BOMBA TICĂIE LA ASF Operatorii de transport vor un preşedinte pro-consumator în fruntea ASF

GEORGE MARINESCU
Ziarul BURSA #Piaţa de Capital / 2 iunie 2020

Operatorii de transport vor un preşedinte pro-consumator în fruntea ASF

Confederaţia Operatorilor şi Transportatorilor Autorizaţi din România (COTAR) îşi reiterează solicitarea către Parlamentul României cu privire la destituirea întregului Consiliu al Autorităţii de Supraveghere Financiară (ASF) şi la numirea unei noi structuri de conducere al cărei preşedinte să fie actualul senator Daniel Zamfir, care a dovedit că se află de partea consumatorilor ce au reclamat în nenumărate rânduri practicile abuzive ale firmelor de asigurări din ţara noastră.

Reprezentanţii COTAR susţin că vor continua toate formele de protest demarate până când actualul Consiliu al ASF va fi destituit de către Parlament, deoarece mulţi dintre membrii acestuia se află în conflict de interese şi sunt incapabili să disciplineze piaţa financiară nebancară din ţara noastră.

În reiterarea opiniei exprimată în urmă cu zece zile, Vasile Ştefănescu, preşedintele COTAR susţine: "Rugăm factorii decidenţi din Parlamentul României să lase jocurile politice de-o parte, să renunţe în a tranzacţiona funcţii atât de importante, pentru că industriile afectate în anii de nefuncţionare a ASF, nu mai pot suporta alte experimente cu persoane numite exclusiv în baza unor negocieri politice. Halul în care a decăzut ASF este cauzat de exact aceste trocuri politice, din care au rezultat personajele total nepotrivite care conduc astăzi această instituţie anti-consumator şi cărora le cerem demisia de mai bine de două luni". Reprezentantul COTAR precizează că este nevoie acută de o resetare de sistem în cadrul ASF, instituţie care pare că şi-a pierdut busola şi s-a transformat într-una care apără interesele unor companii şi unor persoane care sunt în conflict cu legislaţia în vigoare.

Alături de COTAR, resetarea ASF este susţinută de încă şapte organizaţii: APCONS - Asociaţia Pentru Apărarea Drepturilor şi Intereselor Consumatorilor, AURSF - Asociaţia Utilizatorilor Români de Servicii Financiare, ACLIDER - Asociaţia Constatatorilor şi Lichidatorilor de Daune din Evenimente Rutiere, APRD - Asociaţia Profesioniştilor în Regularizarea Daunelor, EAI - Asociaţia Expert Auto Independent, FSAB - Federaţia Sindicatelor din Asigurări şi Bănci, PRBAR - Patronatul Român al Brokerilor de Asigurare-Reasigurare.

Amintim că reprezentanţii COTAR au depus vineri un memoriu la Parlament în care arată motivele pentru care trebuie demis actualul Consiliu al ASF, memoriu ale cărui principale concluzii le-am prezentat în aceeaşi zi în ediţia online a Ziarului BURSA.

În respectivul document, se arată: "Împrejurarea că prezentul memoriu tratează în principal disfuncţionalităţile existente pe piaţa asigurărilor RCA nu conduce la concluzia că celelalte domenii aflate sub supravegherea ASF funcţionează în parametrii prevăzuţi de lege. În fapt, toate cele trei domenii aflate în aria de competenţă a ASF - pieţe de capital, asigurări şi pensii private - sunt caracterizate printr-o îngrijorătoare lipsă de organizare şi disciplină, aspect ce poate fi atribuit în mod direct activităţii deficitare a conducerii Autorităţii. În acest sens, menţionăm strict cu titlu exemplificativ blocajele şi conflictele existente în activitatea recentă a SIF-urilor (Societăţi de Investiţii Financiare), pe care ASF s-a dovedit incapabilă să le gestioneze şi care au condus chiar la suspendarea unor operaţiuni de tranzacţionare (a se vedea situaţia SIF Oltenia şi SIF Transilvania)".

Reprezentaţii COTAR arată că scopul prezentului demers nu este acela de a denigra ASF, ci de a scoate în evidenţă "incapacitatea managerială şi lipsa de voinţă a persoanelor care asigură în prezent conducerea autorităţii, întrucât situaţia actuală, care nu poate fi descrisă ca fiind decât haotică, nu mai poate continua"

An de coşmar în domeniul asigurărilor

În memoriu se arată că membrii COTAR au constatat o deteriorare continuă şi semnificativă a supravegherii pieţei asigurărilor, precum şi un dezinteres în creştere alarmantă a ASF în privinţa protejării consumatorilor de asigurări în ultimele 8 luni.

"Putem afirma că de la plecarea domnului Leonardo Badea de la conducerea Autorităţii, această instituţie se prăbuşeşte pe zi ce trece, încrederea consumatorilor în piaţa de asigurări şi în această instituţie fiind la cel mai scăzut nivel de încredere din ultimii 30 de ani. Această instituţie s-a îndepărtat total de misiunea pentru care a fost constituită. ASF s-a transformat dintr-o instituţie de supraveghere şi control a pieţei financiare nebancare, având şi rol de protejare a consumatorului de produse financiare nebancare, într-o organizaţie care apără fără niciun fel de dubiu piaţa de asigurări, abandonând concomitent consumatorii abuzurilor teribile unor companii de asigurări care îşi bazează afacerea pe neplata daunelor, având susţinerea ASF în aceste demersuri abuzive şi ilegale", se arată în memoriul întocmit de COTAR pentru Parlamentul României.

Cei de la COTAR susţin, pe baza datelor ASF, că numărul de petiţii/reclamaţii formulate la adresa pieţei de asigurări a atins un nivel record, semnalând o creştere fără precedent a derapajelor şi abuzurilor, puternic încurajate de pasivitatea ASF. Astfel, în anul 2019, Autoritatea a primit 26.911 petiţii, dintre care 95,42% (25.679 petiţii) au vizat comportamentul abuziv al pieţei de asigurări. Ţinând cont că în anul 2018, au fost înregistrate 8313 petiţii, se constată o creştere a numărului de petiţii de peste 300%, ceea ce arată, conform celor de la COTAR, că ASF nu şi-a îndeplinit anul trecut atribuţiile.

"Modalitatea în care conducerea ASF a înţeles să gestioneze petiţiile/reclamaţiile înregistrate contravine atât prevederilor legale care consacră misiunea şi atribuţiile ASF, dar şi celor referitoare la utilizarea resurselor publice. ASF a cheltuit 1,5 milioane euro pentru a răspunde la reclamaţii, iar sancţiunile aplicate pieţei au fost sub 141.000 euro. (...) Pe baza informaţiilor publicate de ASF, a fost determinat un cost de aproximativ 300 de lei pentru fiecare răspuns la petiţiile/reclamaţiile înregistrate. (...) Pentru că anul trecut numărul acestora a crescut exponenţial, doamna Doina Dascălu, prim-vicepreşedinte ASF, a fost nevoită să aloce resurse suplimentare pentru a face faţă valului de reclamaţii care punctau gravele nereguli ale pieţei de asigurări. A fost necesară detaşarea unor persoane din cadrul Fondului de Garantare al Asiguraţilor (FGA), care să asiste personalul ASF doar cu activitatea de gestionare a reclamaţiilor, activitate în care au fost implicaţi inclusiv consilierii din cabinetul doamnei prim-vicepreşedinte, la care se adaugă alte persoane din cadrul ASF. În alte cuvinte, conducerea ASF, în loc de a disciplina piaţa de asigurări, a ales să le permită societăţilor de asigurare realizarea unor venituri de zeci de milioane de euro, desconsiderând şi încălcând drepturile păgubiţilor. În tot acest timp, ASF a fost nevoită să detaşeze un număr considerabil de persoane a căror singură activitate constă în gestionarea reclamaţiilor. (...) Ceea ce se cunoaşte cu certitudine este faptul că salariile nete lunare ale celor implicaţi în procesul de raspuns la reclamaţii a depăşit 75.000 de euro pe lună, sumă la care se adaugă taxele către bugetul de stat şi cheltuielile cu logistica. Pentru ce? Pentru că actuala conducere a ASF preferă să plătească peste un million şi jumătate de euro/an salariile şi logistica necesară şi să aplice sancţiuni de 141.000 de euro întregii pieţe a asigurărilor. ASF a făcut din nou jocurile firmelor de asigurări în loc să protejeze consumatorii", se arată în memoriul întocmit de COTAR.

Autorii arată că vicepreşedintele ASF, Doina Dascălu, a preferat să abandoneze definitiv consumatorii care i-au solicitat sprijinul, refuzând să semneze vreun act de control, deşi 44.274 de petenţi au cerut acest lucru.

Conform programării efectuate de Birourile Permanente Reunite ale Parlamentului, numirea unui nou şef la ASF ar urma să fie făcută în şedinţa de plen din 17 iunie. Înaintea şedinţei respective, comisiile de specialitate din Camera Deputaţilor şi Senat vor audia şi vota în şedinţă comună toţi candidaţii pentru funcţia de preşedinte al ASF. Pe lângă candidatura anunţată a senatorului Daniel Zamfir, în cărţi s-ar afla cu şanse mari Nicu Marcu, care este vicepreşedinte al Curţii de Conturi. Alte nume vehiculate pentru conducerea ASF sunt Ionuţ Mişa şi Eugen Teodorovici, dar se pare că fostul ministru al Finanţelor Publice nu este de acord cu o astfel de nominalizare.

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

Comanda carte
veolia.ro
Apanova
digi.ro
aages.ro
danescu.ro
librarie.net
Mozart
Schlumberger
arsc.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

15 Noi. 2024
Euro (EUR)Euro4.9765
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.7057
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.3012
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.9660
Gram de aur (XAU)Gram de aur388.7340

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
Mirosul Crăciunului
Teatrul Național I. L. Caragiale Bucuresti
petreceriperfecte.ro
targuldeturism.ro
gustulitaliei.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb