BROKERII: "Nu există motive pentru existenţa pragurilor de deţinere la SIF­-uri"

A.I.
Ziarul BURSA #Piaţa de Capital / 27 septembrie 2018

"Nu există motive pentru existenţa pragurilor de deţinere la SIF­-uri"

Nu există nicio raţiune pentru menţinerea pragului de deţinere de 5% la cele cinci SIF-uri, sunt de părere brokerii activi în piaţa noastră de capital, care susţin că ar trebui înlăturată orice limită în ceea ce priveşte nivelul participaţiei pe care poate să o aibă un acţionar în cadrul societăţilor de investiţii fi­nanciare.

Aceştia au subliniat că un prim efect al înlăturării pragului este dat de creşterea lichidităţii acestor emitenţi, ceea ce implicit va influenţa preţul acţiunilor SIF-urilor la Bursa de Valori Bucureşti (BVB).

În acest sens, Dragoş Mesaroş, director de tranzacţionare în cadrul societăţii de brokeraj Goldring ne-a tran­s­mis: "Nu înţeleg de ce statul trebuie să impună un prag de deţinere pentru o societate, indiferent de profilul său. Din punctul meu de vedere, în clipa de faţă nu există niciun motiv pentru existenţa pragului de deţinere de 5% la SIF-uri şi consider că ar trebui eliminat complet".

Potrivit directorului de la Godring, exis­tenţa acestui prag reprezintă unul dintre motivele pentru care, în prezent, există un discount semnificativ între valoarea unitară a activului net şi preţul la care se tranzacţionează SIF-urile în piaţă.

Dragoş Mesaroş a precizat: "Astfel, primul efect ar fi, probabil, creşterea lichidităţii pentru aceşti emitenţi şi posibil reducerea discountului. De asemenea, în situaţia eliminării oricărei restricţii privind nivelul participaţiei unui acţionar la SIF-uri, investitorii instituţionali ar plasa resurse mai importante în aceste societăţi, reprezentanţi ai acestora urmând să intre în Consiliile de Administraţie. Ar putea avea un cuvânt important de spus în Adunările Generale ale Acţionarilor, influenţând astfel modul în care SIF-urile realizează investiţiile".

Potrivit directorului de la Goldring, eliminarea completă a pragului la SIF-uri ar creşte şansele ca aceste entităţi să fie administrate mai bine.

"Este suficient să ne uităm la graficul evoluţiei acţiunii SIF Transilvania (n.r. care se află în consolidare începând cu anul 2010) ca să ne facem o idee despre modul în care este condusă societatea", a conchis Dragoş Mesaroş.

Marcel Murgoci, director de operaţiuni în cadrul societăţii Estinvest, ne-a transmis: "Din punctul meu de vedere, având în vedere că s-a trecut deja de la pragul anterior de 1% la cel de 5%, acum ar trebui eliminată complet această restricţie pentru că deja piaţa noastră s-a maturizat şi cred că nu mai este cazul să punem piedici unor acţionari, poate de bună credinţă, şi care vor să aibă o poziţie semnificativă în cadrul unui SIF, având astfel un cuvânt important de spus în cadrul Adunărilor Generale ale Acţionarilor".

Şi domnul Murgoci susţine că, odată cu ridicarea pragului, cel mai important beneficiu pentru SIF-uri este dat de creşterea lichidităţii.

"Apoi, ţinând cont de faptul că s-ar putea acumula pachete mai mari de 5% din SIF-uri, bineînţeles că şi deciziile în cadrul adunărilor generale vor fi mult mai uşor de luat", a spus directorul de la Estinvest, completând: "În plus, va fi mai lesne de obţinut cvorumul necesar pentru ţinerea Adunărilor Generale Extraordinare a Acţionarilor, pentru că acolo se iau deciziile importante pentru societate, cum ar fi majorările de capital social.

Totuşi, această modificare de prag este, până la urmă, o decizie care nu ţine de SIF­-uri, ci de legiuitor".

Într-un interviu acordat recent Ziarului BURSA, Mircea Ursache, vicepreşedintele Autorităţii de Supraveghere Financiară (ASF), a precizat că, în proiectul privind Legea Fondurilor de Investiţii Alternative (FIA), entitatea pe care o reprezintă a propus anularea prevederilor privind pragurile de deţinere la societăţile de investiţii financiare, urmând ca legiuitorul să decidă în acest sens.

Introducerea unui prag de deţinere la SIF-uri a fost aprobată în 1997 chiar de acţionarii societăţilor de investiţii financiare, când a fost fixată o limită de 0,1% din capitalul social.

Argumentul principal pentru introducerea şi, ulterior, menţinerea limitărilor a fost că, în condiţiile unui acţionariat foarte numeros şi dispersat, ar fi fost relativ uşor ca anumite persoane să acapareze poziţii de control cu o mică fracţiune din capitalul total şi apoi să administreze societăţile doar în favoarea unor grupuri restrânse de interese.

În anul 2005, a fost aprobată prin ordonanţă modificarea pragului, de la 0,1% la 1%, pentru ca un an mai târziu să se decidă ca limita de 1% să se aplice şi grupurilor de investitori care acţionează în mod concertat.

La finalul anului 2011, Camera Deputaţilor a aprobat proiectul legislativ pentru creşterea pragului maxim de deţinere la SIF-uri, de la 1% la 5% din totalul acţiunilor emise de fiecare societate.

În prezent, SIF Muntenia (SIF4) şi SIF Transilvania (SIF3) se tranzacţionează la cele mai mari discounturi dintre VUAN şi preţ, de 62,1%, respectiv 56,23% (procente calculate luând în considerare VUAN-ul raportat de SIF-uri la finalul lunii august şi preţul de închidere al acţiunilor din data de 25 septembrie), în timp ce SIF Moldova (SIF2) prezintă cel mai redus discount, de 34,58%.

Spre deosebire, titlurile Fondul Proprietatea (FP) afişează un discount de 30,8%.

Notă: De mai mulţi ani, directorul general al SIF3 Mihai Fercală şi Constantin Frăţilă, acţionar şi fost membru al Consiliului de Supraveghere al societăţii de investiţii financiare, se află în conflict, aceştia acuzându-se de-a lungul timpului de diferite încălcări ale legii pieţei de capital.

Opinia Cititorului ( 22 )

  1. Din cand in cand asa la cateva luni apar iar discutii despre prag cat sa nu uite lumea ca sifurile au prag. Iar dezbateri sa-l scoatem sa schimbam sa fie bine sa nu fie rau...Si nimic. La primavara iar discutii iar pareri...De vreo 5 ani numai asa.

    1. Sif-urile sunt ținute captive de șefii lor care si-au luat pachete intre ei și domina după bunul lor plac adunările generale ale acționarilor.La averea pe care o au sif-urile fără acești indivizi ar fi fost foarte performante și poate peste vuan ca preț!

      Nu, tu stii de doar 5 ani.

      Eu, de peste 20. 

      SIF-urile vor ramane cu praguri si nu vor acorda dividende (decat marginal,in procente mici din profit) atat timp cat PSD-ul este la conducere. SIF-urile sunt jumulite direct de conducerile lor si indirect de unele capuse inscrise in PSD. Este o dubla capuseala care are loc in toti anii in care PSD este la putere. O dubla capuseala!

      Adevarat, de peste 20 ani aceeasi gargara.

      A fost Ciolos si pragul la sifuri a ramas.... sunt persoane mai sus puse de PSD....

    Haideti dlor, ce vreti sa plece Fercala de la SIF Transilvania? Slugile lui din PSD, respectiv ASF si Comisia de Buget Finante, nu vor accepta ridicarea pragului cat timp sunt finantati de Dinozaurul Rosu, a.k.a. Fercala Mihai.

    1. Ursache (ASF) e regele ipocriziei și protectorul conducerii Sif3! Sa nu uitam de un protector mai puțin vizibil și cunoscut a lui Fercala, respectiv Viorel Stefan, membru marcant al PSD și vicepremier ! Cunoscătorii știu de ce!

      Daca nu existau limite orice fond de hedging le facea praf. ...prin distribution fara numar. Propaganda fondurilor de hedging a fost preluata si aplicata la noi de cei de franklin: adica dicountul. Veti vedea ce ar putea urma dupa eliminarea pragurilor : vor intra o multime de fonduri de heging din USA ...si vor pradui tot.

      E mai bine sa le praduiasca ai noștri....

      Au mai ramas niste frimituri din Sifurile astea...Nu o sa se ingramadeasca niciun fond de hedging !

    Dar de ce nu vorbiti si de Sif 1 unde Bilteanu cu 18% conduce siful?

    La fel si Sif 2 unde Ciorcila cu grupul BT conduce siful Moldova?

    1. In comunicatul din data de 04.12.2015 Sif 2 anunta ca societatea Hotel Sport Cluj SA ,filiala a Grupului Sif Moldova(detinere indirecta prin (Opportunity Capital SA) a achizitionat Hotel Sport din Cluj Napoca cu suma de 4.800.000 euro conform hotararii AGEA Opportunity Capital SA din 17.08.2015(MO partea a IV-a nr.5349/25.09.2015)

      Deci doar prejudiciul din vanzare este de 1.150.000 euro asta nemaipunand la socoteala ca si cheltuielile de administrare a societatii Opportunity Capital SA.

      Pai atunci merita sa lasi banii in societate sau sa-i distribui actionarilor prin dividende? 

      SIF Moldova (SIF2) a vândut societatea Hotel Sport SA către Winners Park Invest SRL, companie deţinută în mod indirect de Horia Ciorcilă, administrator al SIF2, pentru suma de aproape 3,65 milioane de euro

      Asta e curat plagiat!!!Noi am brevetat schema asta cu Azuga Turism!

      Degeaba,daca nu ati inregistrat-o la OSIM.

      E molipsitor. 

      Hotel Sport Cluj a semnat cu Banca Transilvania un contract de împrumut în luna decembrie

      2015, valoarea imobilizărilor corporale ipotecate fiind de 20.900.000 lei. Împrumutul a fost 

      contractat pe o perioadă de 10 ani cu o rată anuala a dobanzii de 4,42%, variabilă. La data

      de 30.06.2018 suma datorata era de 8 milioane lei. 

    adica ce or sa faca ?

    or sa ia ARO, si il vor duce in America 

    sau vor vinde sau vor pune un management competitiv 

    actionarii au doar actiuni , scopul lor este sa produca dividente si sa creasca in timp 

    cu FERCALA si URSACHE o sa isi creasca ei veniturile ilicite

    PSD ar trebui să facă dreptate milioanelor de actionari de la Sifuri. Ei iau facut pe parintii si bunicii nostri actionari, ei trebuie să facă dreptate chiar si acum dupa 20 ani! Dar sunt suficient de prosti, răi și lacomi și n-o vor face! Milioane de români au crezut că le-a dat Iliescu ceva...pe urmă s-au amăgit că primesc dividende...pe urmă au zis ca macar de înmormântare sa fie...si nici asa n-a iesit... O minciună comunistă sunt sifurile astea!

    Parlamentul nu are timp si dispozitia necesara sa se ocupe/preocupe de pragul la sifuri.Parlamentarii nu au habar de sifuri/ bursa.. Au alte preocupari: justitia, referenduri, etc.

    1. Ce bun era sifonul odata!

      Acum? 

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

Comanda carte
Fix la cos
transilvaniainvestments.ro
IBC SOLAR
danescu.ro
arsc.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

17 Sep. 2024
Euro (EUR)Euro4.9738
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.4662
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.2921
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.9047
Gram de aur (XAU)Gram de aur369.6415

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
Teatrul Național I. L. Caragiale Bucuresti
hipo.ro
citiesoftomorrow.ro
govnet.ro
energyexpo.ro
thediplomat.ro
roenergy.eu
notorium.ro
rommedica.ro
prow.ro
aiiro.ro
oaer.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb