BRM vrea să pună bazele pieţei produselor la termen din 2009

Alina Toma Vereha
Ziarul BURSA #Piaţa de Capital / 15 septembrie 2008

BRM vrea să pună bazele pieţei produselor la termen din 2009

Noua conducere a Bursei Române de Mărfuri (BRM) lucrează intens la un proiect de modificare a legislaţiei din domeniul burselor de mărfuri, astfel încât să poată dezvolta o piaţă a produselor derivate pe mărfuri. Septimiu Stoica, preşedintele BRM, ne-a declarat: "Actuala piaţă la disponibil urmează să se dezvolte prin contracte forward, pentru ca apoi să dezvoltăm şi alte operaţiuni cu produse derivate. Pentru implementarea aces­tui proiect avem nevoie de o clarificare legislativă, la care lucrăm în prezent. Sperăm să finalizăm propunerea în cel mai scurt timp posibil, astfel încât să punem bazele noii pieţe de anul viitor. Am anunţat acest lucru şi când ne-am prezentat proiectele ministrului Economiei şi Finanţelor, Varujan Vosganian, de la care sperăm să avem tot sprijinul şi împreună cu care şi cu specialiştii ministerului dorim să găsim cea mai potrivită formulă de completare a cadrului legislativ". Domnia sa sus­ţine că BRM deţine deja logis­tica necesară pentru a dezvolta piaţa produselor la termen, iar instituţia doreşte să devină un jucător regional în domeniu.

Un alt proiect ambiţios al BRM, pentru care este nevoie de o completare a legislaţiei, este dezvoltarea pieţei cerealelor. În acest sens, este nevoie de ajustarea reglementărilor de implementare ca să devină operaţional mecanismul de tranzacţionare a cerealelor bazat pe utilizarea certificatelor de depozit.

Septimiu Stoica ne-a explicat: "Mecanismul este descris, de câţiva ani, în actele normative. Lipseşte, însă, din peisaj ultima verigă: mecanismul fondului de garantare. BRM oferă autorităţilor expertiza sa în domeniu şi pune la dispoziţie infrastructura Bursei pentru operaţiunile efective de tranzacţionare a mărfurilor în formă dematerializată.

Acum experţii BRM pregătesc propunerile către autorităţile competente pentru proiectul de completare a normelor".

Domnia sa ne-a precizat că certificatele de depozit au capacitatea de a reprezenta perfect marfa, pot fi constituite ca garanţii şi permit tranzacţii repetate.

Sistemul de certificare a depozitelor trebuie să fie pus la punct astfel încât să nu mai conteze unde sunt stocate cerealele. În acest sens, este nevoie de o standardizare cantitativă şi calitativă a mărfii.

Septimiu Stoica nu exclude listarea BRM la BVB. "Motivul pentru care, la un moment dat, am putea propune acţionarilor un astfel de proiect este finanţarea necesară dezvoltării", ne-a mai spus domnia sa. Preşedintele BRM susţine că, mai întâi, trebuie prioritizate proiecte aprobate de acţionari în strategia generală de dezvoltare. După aceea, trebuie identificate toate tipurile de resurse disponibile şi apoi urmează să fie analizată, eventual, listarea.

Opinia Cititorului ( 2 )

  1. Vindem chinchilla!

    Vizitati-ne 

    In situatia in care nici dumneavoastra si nici bunul director al BRM (nici un director al BRM habar nu a avut de nimic) vreau sa va aduc la cunostinta faptul ca in Romania exista o clasificare cantitativa si calitativa a tuturor semintelor de consum. Poate ar fi bine sa il informati pe domnul director ca exista discutii (din pacate sterile) de ani de zile legate de acele certificate. Poate ar reusi si BRM sa se desprinda de interesele "familiste" pe care le are si va face si ceva treaba. Poate...

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

Comanda carte
danescu.ro
arsc.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

16 Aug. 2024
Euro (EUR)Euro4.9754
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.5278
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.2123
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.8414
Gram de aur (XAU)Gram de aur358.6134

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
Teatrul Național I. L. Caragiale Bucuresti
hipo.ro
hipo.ro
energyexpo.ro
roenergy.eu
rommedica.ro
prow.ro
aiiro.ro
oaer.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb