Noua conducere a Bursei Române de Mărfuri (BRM) lucrează intens la un proiect de modificare a legislaţiei din domeniul burselor de mărfuri, astfel încât să poată dezvolta o piaţă a produselor derivate pe mărfuri. Septimiu Stoica, preşedintele BRM, ne-a declarat: "Actuala piaţă la disponibil urmează să se dezvolte prin contracte forward, pentru ca apoi să dezvoltăm şi alte operaţiuni cu produse derivate. Pentru implementarea acestui proiect avem nevoie de o clarificare legislativă, la care lucrăm în prezent. Sperăm să finalizăm propunerea în cel mai scurt timp posibil, astfel încât să punem bazele noii pieţe de anul viitor. Am anunţat acest lucru şi când ne-am prezentat proiectele ministrului Economiei şi Finanţelor, Varujan Vosganian, de la care sperăm să avem tot sprijinul şi împreună cu care şi cu specialiştii ministerului dorim să găsim cea mai potrivită formulă de completare a cadrului legislativ". Domnia sa susţine că BRM deţine deja logistica necesară pentru a dezvolta piaţa produselor la termen, iar instituţia doreşte să devină un jucător regional în domeniu.
Un alt proiect ambiţios al BRM, pentru care este nevoie de o completare a legislaţiei, este dezvoltarea pieţei cerealelor. În acest sens, este nevoie de ajustarea reglementărilor de implementare ca să devină operaţional mecanismul de tranzacţionare a cerealelor bazat pe utilizarea certificatelor de depozit.
Septimiu Stoica ne-a explicat: "Mecanismul este descris, de câţiva ani, în actele normative. Lipseşte, însă, din peisaj ultima verigă: mecanismul fondului de garantare. BRM oferă autorităţilor expertiza sa în domeniu şi pune la dispoziţie infrastructura Bursei pentru operaţiunile efective de tranzacţionare a mărfurilor în formă dematerializată.
Acum experţii BRM pregătesc propunerile către autorităţile competente pentru proiectul de completare a normelor".
Domnia sa ne-a precizat că certificatele de depozit au capacitatea de a reprezenta perfect marfa, pot fi constituite ca garanţii şi permit tranzacţii repetate.
Sistemul de certificare a depozitelor trebuie să fie pus la punct astfel încât să nu mai conteze unde sunt stocate cerealele. În acest sens, este nevoie de o standardizare cantitativă şi calitativă a mărfii.
Septimiu Stoica nu exclude listarea BRM la BVB. "Motivul pentru care, la un moment dat, am putea propune acţionarilor un astfel de proiect este finanţarea necesară dezvoltării", ne-a mai spus domnia sa. Preşedintele BRM susţine că, mai întâi, trebuie prioritizate proiecte aprobate de acţionari în strategia generală de dezvoltare. După aceea, trebuie identificate toate tipurile de resurse disponibile şi apoi urmează să fie analizată, eventual, listarea.
1. Chinchilla
(mesaj trimis de Eunescu în data de 15.09.2008, 17:33)
Vindem chinchilla!
Vizitati-ne
2. Pentru domnul ziarist
(mesaj trimis de Ionescu Bogdan în data de 15.09.2008, 17:35)
In situatia in care nici dumneavoastra si nici bunul director al BRM (nici un director al BRM habar nu a avut de nimic) vreau sa va aduc la cunostinta faptul ca in Romania exista o clasificare cantitativa si calitativa a tuturor semintelor de consum. Poate ar fi bine sa il informati pe domnul director ca exista discutii (din pacate sterile) de ani de zile legate de acele certificate. Poate ar reusi si BRM sa se desprinda de interesele "familiste" pe care le are si va face si ceva treaba. Poate...