Brokerii au aşteptări pozitive pentru evoluţia SIF-urilor, în 2017

A.A.
Ziarul BURSA #Piaţa de Capital / 11 ianuarie 2017

Brokerii au aşteptări pozitive pentru evoluţia SIF-urilor, în 2017

Acţiunile SIF au rămas, oarecum, într-un con de umbră, anul trecut, consideră brokerii, indicele BET-FI, care le urmăreşte evoluţia, încheind 2016 cu o scădere de 1,87%, la 29.710,63 puncte.

Astfel, analiştii sunt de părere că acest sector ar putea înregistra creşteri, în acest an, în funcţie de unele condiţii.

Alin Brendea, director general adjunct "Prime Transaction", spune că SIF-urile ar putea reprezenta un sector câştigător în 2017, dacă vor reuşi să se reconecteze la fluxul de investitori. Sunt acţiuni subevaluate fundamental dar care au obişnuit deja piaţa cu această stare de fapt, consideră domnia sa.

Cristina Boicu, Head of Equity Sales Raiffeisen Bank România, se aşteaptă ca SIF-urile să evolueze în linie cu piaţa, fără mari surprize, unele dintre ele având deja asumată o politică de dividend sau continuarea programelor de răscumpărare acţiuni. "Mişcări mai ample cred că vor fi după ridicarea pragului de deţinere (n.r. de 5% din capitalul unui SIF)", a adăugat analistul citat.

În opinia lui Nicu Grigoraş, şeful departamentului de tranzacţionare "Intercapital Invest", SIF-urile pot beneficia, în următorii doi-trei ani, de creşterea preţurilor companiilor listate la Bursa de Valori Bucureşti: "Preţurile mai ridicate ale acţiunilor vor duce la creşterea VUAN-ului SIF-urilor (n.r. valoarea unitară a activului net) şi, în consecinţă, a preţurilor de tranzacţionare a acestora. Marile provocări rămân însă continuarea eficientizării managementului portofoliului şi contracararea scăderii semnificative a lichidităţii".

Şi Ovidiu Dumitrescu, director general adjunct "Tradeville", consideră că, în mod normal, având în vedere portofoliile acestor emitenţi, care reprezintă diverse secţiuni ale economiei româneşti, ar trebui să vedem evoluţii pozitive. Există, însă, şi alţi factori care pot complica această "ecuaţie", precizează domnia sa.

În cazul SIF-urilor şi acţiunilor băncilor, Mihai Iulian Căruntu, Coordonatorul Echipei de Cercetare Piaţa de Capital din Banca Comerciala Română, se aşteaptă la o volatilitate mai ridicată a preţurilor, precum şi o sincronizare într-o măsură mai mare cu pieţele internaţionale prin raportare la FP, Romgaz şi cele trei companii de utilităţi reglementate (Transelectrica, Transgaz, Electrica) care vor avea ancore mult mai puternice în privinţa variaţiilor preţurilor, datorită vizibilităţii ridicate a dividendelor viitoare şi a naturii defensive a business-ului lor.

Opinia Cititorului ( 6 )

  1. Avem 5 sifuri si fiecare a cumparat 5% din celelalte sifuri si au mai rascumparat inca 5% din actiunile proprii inseamna ca 30% din sifuri este in mana conducerii actuale. Daca se va ridica pragul astazi totul este o cacealma. Conducerea mafioata si caracatita din jurul sifurilor este deja creata. Minciuna si interesele de grup sunt cele mai importante. Asa zisa protectia a actionarilor minoritari este un slogan. In romaneste este o golanie.....

    1. Nu toate sifurile au derulat programe de rascumparare la fel cum nu fiecare sif detine 5% din celelalte patru. Mai informeaza-te un pic.

      Esti departe de adevar! 

    O sa pun intrebarea oriunde pana primesc un raspuns, DE CE in Romania, sarlatanii de la bancile auistriece achita sumele ramase dupa escrocheria sutructuratelor dupa ... o saptamana, timp in care ... 7 zile ruleaza acesti bani fara sa plateasca NICI o dobanda investitorilor ???, de ce isi permit escrociii dev la bancile zustereire sa escrocheze romanii la eui acasa pe langa mega-escrocheria structuratelor ???, ce spunc autoritatile romane ???.

    Pentru ca in 1990 activele SIFurilor (FPPurilor) reprezentau 30 % din economia Romaniei ( sau macar 20 % , daca luam in considerare detinerile regiilor autonome ) .

    In 2017 valoarea insumata a activelor nete ale celor 5 SIFuri este in jur de 1 mld euro ( valoarea recunoscuta de piata este aproximativ 0,7 mld euro ) .  

    Ceea ce demonstreaza o administrare superprofesionista a SIFurilor .  

    Si un mare potential pentru viitor .  

     

    1. Actualele SIfuri (foste FPP) detineau un portofoliu de cca 30% din cate o zona a tarii. Acea detinere de 30% era evaluata la valoarea nominala a actiunilor din portofoliu. Insa valoarea nominala a unei actiuni are doar carcater osihologic, nu exsita in realitate e legatura cu valoarea de piata.

      De aici apar mari diferente.

      Este adevarat insa ca unele sifuri si-au restructurat portofoliile si arata mai bine decit acum 5-10 ani. Altele nu au facut mai nimic. 

      Intersant ! Dezvoltati ultima parte in legatura cu potentialul

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

Comanda carte
veolia.ro
Apanova
digi.ro
aages.ro
danescu.ro
librarie.net
Mozart
Schlumberger
arsc.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

18 Noi. 2024
Euro (EUR)Euro4.9764
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.7176
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.3172
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.9544
Gram de aur (XAU)Gram de aur393.2836

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
Mirosul Crăciunului
Teatrul Național I. L. Caragiale Bucuresti
petreceriperfecte.ro
targuldeturism.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb