Bulgaria întruneşte toate criteriile pentru a fi o frontieră Schengen, a declarat luni, la Praga, premierul Boiko Borisov, atrăgând atenţia că dublul standard aplicat ţării sale şi României este incorect, relatează BTA.
"Am cheltuit sume imense de bani şi nu am cerut ajutor până acum, ne protejăm frontiera şi nu am permis trecerea ei ilegală la o scară ce ar crea probleme celorlalte ţări. Sper că vecinii şi prietenii noştri greci, care sunt o parte inseparabilă a UE, vor înţelege că trebuie să se adune şi să ne lase să rezolvăm împreună această problemă", a declarat Borisov, prezent la summitul Grupului de la Vişegrad dedicat crizei migraţiei.
Adresându-se jurnaliştilor, premierul a subliniat că Bulgaria a susţinut întotdeauna necesitatea securizării tuturor graniţelor externe ale Uniunii Europene, astfel încât migranţii să poată fi dirijaţi pe la trecerile de frontieră legale, informează BTA.
"Avem o problemă pentru că Bulgaria este, practic, un stat Schengen, dar vecinii noştri nu reuşesc să-şi onoreze angajamentul. De aceea, Grupul de la Vişegrad ar trebui felicitat pentru că pune problema pe agenda actuală şi insistă mai ferm ca Grecia să ia măsuri urgente", a indicat Borisov.
Referindu-se la reuniunea de la Praga, Boiko Borisov a estimat că aceasta şi-a atins obiectivul de a transmite Consiliului European că statele participante (V4-Cehia, Polonia, Slovacia, Ungaria, cărora li s-au adăugat Bulgaria şi Macedonia) doresc luarea unei decizii în problema migraţiei la summitul ce va avea loc joi şi vineri la Bruxelles, precizează sursa citată.
În opinia premierului bulgar, măsurile unilaterale nu vor duce la rezultate sustenabile. Fluxul de migranţi nu poate fi adus sub control fără contribuţia activă şi implicarea tuturor statelor de pe ruta balcanică, în special a Greciei, transmite BTA.
Ideea de a întări controalele la frontierele bulgaro-elenă şi macedoneano-elenă nu poate reprezenta o soluţie pentru Europa, rezultatul cel mai probabil fiind o schimbare a rutelor de migraţie, a avertizat Borisov.
Potrivit ministrului de externe bulgar Daniel Mitov, care l-a însoţit pe premier la summitul de la Praga, dacă operaţiunea NATO, aşteptată să înceapă în curând la frontiera maritimă turco-elenă, se va dovedi eficientă, Alianţa ar trebui să desfăşoare, de asemenea, o operaţiune terestră la graniţa bulgaro-turcă şi la cea dintre Grecia şi Turcia, garantându-se astfel că fluxul de migranţi nu se va îndrepta spre frontierele Bulgariei.