Breşe în confidenţialitatea de la BVB

ADINA ARDELEANU
Ziarul BURSA #Piaţa de Capital / 26 noiembrie 2015

Breşe în confidenţialitatea de la BVB

Bursa de Valori Bucureşti i-a cenzurat, prin statut, pe membrii Consiliului de Administraţie, interzicându-le să facă declaraţii în numele instituţiei, dar nu şi-a luat măsuri minime ca informaţiile să rămână confidenţiale faţă de terţi.

Mai multe surse din piaţă povestesc, şocate, că Valerian Ionescu, Head of Equity Sales and Trading la BCR, şi membru în Consiliul de Administraţie al Bursei de Valori Bucureşti, a spus, marţi, că telefonul său, pe care îl utilizează să participe la şedinţele CA-ului BVB, este înregistrat şi ascultat din Trezoreria BCR.

Întâmplarea arată că Lucian Anghel nu şi-a limpezit pentru cine lucrează, nici după patru ani de mandat ca preşedinte al BVB.

El a convocat Consiliul Bursei, marţi, într-o şedinţă la care o parte dintre membrii CA au participat prin telefon, aşa cum a făcut şi colegul său din Grupul BCR, Valerian Ionescu.

BCR precizează: "În timp ce secretul corespondenţei este clar stipulat în Constituţie, informaţia transmisă presei referitoare la declaraţiile unui reprezentant al băncii în cadrul şedinţei de CA demonstrează încălcarea cu bună ştiinţă de către un alt participant a regulilor privind confidenţialitatea şedintelor de CA.

În ceea ce priveşte banca, art. 28 din Constituţia României prevede faptul că secretul corespondenţei este inviolabil, iar înregistrarea mesajelor electronice din departamentele de brokeraj/trezorerie nu pot fi accesate decât de către cel care a purtat conversaţia şi pot fi accesate doar în scop de aspecte de legalitate/conformitate dacă au legătură cu o tranzacţie sau ordin de tranzacţionare.

Banca respectă practicile internaţionale privind înregistrarea comunicaţiilor (email, telefon fix, telefon mobil, videotelefon) din departamentele de trezorerie/brokeraj pentru siguranţa şi controluloperaţiunilor, precum şi protecţia investitorilor. Aceasta este o obligaţie impusă de autorităţile de reglementare a celor mai avansate pieţe de capital: în SUA prin legea Frank Dodd (2010), în Marea Britanie prin regulamentul Financial Services Authority (2011), iar în Uniunea Europeană prin Directiva MIFID II în 2014".

În definitiv, problema nu este la BCR, ci la Bursă, deşi preşedintele BVB face parte din Grupul BCR, ca director general la BCR Pensii.

Să ne amintim că, la începutul mandatului său, Lucian Anghel împărţea cărţi de vizită cu o adresă de email găzduită de BCR.

Recidiva aceasta, după patru ani, relevă că preşedinţia lui Lucian Anghel, care nu a avut nici măcar o fărâmă de strălucire, de-a lungul întregului mandat, nimic despre care să putem spune că este o "contribuţie", nu este decât un evident vector, instrument docil al intereselor unor oameni din BCR în Bursa de Valori Bucureşti, pe care au stăpânit-o în tot acest timp.

Opinia Cititorului ( 1 )

  1. A fost marioneta lui pogo...saracul asta nu e bun nici de personal Disney....penibil ...exact ca si piata de capital din Romania...

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

Comanda carte
veolia.ro
Apanova
digi.ro
aages.ro
danescu.ro
librarie.net
Mozart
Schlumberger
arsc.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

21 Noi. 2024
Euro (EUR)Euro4.9766
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.7317
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.3535
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.9743
Gram de aur (XAU)Gram de aur405.9099

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
Mirosul Crăciunului
Teatrul Național I. L. Caragiale Bucuresti
petreceriperfecte.ro
targuldeturism.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb