"Broker" Cluj se pregăteşte să devină market-maker pe Dow Jones, la Sibiu

Ştefania Ciocîrlan
Ziarul BURSA #Piaţa de Capital / 21 decembrie 2010

"Broker" Cluj se pregăteşte să devină market-maker pe Dow Jones, la Sibiu

După ce a făcut parte din tabăra celor care l-au scos pe Cristian Sima din Consiliul de Administraţie al Bursei derivatelor, "Broker" Cluj se pregăteşte să devină market-maker pe Dow Jones la Sibiu, sarcină pe care şi-a asumat-o casa de brokeraj "WBS Româ­nia", încă de la începutul anului. Recent, au apărut unele zvonuri cum că Sima, şeful "WBS", ar intenţiona să renunţe să mai fie formator de piaţă pentru contractele având ca activ indicele DJIA, dezamăgit de felul în care au decurs alegerile de săptămâ­na trecută când a pierdut postul de administrator al Sibex.

"Nu cred că derivatele pe DJIA sunt asociate cu numele domnului Sima. Bineînţeles că el a avut o contribuţie importantă la aducerea derivatelor pe Dow Jones la Sibiu, însă, în definitiv, este meritul Bursei în întregimea ei, care a încercat de câţiva ani să aducă aceste derivate, chiar de când Sima nu făcea parte din conducerea Sibex. De principiu, sunt de părere că trebuie să fie cât mai mulţi market-makeri", a declarat, ieri, Grigore Chiş, directorul general al "Broker" Cluj.

Derivatele pe DJIA sunt printre cele mai lichide instrumente de la Bursa de la Sibiu, înregistrând, de la lansare, recorduri după recorduri în privinţa contractelor încheiate şi a lichidităţii generate. De exemplu, la mijlocul lunii octombrie, s-au încheiat, într-o singură zi, 7.575 contracte cu o valoare de 83,5 milioane de lei, adică peste 94% din valoarea totală a tranzacţiilor din piaţa Sibex (derivate şi spot). "WBS" are contract pe termen nelimitat ca să fie formator de piaţă pe DJIA, potrivit infor­maţiilor oferite de bursa sibiană.

"Broker" Cluj a intrat, de ieri, market-maker pe derivatele având ca activ suport acţiunile SIF "Muntenia", la Bursa de Valori Bucureşti.

Directorul general al companiei spune că are în plan extinderea activităţii de market-maker şi pe acţiunile unora dintre cele mai importante companii din portofoliu.

"O să intrăm market-makeri pe derivatele cu SIF4 şi la Bucureşti şi la Sibiu, vrem să facem arbitraj între pieţe. Este un risc calculat pe care ni-l asumăm în condiţiile în care nu avem toate instrumentelela dispoziţie. Mă refer la short-selling, de exemplu", a declarat, ieri, Chiş, la dechiderea şedinţei de tranzacţionare de la BVB. Directorul "Broker" Cluj a reiterat, cu această ocazie, apelul către instituţiile pieţei ca să grăbească adoptarea unora dintre instrumentele care să facă din piaţa de capital autohtonă una modernă.

"Trebuie să arătăm că short-selling-ul este o necesitate, nu o aberaţie a pieţei de capital autohtone", a precizat directorul "Broker" Cluj.

Comisia Naţională a Valorilor Mobiliare (CNVM) a dat, în primăvară, un Regulament prin care a aprobat utilizarea sistemului de conturi globale, efectuarea operaţiunilor de împrumut de valori mobiliare, a celor de constituire a garanţiilor asociate acestora şi a tranzacţiilor de vânzare în lipsă.

Deocamdată, niciunul dintre aceste instrumente nu este funcţional, depinzând de aprobarea unor modificări la Codul Depozitarului Central de către BNR şi CNVM.

Opinia Cititorului ( 2 )

  1. Ma tem ca Grigore s-a ingrasat putin...Cel putin in declaratii, desi pozele "nu minte"...Sima e propriul sau stapin. Grigore nu.Grigore duce Broker Cluj, pe un tarim alunecos. Sa le dorim actionarilor de la Broker Cluj succes si nervi tari...

    1. Cred ca este o veste buna pentru actionari. Un MM face bani constant de la toti jucatorii din piata in timp ce un broker face bani doar de la clienti.

      Pe cand v-om vedea si primele founduri Broker ? 

      Actionar. 

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

Comanda carte
Fix la cos
transilvaniainvestments.ro
IBC SOLAR
danescu.ro
arsc.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

11 Sep. 2024
Euro (EUR)Euro4.9740
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.5032
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.3246
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.8944
Gram de aur (XAU)Gram de aur365.2626

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
Teatrul Național I. L. Caragiale Bucuresti
hipo.ro
citiesoftomorrow.ro
govnet.ro
energyexpo.ro
thediplomat.ro
roenergy.eu
notorium.ro
rommedica.ro
prow.ro
aiiro.ro
oaer.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb