Brokerii aşteaptă creşteri la Bursă pe final de an

Adina Ardeleanu
Ziarul BURSA #Piaţa de Capital / 13 decembrie 2007

Brokerii aşteaptă creşteri la Bursă pe final de an

Listările noi atrag bani mulţi în piaţă

Brokerii sunt optimişti şi se aşteaptă la creşterea cotaţiilor şi la un număr mare de tranzacţii, în ultimele şedinţe bursiere din acest an, pe fondul reîntoarcerii în piaţă a banilor înapoiaţi investitorilor din suprasubscrierea ofertei publice iniţiale "Transgaz" Mediaş.

"Finalul de an va fi marcat de întoarcerea sumelor de bani de la Transgaz şi de utilizarea lor în cumpărarea de acţiuni", este de părere Marcel Murgoci, director operaţiuni SSIF "Estinvest". Acesta a adăugat: "Ca urmare, este posibil să asistăm la o creştere a cotaţiilor acţiunilor blue-chips, precum şi la o creştere a lichidităţii bursiere".

Şi aşteptările Andreei Ciobanu, de la SSIF "Intercapital Invest", pentru finalul anului şi începutul anului viitor sunt pozitive, sub rezerva contextului de pe piaţă. "Un context extern nefavorabil ar putea avea un efect nedorit şi pe piaţa de la Bucureşti", ne-a explicat analistul citat.

Paul Brendea, de la SSIF "Prime Transaction", consideră că am putea asista la creşteri semnificative de curs în aşteptarea unei cereri potenţiale mari din partea subscriitorilor Transgaz atunci când se vor întoarce banii în conturile lor, la fel de probabil cum am putea asista la scăderi destul de mari ţinând cont de faptul că deja sunt acumulate în ultimele săptămâni profituri faţă de minimele locale de la finalul lunii noiembrie.

Analiştii spun că subscriitorii de la "Transgaz", care vor avea în câteva zile bani disponibili, vor investi în special în acţiunile lichide. "Cel mai probabil, investiţiile se vor axa pe blue-chipsuri, SIF-uri şi companiile de pe piaţa Rasdaq care au devenit atractive din punct de vedere al preţurilor", opinează Mihai Frunză, de la "Vanguard".

Paul Brendea crede că o parte din bani "se vor duce tot în drepturi de alocare Transgaz, iar restul, în acţiuni considerate subevaluate şi/sau cu lichiditate bună".

Acţiunile societăţilor de investiţii financiare (SIF) au fost cele mai lichide de pe piaţă în ultima perioadă şi au înregistrat aprecieri. În şedinţa de ieri a Bursei de Valori Bucureşti, indicele care reflectă evoluţia celor cinci SIF-uri (BET-FI) s-a cifrat la 80.408 puncte, fiind în scădere cu -1,04% faţă de marţi.

Marcel Murgoci estimează pentru sfârşitul anului o valoare de închidere în jurul a 82.000 de puncte pentru indicele BET-FI, în timp ce restul analiştilor sunt mai optimişti.

"Cumulând elementele de analiză fundamentală (rezultate actuale ale SIF-urilor şi perspectivele pentru următoarele luni) şi cele de analiză tehnică, cred că depăşirea valorii de 90.000 puncte în 2007 ar fi justificată", ne-a spus domnul Brendea.

În opinia domnului Frunză, indicele BET-FI ar putea atinge 90.000 puncte, însă nu crede că este probabil să depăşească 100.000 de puncte.

Investitorii sunt din ce în ce mai interesaţi de piaţa de capital, listările noi fiind foarte atractive.

"Piaţa de capital dă semne de consolidare a numărului de investitori activi şi sper ca odată cu prezentarea cât mai multor informaţii despre piaţa de capital să crească şi numărul persoanelor care înţeleg mecanismele funcţionării acesteia", ne-a spus domnul Frunză, adăugând: "Sper ca achiziţionarea acţiunilor să devină în următorii ani o variantă de investiţie la fel de cunoscută precum plasamentele bancare sau investiţiile imobiliare".

Domnul Brendea consideră că anul acesta, în prima jumătate, a existat un interes deosebit pentru acţiuni, mai ales pentru societăţile care au recurs la operaţiuni de majorare de capital social. Domnia sa ne-a spus că în a doua jumătate a anului interesul pentru piaţa a scăzut, deoarece începuse deja să domine teama, starea de incertitudine. "Experienţa Transgaz nu arată neapărat un interes ridicat pentru piaţă, ci mai mult un interes pentru profituri pe termen scurt", potrivit domnului Brendea. "Însă ceea ce arată această este faptul că există bani şi că aceşti bani se pot mobiliza rapid către piaţa de capital, dacă investitorii văd o oportunitate", a mai adăugat analistul citat.

Marcel Murgoci împărtăşeşte aceeaşi părere că rezultatul peste aşteptări al suprasubscrierii la Transgaz denotă interesul enorm care există în rândul investitorilor faţă de IPO-uri (n.r. oferte publice iniţiale), precum şi faptul că, atunci când o ofertă este extrem de tentantă, se găsesc şi banii.

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

Comanda carte
Fix la cos
transilvaniainvestments.ro
IBC SOLAR
danescu.ro
arsc.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

17 Sep. 2024
Euro (EUR)Euro4.9738
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.4662
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.2921
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.9047
Gram de aur (XAU)Gram de aur369.6415

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
Teatrul Național I. L. Caragiale Bucuresti
hipo.ro
citiesoftomorrow.ro
govnet.ro
energyexpo.ro
thediplomat.ro
roenergy.eu
notorium.ro
rommedica.ro
prow.ro
aiiro.ro
oaer.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb