"Broker" Cluj renunţă la banii din administrarea societăţilor din portofoliu

ŞTEFANIA CIOCÎRLAN
Ziarul BURSA #Piaţa de Capital / 2 decembrie 2010

"Broker" Cluj renunţă la banii din administrarea societăţilor din portofoliu

Indemnizaţiile pentru administrarea societăţilor din portofoliul BRK, virate direct în conturile reprezentanţilor "Broker"

Societatea de intermediere "Broker" Cluj (simbol BRK la Bursa de Valori Bucureşti) pare să fi devenit unul dintre cele mai bune locuri de muncă din lume, după ce Consiliul de Administraţie al societăţii a decis, vara trecută, că persoanele care vor reprezenta SSIF-ul în conducerea societăţilor din portofoliu pot pleca acasă cu indemnizaţiile primite. "Broker" nu capătă vreun ban din activitatea de administrare, deşi reprezentanţii săi ajung în diverse Consilii de Administraţie tocmai în virtutea faptului că intermediarul are participaţii importante în companiile respective. "Broker" are reprezentanţi în 12 Consilii de Administraţie.

Întrebat de ziarul "BURSA" dacă societatea nu are de pierdut din cauza deciziei Consiliului de Administraţie, Anton Ionescu, preşedintele CA, a declarat că s-a gândit şi el la această posibilitate, însă există motive tehnice şi de natură legală ce au determinat conducerea "Broker" să ia o astfel de decizie. Preşedintele "Broker" a explicat: "Am luat aceas-tă decizie pentru că printre domeniile de activitate ale < Broker > nu era trecută activitatea de participare în CA-urile societăţilor din portofoliu. Fiecare societate comercială are nişte activităţi pe care le prestează, noi facem intermediere, nu muncă de reprezentare în Consilii de Administraţie".

În mod obişnuit, membrii Consiliilor de Administraţie primesc indemnizaţii care pot varia de la o mie de lei pe lună la câteva mii de lei, în funcţie de mărimea şi profitabilitatea societăţii.

Unele companii care traversează o perioadă mai dificilă nu plătesc, însă, indemnizaţii.

"Ca regulă generală, o persoană nu poate să fie membră în mai mult de trei Consilii de Administraţie. Banii din indemnizaţie nu intră în societate, sunt indemnizaţiile personale ale membrilor CA, care, în schimb, trebuie să îndeplinească o serie de condiţii, precum susţinerea intereselor < Broker > şi raportarea situaţiilor financiare ale societăţii", a adăugat Anton Ionescu.

"Broker" Cluj are o capitalizare bursieră de 75,5 milioane de lei, potrivit preţului de 0,263 lei/acţiune înregis-trat în şedinţa bursieră de ieri. Ioan Carţiş deţine 8,25% din acţiunile BRK, societatea "Intervalco" are o participaţie de 5,21%, iar SIF "Muntenia" deţine 5,11% din companie, potrivit informaţiilor de pe site-ul "Broker"Cluj.

Compania a raportat, în primele nouă luni ale anului, un profit net de 6,3 milioane de lei, în creştere faţă de perioada similară a lui 2009, când a avut un profit de 4,9 milioane de lei. Afacerile societăţii au urcat, uşor, de la 2,47 milioane de lei, la 2,56 milioane de lei.

Cine reprezintă "Broker" în Consiliile de Administraţie ale societăţilor din portofoliu

Reprezentanţii societăţii de intermediere în CA-urile companiilor la care deţine participaţii importante sunt numiţi de Consiliul de Administraţie al "Broker", dintre membrii CA al BRK, dintre conducătorii BRK sau dintre acţionarii importanţi ai BRK, potrivit Regulamentului de reprezentare a SSIF "Broker" în CA-urile societăţilor comerciale în care este acţionar, trans-mis ziarului "BURSA". Persoanele numite pot fi revocate oricând de Consiliul de Administraţie al "Broker".

"Reprezentanţii BRK vor susţine politicile şi interesele BRK hotărâte de CA al BRK, vor avea atribuţiile, drepturile şi răspunderile administratorilor conform legislaţiei în vigoare şi vor primi indemnizaţiile de la societăţile comerciale în a căror CA reprezintă BRK", se arată în documentul citat.

Opinia Cititorului ( 3 )

  1. Continua Broker-saga. O constructie a unei minti ratacite, a unui politruc comunist, cu aere de investment banker. Si cum politrucii se inmultesc prin spori, o parte dintre ei au ramas la Cluj. Iar o parte sunt in CA-uri.Pe banii nostri ai actionarilor. Din cite se vede acest domn Anton e "competentza" in forma pura.Si are idei beton. |Citittorii dvs. sunt destepti...vor sti sa faca o rima...Anton...beton...

    De mult timp exista indicii ca actualii membri ai CA de la Broker vor sa-si scoata pierderile proprii (rezultate din scaderea pretului BRK) prin aceste indemnizatii! CARE NU SUNT MICI!

    Iar partea ca BRK nu are in obiectul de activitate administrarea de societati comerciale e o minciuna! 

    Astazi la emisiunea “Batranii spun lucruri traznite” avem un nou invitat, pe domnul Anton Ionescu care, in mod subit si cu totul neintentionat, a avut abia acum revelatia ca persoane din interiorul Broker sunt membrii in CA-urile societatilor din portofoliu. Probabil acum s-o fi uitat pe un extras de cont bancar si s-a minunat vazand sumele pe care dansul le-a incasat in calitate de membru in CA-urile de la Carbochim sau de la Sibex. Sau de catre ceilalti membri din CA-ul Broker: domnul Martin de la Remat Baia Mare si de la Cemacon, sau domnul Stratan la Cemacon.

    Daca tot a fost asa dragut domnul Ionescu incat sa va puna la dispozitie regulamentele interne ale BRK, probabil va fi la fel de transparent si va va furniza si informatii referitoare la indemnizatiile obtinute de dansul de la societatile unde BRK detine participatii. Ups!

    Sa-I sopteasca cineva domnului Ionescu ca nu exista nicaieri ca domeniu de activitate (cod CAEN) “participarea in CA-urile societatilor din portofoliu”. Sau sa-I spuna mai tare ca deh, nici auzul nu mai e ca pe vremuri si nici activitatile de intoxicare a presei.  

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

Comanda carte
Fix la cos
transilvaniainvestments.ro
IBC SOLAR
danescu.ro
arsc.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

09 Sep. 2024
Euro (EUR)Euro4.9741
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.4986
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.3071
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.8889
Gram de aur (XAU)Gram de aur361.0585

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
Teatrul Național I. L. Caragiale Bucuresti
hipo.ro
citiesoftomorrow.ro
govnet.ro
energyexpo.ro
thediplomat.ro
roenergy.eu
notorium.ro
rommedica.ro
prow.ro
aiiro.ro
oaer.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb