Băncile listate pe Bursa de Valori Bucureşti (BVB) au înregistrat scăderi ale cotaţiilor pe parcursul lunii martie şi în primele săptămâni din aprilie, în contextul situaţiei din Cipru, al suspendării activităţii sucursalei din ţara noastră a Bank of Cyprus şi al discuţiilor privind vânzarea acesteia.
De la începutul lunii martie până vineri, cotaţia Băncii Carpatica (BCC) s-a diminuat cu 4,4%, ajungând la 0,0499 lei/acţiune, Banca Transilvania (TLV) a căzut cu 12,47%, la 1,27 lei/acţiune, cotaţia BRD s-a micşorat cu 13,9%, la 8 lei/acţiune, iar Erste Bank (EBS) a scăzut cu 3,2%, atingând 101,6 lei/acţiune.
De la începutul anului, preţurile titlurilor băncilor prezente pe Bursa de Valori Bucureşti au avut rezultate mixte. Astfel, cotaţiile Băncii Transilvania, Erste Bank şi BRD au coborât, în timp ce acţiunile Băncii Carpatica s-au apreciat.
Banca Carpatica a fost singura dintre băncile listate care a cunoscut o creştere a preţului acţiunilor, înregistrând un plus de 24,1% de pe 3 ianuarie până pe 19 aprilie şi ajungând la 0,0499 lei/acţiune.
• Adriana Marin, "SSIF Broker": "Scăderea cotaţiilor băncilor, un efect de contagiune"
Scăderile au început să fie resimţite de toate băncile începând cu jumătatea lunii martie, când au apărut problemele legate de sistemul bancar cipriot, ne-a spus Adriana Marin, manager al diviziei de clienţi la "SSIF Broker".
"Aş spune că e mai degrabă un efect de contagiune decât ceva legat de performanţele individuale ale băncilor, scăderea fiind mai mare în cazul Băncii Transilvania decât în cazul celorlalte bănci, întrucât relaţia dintre Banca Transilvania şi Cipru este mai strânsă", a adăugat domnia sa.
Totuşi, nu Banca Transilvania a scăzut cel mai mult faţă de maxime, ci BRD, atrage atenţia Adriana Marin.
Domnia sa a continuat: "Banca Transilvania a rămas pe plus spre deosebire de EBS şi BRD, iar aici cred că programul de buyback a ajutat. Publicarea rezultatelor financiare consolidate şi a bugetelor pe 2013 la BRD (18 martie) şi TLV (1 aprilie) a avut un impact uşor pozitiv asupra ambelor instituţii (în special în cazul BRD, unde semnalul de întoarcere pe profit a fost receptat bine de investitori)".
La Banca Transilvania, convocatorul AGA şi prospectul legat de obligaţiunile convertibile, unde termenii generali erau deja cunoscuţi, nu au avut niciun impact asupra preţului pieţei, consideră Adriana Marin.
Creşterea preţului acţiunilor Băncii Carpatica a fost, cel mai probabil, legată de raportarea de rezultate în creştere şi un buget optimist şi, probabil, realizabil, ne-a mai spus domnia sa.
Adriana Marin a completat: "Numirea unui nou director general la BCC, cu experienţă internaţională, este considerată un suflu nou în business".
Preţul titlurilor Erste Bank a scăzut cu 4% pe 26 martie, faţă de 25 martie. Legat de căderea din 26 martie a EBS, Adriana Marin consideră că ar putea fi vorba de declaraţiile ministrului olandez, cum că Ciprul nu va fi excepţia, ci regula în operaţiuni similare, şi, poate, faptul că iniţial se taxau şi depozitele garantate.
Evoluţiile viitoare de preţ în cazul acţiunilor bancare depind, în mare măsură, de contextul internaţional, de situaţia din Cipru şi discuţiile legate de suportarea pierderilor, mai spune Adriana Marin.
Domnia sa consideră că publicarea rezultatelor aferente primului trimestru al anului va fi importantă pentru toate băncile, însă, cu precădere pentru BRD şi EBS.
"Sentimentul investitorilor este cel care dă trendul principal al pieţelor zilele acestea şi, în prezent, se pare că ne aflăm într-o perioadă de risk-off, în special pentru acţiunile din sectorul bancar", ne-a precizat Adriana Marin.
• Simion Tihon, "Prime Transaction": "Situaţia din Cipru, sursa deprimării investitorilor în legătură cu băncile"
Acţiunile din sectorul bancar au evoluat descendent în ultima lună, cel mai probabil din cauza situaţiei din Cipru, care a fost sursa deprimării investitorilor în legătură cu băncile, ne-a spus Simion Tihon, broker al "Prime Transaction".
"În continuare cred că vom avea o volatilitate ridicată pe acţiunile băncilor, acestea având tendinţa de a majora starea de spirit de pe pieţele financiare", este de părere domnia sa.
Punctual vorbind, Simion Tihon consideră că Banca Transilvania a scăzut în urma temerilor privind o vânzare masivă de acţiuni din partea Bank of Cyprus, ce deţine peste 5% din TLV.
"Volatilitatea titlurilor Erste a început să nu mai fie o surpriză, evoluţia cotaţiei pe bursa din Viena, cursul de schimb euro/leu, precum şi schimbările dese de perspecitvă în privinţa sistemului bancar determinând mişcări agresive ale cotaţiilor EBS", ne-a mai spus domnia sa.
Simion Tihon a menţionat, legat de evoluţia titlurilor BCC, că lichiditatea extrem de slabă lasă loc multor explicaţii privind evoluţia preţului, dintre cele mai vehiculate fiind o posibilă preluare din partea unei bănci mai mari.
• Marcel Murgoci, "Estinvest": "Scăderea din ultima perioadă a cotaţiilor băncilor, ca urmare a evoluţiei mai puţin bune a bursei"
Scăderea din ultima perioadă a cotaţiilor băncilor listate vine ca urmare a evoluţiei mai puţin bune a bursei, este de părere Marcel Murgoci, director operaţiuni la "Estinvest".
Domnia sa ne-a spus: "Scăderea cotaţiei BRD a venit ca o sancţiune în urma rezultatelor destul de proaste înregistrate de bancă anul trecut, la Banca Transilvania au fost destul de mulţi vânzători în anumite şedinţe de tranzacţionare, care au creat presiune asupra cotaţiei. În cazul Băncii Carpatica, situaţia stă cu totul altfel. Rezultatele financiare pozitive au influenţat preţul acţiunii, alături de zvonurile conform cărora un fond de investiţii ar fi interesat de preluarea pachetului majoritar al băncii".
Fluctuaţiile titlurilor Erste Bank au fost determinate, după părerea lui Marcel Murgoci, de câteva şedinţe de tranzacţionare negative de pe piaţa din Viena.
De la începul lunii ianuarie până vineri, preţul titlurilor Erste Bank s-a diminuat cu 6,9%, la 101,6 lei/acţiune, BRD a scăzut cu 5,3%, la 8 lei/acţiune, iar Banca Transilvania a coborât cu 2,3%, la 1,27 lei/unitate.
Excepţie face Banca Carpatica, instituţie ce a cunoscut o apreciere a cotaţiei de 24,1%, ajungând vineri la un preţ de 0,0499 lei/unitate.
Acţiunile Erste Bank au scăzut cu 4% pe 26 martie, faţă de 25 martie, de la 102 lei/unitate la 98 lei/unitate, preţul titlurilor rămânând în jurul valorii de 98 lei/acţiune până pe 9 aprilie. Pe 10 aprilie, preţul acţiunilor EBS a crescut la 104,5 lei/acţiune, cu 5,8% peste valoare de pe 9 aprilie, menţinându-se, de atunci, la un nivel de peste 100 lei/titlu.