei şi probabil ca această tendinţă va continua, estimările fiind că o cerere slabă de petrol se va menţine până în 2025, spune Bogdan Maioreanu, analist eToro.

Potrivit sursei citate, atât traderii de acţiuni, cât şi cei de petrol aşteaptă decizia Fed, încercând să evalueze modul în care aceasta va influenţa creşterea economică şi, prin urmare, cererea de petrol.

"Încetinirea activităţii economice globale şi reducerea cererii de combustibil în China, precum şi semnele de încetinire a creşterii locurilor de muncă în SUA, au limitat orice impuls ascendent al preţului petrolului în ultimele luni, potrivit Agenţiei americane pentru informaţii energetice (EIA). Preţul petrolului Brent a atins un minim de 68,5 dolari pe baril pe 10 septembrie. Dar această situaţie a început să se inverseze, deoarece preţurile petrolului au crescut ca urmare a impactului continuu al uraganului Francine asupra producţiei din Golful Mexic din SUA, ce a compensat preocupările persistente privind cererea chineză slabă, preţurile revenind la peste 72 $/b. La nivel global, 20% din consumul de petrol este realizat de Statele Unite, 13% de China, iar restul ţărilor au procente de sub 5%", precizează analistul.

"Pe termen scurt, decizia Fed de mâine este de natură să influenţeze preţul petrolului, deoarece traderii vor încerca să evalueze modul în care aceasta va afecta creşterea economică şi cererea de petrol în perioada următoare. Potrivit Fed Watch, care măsoară aşteptările pieţei, probabilitatea ca Rezerva Federală să reducă miercuri ratele dobânzilor cu 0,25% este de 33% faţă de o reducere cu sau 0,50%, care se situează acum la 67%. O reducere mai mare de 0,25% a dobânzii ar sugera cu siguranţă că Fed este mai îngrijorată de încetinirea economiei, comparativ cu o reducere de 0,25% datorită progreselor înregistrate în privinţa inflaţiei.

Economiştii prevăd trei reduceri de un sfert de punct în acest an: 0,25% după fiecare dintre şedinţele de politică rămase, pe 18 septembrie, 7 noiembrie şi 18 decembrie 2024. Dacă acest lucru se întâmplă, Fed va considera ca acţiunile întreprinse până acum au avut succes, deoarece trei reduceri în 2024 se aliniază exact cu ceea ce a indicat preşedintele Fed, Jerome Powell, în decembrie 2023. Cu toate acestea, investitorii sunt îngrijoraţi de faptul că am putea asista la o încetinire a creşterii economice mai accentuată decât s-a anticipat şi mulţi speră la o reducere integrală a dobânzii de 1% înainte de Crăciun", arată Bogdan Maioreanu.

Ratele scăzute ale dobânzilor reduc de obicei costul împrumuturilor, ceea ce poate creşte investiţiile, stimula activitatea economică şi creşte cererea de petrol. Până în prezent, EIA estimează că stocurile mondiale de petrol vor scădea cu 0,9 milioane de barili pe zi (b/d) în trimestrul al treilea al acestui an şi vor scădea cu mai mult de un milion de barili pe zi până în trimestrul I din 2025. Ca urmare, se preconizează că preţurile Brent vor creşte de la 74 $/b la începutul lunii septembrie la o medie de $82/b în decembrie şi $83/b în primul trimestru din 2025. Însă alţi analişti consideră că reducerea cererii de petrol va continua pe tot parcursul sfârşitului de an şi se va prelungi şi în 2025, în timp ce oferta este bine susţinută. Grupul financiar Macquarie şi-a redus perspectiva de preţ atât pentru Brent cu 2 dolari pe baril la 80 de dolari pe baril, cât şi pentru WTI la 75 de dolari pe baril pentru restul anului. Pentru 2025 a lăsat neschimbată perspectiva de preţ cu Brent la o medie de 69 de dolari pe baril şi WTI la o medie de 65 de dolari pe baril, în timp ce la începutul acestei luni, Bank of America Global Research şi-a redus prognoza de preţ pentru Brent cu 5 dolari la 75 de dolari pe baril.

Bogdan Maioreanu mai precizează: "Economia românească a avut dificultăţi în acest an, creşterea încetinind aproape până la stagnare, în timp ce inflaţia anuală este încă de peste 5%. În primele şapte luni ale acestui an, producţia internă de petrol a fost estimată la 1580 milioane tep (tone echivalent petrol), în timp ce importurile au fost de 4254 milioane tep. Prin urmare, perspectiva unor preţuri globale scăzute ale petrolului pentru mai mult timp poate fi o veste bună. Aceasta poate ajuta economia şi poate accelera scăderea inflaţiei".

Comanda carte
danescu.ro
boromir.ro
Mozart
Schlumberger
arsc.ro
domeniileostrov.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

18 Dec. 2024
Euro (EUR)Euro4.9755
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.7397
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.3041
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină6.0232
Gram de aur (XAU)Gram de aur403.6495

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
petreceriperfecte.ro
novaplus.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb