Brokerii: Investitorii au preferat să-şi marcheze profiturile

CRĂIŢA SIMIONESCU
Ziarul BURSA #Piaţa de Capital / 22 februarie 2012

Brokerii: Investitorii au preferat să-şi marcheze profiturile

Brokerii sunt de părere că al doilea plan de salvare a Greciei, prin care statele din zona euro au convenit să ofere o finanţare de 130 de miliarde de euro, a influenţat negativ evoluţia, de ieri, a Bursei de Valori Bucureşti, investitorii preferând să-şi marcheze profiturile, fapt ce a condus la scăderea cotaţiilor bursiere.

Specialiştii consideră că, şi în următorul interval de timp, problemele din Grecia vor afecta piaţa internaţională.

În şedinţa de ieri, au fost efectuate 4.264 de tranzacţii cu acţiuni, în valoare de 70,37 de milioane de lei, pe fondul unei creşteri cu 0,06% a indicelui BET, al celor mai lichide zece acţiuni.

Andrei Rădulescu, "SSIF Broker": "Economia elenă a devenit un şoc asimetric permanent în cadrul zonei euro"

Andrei Rădulescu, analist financiar "SSIF Broker", este de părere că Bursa internă este influenţată de climatul macro-bursier din zona euro: "Scăderile de azi (n.r. ieri) de pe bursele europene pot fi interpretate ca o reacţie normală în urma deciziilor liderilor politici europeni cu privire la acordarea celui de-al doilea program de susţinere financiară internaţională a Greciei".

Andrei Rădulescu consideră că, în ciuda acestui nou program de salvare, situaţia din Grecia se menţine critică pe termen mediu: "Economia elenă a devenit un şoc asimetric permanent în cadrul zonei euro şi nu se poate întrezări, în acest moment, când se va ieşi din această situaţie".

Domnia sa menţionează că nivelul ridicat al somajului în rândul tinerilor (peste 50%), contracţia economică pentru al cincilea an consecutiv şi ieşirile masive de capital pe parcursul ultimelor trimestre sunt principalele provocări cu care se confruntă economia elenă.

Domnul Rădulescu ne-a declarat: "Din păcate, teoria zonelor monetare optime nu prevede soluţii magice pentru şocurile asimetrice dintr-o zonă monetară: ori vom asis-ta la declinul sever al salariilor şi preţurilor activelor (proces îngreunat de rigiditatea observată în ţările europene), ori la migraţia masivă a populaţiei active", adăugând: "Oricum, procesul de ajustare a economiei elene se va prelungi pe parcursul mai multor ani, iar raportul datorie-publică în PIB va continua să se situeze cu mult peste limitele normale şi în deceniul următor în Grecia".

Domnia sa apreciză că, într-un astfel de context, este destul de ridicată probabilitatea ca situaţia din Grecia să mai determine şi în trimestrele urmatoare momente de volatilitate pe pieţele financiare internaţionale.

Andrei Ciubotaru, "Tradeville": "Orice strănut al burselor din afară poate genera un guturai sănătos pentru BVB".

Andrei Ciubotaru, head of brokerage "Tradeville", ne-a declarat că deciziile asumate de statele europene nu oferă argumente suplimentare pentru o eventuală continuare a trendului ascendent pe bursa româ-neas-că, însă induc o multitudine de riscuri suplimentare investitorilor activi pe BVB: "În acest moment, orice strănut al burselor din afară poate genera un guturai sănătos pentru BVB".

Domnul Ciubotaru ne-a spus că, de la începutul anului, indicii BET şi BET-FI au înregistrat o traiectorie ascendentă accelerată, aceste aprecieri fiind determinate de un cumul de factori, printre care şi evoluţia pozitivă a pieţelor externe, care nu a fost determinantă, însă a contat.

Domnia sa apreciază că, în ceea ce priveşte societăţile de investiţii financiare, avasul acţiunilor acestora nu ar fi fost la fel de mare dacă, în ultimele trei luni, cotaţia "Erste" nu ar fi crescut spectaculos.

Andrei Ciubotaru este de părere că pieţele externe au avut aşteptări mari de la summit-ul de ieri al UE: "În preţ sunt incluse acum expectaţiile ca subiectul Grecia să dis-pară complet din fluxurile de ştiri pentru cel puţin şase luni". Domnia sa consideră că dacă acest lucru nu se va întâmpla, este foarte probabil ca indicii globali să reacţioneze negativ, într-un timp extrem de scurt, iar această scădere se va transmite extrem de rapid şi pe BET şi pe BET-FI.

Domnia sa menţionează că, dacă pieţele externe vor continua trendul ascendent, atunci vor fi disponibile noi sume de bani pentru pieţele emergente, prin faptul că profiturile obţinute pe pieţele de origine se traduc în resurse noi de investiţii pe pieţele emergente, şi o parte din aceste sume vor fi repartizate şi României, ajutând la menţinerea trendului ascendent.

Brutus Olariu, "Romcapital": "Problema Greciei s-a rezolvat pentru moment"

Brutus Olariu, agent servicii investiţii financiare "Romcapital", consideră că, la modul cel mai simplist, problema Greciei s-a rezolvat pentru moment, efectele pe termen mediu şi lung nefiind încă cunoscute.

"Grecii vor pune în aplicare un mecanism care va permite o mai bună urmărire şi monitorizare a datoriei publice precum şi a fondurilor interne generate pentru a se efectua plata datoriei", ne-a declarat domnia sa.

Reacţia de moment a pieţei, în opinia domnului Olariu, a fost una pozitivă, cotaţia euro/dolar înregistrând o creştere de aproape 50 de pipsi (n.r. Point In Percentage- punct procentual folosit în tranzacţiile de pe piaţa Forex) în preajma publicării rapoartelor, totuşi, aprecierea cotaţiei euro faţă de moneda americană nu a fost una de durată.

"Rămâne de vazut dacă încrederea în zona euro şi în capacitatea ei de a-şi rezolva problemele interne se va menţine şi în perioada următoare" ne-a precizat domnia sa, adăugând: "De asemenea este de urmărit dacă o asemenea soluţie se va putea aplica şi în cazul Italiei şi/sau Spaniei, economii mult mai mari, cu datorii în valori absolute mult mai mari decât a Greciei deşi mai mici raportate la PIB (n.r. produsul intern brut)".

Simion Tihon, "Prime Transaction": Acţiunile aveau inclusă în preţ decizia statelor din zona euro

Simion Tihon, broker "Prime Transaction", ne-a spus că, judecând după intensitatea cu care pieţele aşteptau această decizie pentru a detensiona temerile legate de datoriile Greciei, ne-am putea gândi că, în acest moment, asistăm la reacţii contradictorii. Totuşi, domnia sa consideră că "indicii au intrat într-o zona de maxime în ultimele zile, motiv pentru care tind să cred că acţiunile aveau inclus în preţ decizia din această dimineaţă (n.r. ieri dimineaţă)".

Simion Tihon, deşi consideră că acestă decizie se răsfrânge şi asupra cotaţiilor companiilor listate la BVB, menţionează: "Cred că, în şedinţa de astăzi (n.r. ieri) asistăm mai degrabă la o corelare din punctul de vedere al marcării profiturilor după creşterile de la începutul anului atât pe pieţele internaţionale cât şi pe piaţa autohtonă".

Mihai Mureşian, "Intercapital Invest": Piaţa noastră a intrat într-o zona de corecţii

Mihai Mureşian, director tranzacţionare "Intercapital Invest", ne-a spus că piaţa noastră a intrat într-o zona de corecţii, deoarece pe tot parcursul zilei vânzătorii şi-au făcut simţită prezenţa mai agresiv şi astfel au dus preţurile acţiunilor în jos.

Domnia sa consideră că pieţele financiare internaţioanale au raspuns într-un mod negativ la aflarea deciziei statelor din zona euro, prin faptul că indicii bursieri, încă de la deschidere, au avut o tendinţă de scădere, probabil din cauza că investitorii se aşteptau la aprobarea ajutorului, iar odată confirmat au început marcările de profit.

Marcel Murgoci, "Estinvest": "Pe piaţa de acţiuni a existat şi există un sentiment de "déja-vu"

Marcel Murgoci, director operaţiuni "Estinvest" Focşani consideră că semnarea noului plan de salvare a Greciei a influenţat pozitiv, la începutul şedinţei de tranzacţionare de ieri, paritatea euro/dolar precum şi preţul aurului.

"Pe piaţa de acţiuni a existat şi există încă un sentiment de "déja-vu", în sensul că acest nou plan nu rezolvă problemele grave ale Greciei", a declarat Marcel Murgoci, încheind: "De aceea, investitorii au preferat, pe fondul acestei ştiri, să-şi marcheze profiturile, fapt ce a condus la scăderea cotaţiilor".

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

Comanda carte
danescu.ro
boromir.ro
Mozart
Schlumberger
arsc.ro
domeniileostrov.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

17 Dec. 2024
Euro (EUR)Euro4.9756
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.7452
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.2915
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină6.0219
Gram de aur (XAU)Gram de aur402.6298

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
petreceriperfecte.ro
novaplus.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb