Boicot şi contra boicot

SORIN ROŞCA STĂNESCU
Politică / 10 februarie

SORIN ROŞCA STĂNESCU

Călin Georgescu a ieşit la atac şi în ceea ce priveşte supermarketurile. A solicitat celor care l-au votat, îl urmează şi îl vor vota din nou să promoveze pe toate căile produsele româneşti. Şi să boicoteze, mai ales în ceea ce priveşte alimentele, produsele provenite din străinătate. Astăzi este ziua în care această provocare se produce. Dar tot astăzi, adversarii acestuia promit organizarea unui fel de contra boicot prin arborarea drapelului Uniunii Europene în faţa supermarketurilor din întreaga ţară. Boicot şi contra boicot.

Preşedintele ales, împreună cu soţia sa şi-au început ziua şi practic operaţia de promovare a produselor româneşti făcând cumpărături într-o piaţă agro-alimentară. Este un bun prilej şi în ceea ce mă priveşte, pentru ca prin prisma experientei mele de senator al României şi de gazetar cu ştate vechi să-mi expun punctul de vedere mai întâi în ceea ce-i priveşte pe producătorii agricoli.

Situaţia este mult mai complexă decât pare. Dezastrul din această perspectivă al producţiei agroalimentare şi al valorificării rezultatelor începe chiar de la de la titlurile de proprietate. Numărul ţăranilor, cărora acum le spunem fermieri, care nu dispun de titluri de proprietate asupra pământurilor lor este uriaş. Iar autorităţile, în ciuda apelurilor repetate pe care le-am făcut, inclusiv în calitate de parlamentar, nu au făcut nimic. Un om obişnuit de la ţară, care prin succesiune a fost nevoit să împartă terenul care aparţinuse părinţilor săi cu ceilalţi descendenţi, nu a avut şi nu are posibilitatea de a plăti o operaţiune de cadastru pentru ca în baza acesteia să poată dobândi dreptul deplin de proprietate. Iniţiativa mea legislativă asupra acestei necesităţi a fost respinsă de PSD, la dispoziţia expresă a lui Victor Ponta, pe atunci preşedinte al partidului, care a promis dar nu s-a ţinut de cuvânt că va rezolva această problemă pe altă cale. Neavând titluri în regulă de proprietate, ţăranii nu pot obţine certificat de producător. Iar fără certificatul de producător, ei nu se pot prezenta cu marfa la supermarket şi au probleme inclusiv atunci când încearcă să-şi valorifice produsele în piaţă. Şi de aici, în lanţ, apar fel de fel de impedimente care fac ca libera concurenţă să nu funcţioneze, iar supermarketurile să aibă o proporţie mult prea mare de marfă străină.

Admiţând că un fermier român reuşeşte să obţină un certificat de producător, când acesta se prezintă la un supermarket pentru a-şi livra produsele, de cele mai multe ori i se solicită pur şi simplu o şpagă. Pe care nu are de unde să o dea. Şi în consecinţă este refuzat. Nu prea am auzit niciunul dintre noi de cazuri în care autorităţile să se autosesizeze şi să-i sancţioneze penal pe reprezentanţii corupţi ai supermarketurilor. Acolo, problemele sunt numeroase, dar cea mai gravă în ceea ce priveşte România este că în comparaţie cu celelalte state ale UE, autorităţile au permis ca supermarketurile să funcţioneze de cele mai multe ori în centrul localităţilor. Acest tip de viol în plan urbanistic au avut drept consecinţă distrugerea micului comerţ cu produse agroalimentare, care în trecut se desfăşura prin intermediul unor micro-magazine de cartier. Deci nici acestea nu mai există în număr suficient încât să primească produsele fermierilor.

O altă problemă sesizabilă în orice piaţă, inclusiv acolo unde azi a fost prezent Călin Georgescu este că cei mai mulţi dintre oamenii din spatele tarabelor sunt nu producători, nu rude apropiate ale acestora, ci pur şi simplu negustori, persoane care au obţinut în mod fraudulos certificate de producător şi care locuiesc nu la ţară, ci în blocuri. În complicitate cu administratorii pieţelor şi sub ochii îngăduitori ai administraţiilor locale, aceştia pur şi simplu îi alungă pe ţărani din pieţe sau îi obligă să le furnizeze lor marfa la preţuri de nimic.

Nu mai insist, problemele sunt mult mai numeroase decât cele consemnate mai sus. Ele s-au acumulat de-a lungul timpului şi au distrus practic, într-o măsură considerabilă, mergând înapoi pe lanţ producţia autohtonă, favorizând în schimb obţinerea de către supermarketuri a unor câştiguri considerabile şi pe de altă parte crearea unei pieţe paralele a speculanţilor.

Opinia Cititorului ( 20 )

Acord

Prin trimiterea opiniei ne confirmaţi că aţi citit Regulamentul de mai jos şi că vă asumaţi prevederile sale.

  1. O aiureala totala cap coada . .Gerogescu a dezinformat cetatenii .Cititi datele publicate de catre institutiile de resort .Profitul obtinut de multinationalele ba chiar si cel al tuturor entitatilor economice din Romania sunt publice si ele sunt de ordinul sutelor de milioane.O multinationala nu este un debit la marginea satului lui C.G. O multinationala este cuplata nu numai la vinzarea marfurilor ci si la tot ceea ce implica producere, transport, stocare si vinzare .Sub semnul denumirii vedeti peste tot produse ale marcilor respective care de obicei sunt cu mult mai ieftine .Cine crede ca „Ion ” poate detine un astfel de conglomerat care are in portiofoliu tot ceea ce v-am spus deja este tembel de-adreptul .Iesirea Romaniei din sistemul de producere , transport ,depozitare si vinzare cu restul de implicatii ce tine de costurile imense acum si online este o imensa tragedie .Ce pui in loc ? Amaritul de cetatean ce are si el doua sere cu rosii ? Dragnea a vrut acelasi lucru .Unde sunt magazinele lui Dragnea .Au dat faliment .Costurile de functionare ale unei astfel de retele in ceea ce priveste ansamblul sunt uriase .Lasa ca va face Georgescu canalul tocmai pina in caucaz si o sa va saturati

    Acord

    Prin trimiterea opiniei ne confirmaţi că aţi citit Regulamentul de mai jos şi că vă asumaţi prevederile sale.

    1. Boicotul e justificat. Avem cele mai ridicate preturi la mancare din UE la salarii de 550 de euro in timp ce vesticii castiga, la aceleasi preturi, 2500 de euro. Cine sunt prostii satului?

      Nu mai vorbesc ca aceste preturi babane sunt cu preturile planate la imputuri: energie si gaze, deci e specula sau ce e ? 

      Acord

      Prin trimiterea opiniei ne confirmaţi că aţi citit Regulamentul de mai jos şi că vă asumaţi prevederile sale.

      ia din piata ca e mai ieftin.

      Acord

      Prin trimiterea opiniei ne confirmaţi că aţi citit Regulamentul de mai jos şi că vă asumaţi prevederile sale.

      Furt pe față și încă și legal . ASTA E !! Cea mai grea lovitura pentru RO a fost REIMPROPRIETĂRIREA . A fost premeditat faptuită pe fondul unei total nepregătite actiuni .Agricultura s-a prăbușit prima si rapid .INCĂ DIN INTERBELIC RO SE AFLA INTR-UN FEL DE FEUDALISM IN CEEA CE PRIVESTE AGRICULTURA.Terenurile agricole erau farîmițate, tehnică agricolă nu era, simtul proprietății idem,analfabetism accentuat ,sărăntoci cu carul însă.Timp necesar pentru a putea junge la eficiență capitalistă nu a mai fost. VENISE COMUNISMUL DE TIP RUSESC și dezvoltarea organizată a agriculturii s-a precipitat spre această formă a modului de producție asiatic. Va reusi o remediere a agriculturii/nu va reuși ? e greu de spus. Se va vedea !!

      Acord

      Prin trimiterea opiniei ne confirmaţi că aţi citit Regulamentul de mai jos şi că vă asumaţi prevederile sale.

      Filmarea din piata in care georgescu si crisela cumpara produse romanesti a fost regizata. A spus-o "taranul" de la care au cumparat. Dealtfel, se putea deduce si din discutia cu reporterita. Ea spunea ca georgescu are lista, el ca crisela are lista si amandoi spunea ca obisnuiesc sa cumpere patrunjel si mere. Cu asta traiesc ei?

      "Taranul" a recunoscut ca nu toate produsele vandute de el sunt din Romania.

      Suntem un popor usor de prostit. Ne prostesc hotii din psd, ne prostesc rusii si ne vand gogosile georgescu pe tiktokuri, ne prostesc unii gazetari cu minciunile lor (nu le este oare rusine?). Omul incult (de, a facut scoala in romania, la fara frecventa si pe bursele statului) este usor de manipulat ca inghite orice prostie. Nu are capacitatea si obisnuinta sa discearna. 

      Acord

      Prin trimiterea opiniei ne confirmaţi că aţi citit Regulamentul de mai jos şi că vă asumaţi prevederile sale.

      avem cele mai mici preturi din UE, o spune eurostat...pe de alta parte avem toti analfabetii care habar n-au sa citeasca un tabel cu cifre, care spun ca avem cele mai mari preturi...hm, greu de decis care sunt mai de incredere...NOT

      Acord

      Prin trimiterea opiniei ne confirmaţi că aţi citit Regulamentul de mai jos şi că vă asumaţi prevederile sale.

    O actiune pt capital politic, a politicianului georgescu.

    de mai mult de 35 de ani e politician, acum ca e rost de ciolan s-a trezit ca e nevoie sa cumparam din piata, copiind croatii. 

    la lidl , penny era lume asa ca fas, omul pe banii lui face ce vrea. 

    personal cumpar aproape totul din piata dar vara ca acum iarna e gol. in schimb sunt produse romanesti la supermarket.  

    cat despre cealalta actiune de pr a politicianului georgist srs, noi fermierii am primit cadastru gratuit de la UE.  

    Acord

    Prin trimiterea opiniei ne confirmaţi că aţi citit Regulamentul de mai jos şi că vă asumaţi prevederile sale.

    Daca socotim ca Romania exporta grau si importa paine congelata, rezulta ca nu supermaket-urile sunt vinovate, vinovati sunt cei din mediul rural care prefera sa primeasca ajutor social in loc sa munceasca la o moara sau la o fabrica de paine.

    Imi amintesc ca, acum vreo doi ani, undeva in Transilvania, a fost un fel de razmarita pentru ca patronulunei fabrici de paine angajase doi asiatici.

    Un al doi-lea motiv pentru care sunt produse straine in supermarket-uri este faptul ca, desi in ultimii 3 ani inflatia din Romania a fost dubla fata de cea din zona euro, BNT a tinut sub capac, la 4.97xx, cursul de schimb, incurajand astfel importurile (ramase ieftine in lei) si descurajand exporturile (devenite scumpe in euro). 

    Acord

    Prin trimiterea opiniei ne confirmaţi că aţi citit Regulamentul de mai jos şi că vă asumaţi prevederile sale.

    Agricultura făcută de lelea si badea in sec 21 pur si simplu nu are cum sa fie mai rentabilă decat agricultura făcută științific in mari ferme,cu tehnologii moderne ,mecanizare si specialisti! De aceia chiar si vara ,in plin sezon ,in piata sunt preturi mai mari decat la supermarket...(Si în piață nu controlează nimeni cat de pline de chimicale sunt produsele...)Asta e !Se putea mult mai bine dar consecintele dezastrului desfintarii -CAP-urilor le simtim cu totii...

    Acord

    Prin trimiterea opiniei ne confirmaţi că aţi citit Regulamentul de mai jos şi că vă asumaţi prevederile sale.

    1. "consecintele desfiintarii CAP urilor le simtim cu totii"

      da, era mai bine pe vremea cap urilor cu mancare pe cartela si cozi kilometrice. 

      Acord

      Prin trimiterea opiniei ne confirmaţi că aţi citit Regulamentul de mai jos şi că vă asumaţi prevederile sale.

      Nimeni nu ii impiedica pe tarani sa se asocieze in 'cooperative'.

      La cat de subfinantate erau, ma indoiesc de faptul ca CAP-urile soialiste s-ar fi putut dota cu utilaje moderne de productie. 

      Acord

      Prin trimiterea opiniei ne confirmaţi că aţi citit Regulamentul de mai jos şi că vă asumaţi prevederile sale.

      Nu se traia mai bine pe vremea comunistilor dar evident cap-urile puteau fi transformate in ferme detinute de actionnari si care sa faca o agricultura mai eficientă decat cea facuta mai tarziu de țărani...Sunt cateva exemple de comune unde nu s-a desfintat cap-ul care functioneaza eficient si rentabil ca ferma detinuta de actionari iar oamenii sunt multumiti.Era o solutie mai buna decat desfintarea ce a dus la dezastru...

      Acord

      Prin trimiterea opiniei ne confirmaţi că aţi citit Regulamentul de mai jos şi că vă asumaţi prevederile sale.

      Prostia ii împiedică pe tarani sa se asocieze!Exista exemple de comune unde nu au desfintat cap-ul ci l-au transformat in ferma detinuta de actionari si care are rezultate foarte bune.Finatari sunt foarte multe din fonduri UE pt agricultura...

      Acord

      Prin trimiterea opiniei ne confirmaţi că aţi citit Regulamentul de mai jos şi că vă asumaţi prevederile sale.

      Rîzi tu rîzi,Harap Alb , dar realitatea asta e !! In RO insă ideea a fost compromisă de colectivizare. IN OCCIDENT , NU !! În Italia, mare proprietate a suprafetelor intinse o au cooperativele si asociațile agricole și gabaritele. De toate felurile.In Spania , la fel.

      Acord

      Prin trimiterea opiniei ne confirmaţi că aţi citit Regulamentul de mai jos şi că vă asumaţi prevederile sale.

    profituri declarate ale supermarketurilor zero, asa cum campania lui cg este cu zero costuri.

    omul le are doar cu zerourile.

    o mare hahalera 

    Acord

    Prin trimiterea opiniei ne confirmaţi că aţi citit Regulamentul de mai jos şi că vă asumaţi prevederile sale.

    1. Nu mai conteaza adevarul ci ce spune guru !

      Acord

      Prin trimiterea opiniei ne confirmaţi că aţi citit Regulamentul de mai jos şi că vă asumaţi prevederile sale.

    Doamne, cât de trist este acest srs ....!

    Acord

    Prin trimiterea opiniei ne confirmaţi că aţi citit Regulamentul de mai jos şi că vă asumaţi prevederile sale.

    1. Tuca ,Cristoiu si Hartmann sunt si mai si !Până la turul 1 de la alegerile prezidentiale il sustineau pe Ciolacu apoi in câteva zile dupa turul 1 s-au reorientat si acum sunt cu CG !Presă liberă...de demnitate si principii ,ce să mai...

      Acord

      Prin trimiterea opiniei ne confirmaţi că aţi citit Regulamentul de mai jos şi că vă asumaţi prevederile sale.

    Ce boicot, a fost lume azi la supermarket. Am stat la coada. Clienti cam ca de obicei. Am fost si in piata. Era lume, tot plus minus ca de obicei, nu mai multa.

    Acord

    Prin trimiterea opiniei ne confirmaţi că aţi citit Regulamentul de mai jos şi că vă asumaţi prevederile sale.

    Roscatule, cati romani cunosc ca 70% din produsele din supermaketuri provin din Romania!

    DA, DA, DA AI MARE DREPTATE CU ABERATIILE AUTORITATILOR LOCALE, RECTE PRIMARII de acordare de outorizatii de construire a unor hiper si super makteturi in zone centrale!  

    Ce crestere de trafic greu si nu numai, aduc acestea!

    Ce distrugere de spatiu verde, si nu numai, aduc acestea! 

    Acord

    Prin trimiterea opiniei ne confirmaţi că aţi citit Regulamentul de mai jos şi că vă asumaţi prevederile sale.

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

Comanda carte
danescu.ro
arsc.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

10 Feb. 2025
Euro (EUR)Euro4.9765
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.8173
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.2956
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.9796
Gram de aur (XAU)Gram de aur449.4021

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
solarenergy-expo.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb