Brokerii, pe punctul să scape Fondul Proprietatea din mână

Ştefania Ciocîrlan
Ziarul BURSA #Piaţa de Capital / 11 noiembrie 2009

Daniela Lulache

Daniela Lulache

Schimbare surprinzătoare de poziţie a reprezentantului Malaxa şi Auschnit în Consiliul de Supraveghere al Fondului

Greg Armstrong, Cartesian: O piaţă OTC este cea mai nepotrivită pentru listarea acţiunilor FP

Visul brokerilor de a tranzacţiona acţiunile Fondului Proprietatea pe mecanismul Romanian Over The Counter (ROTC) al Asociaţiei Brokerilor pare din ce în ce mai greu de realizat după ce ieri, mai mulţi acţionari minoritari şi membri din conducerea Fondului şi-au exprimat, în cadrul unei dezbateri, dubiile privind iniţiativa intermediarilor. Marele absent al dezbaterii a fost, însă, chiar statul român care controlează prin intermediul Ministerului de Finanţe aproximativ 64% din acţiunile FP. Votul Ministerului de Finanţe este, prin urmare, crucial pentru aducerea pe ROTC a titlurilor FP, în condiţiile în care conducerea Fondului a precizat ieri că, acest subiect ar trebui să fie supus aprobării acţionarilor într-o Adunare Generală viitoare.

Cea mai mare supriză a dezbaterii de ieri a venit din partea domnului Corin Trandafir, delegat în Consiliul de Supraveghere al Fondului de acţionarii Malaxa şi Auschnit. După ce a votat, în urmă cu câteva săptămâni, în favoarea tranzacţionării acţiunilor FP pe ROTC susţinând că nu este nevoie ca acţionarii minoritari să îşi exprime poziţia în cadrul unei AGA, domnul Trandafir a declarat, ieri, că s-a răzgândit şi că aducerea titlurilor FP pe mecanismul brokerilor nu este oportună acum. Consiliul de Supraveghere al Fondului a avizat, luna trecută, tranzacţionarea pe ROTC.

Domnul Trandafir a declarat: "Decizia mea iniţială a venit în urma unei discuţii cu acţionarii şi specialiştii din Statele Unite. Ulterior, aceştia s-au răzgândit şi, prin urmare, am revenit şi eu asupra poziţiei iniţiale, considerând că tranzacţionarea pe ROTC nu este cea mai potrivită soluţie pentru Fond la acest moment. Nu este o crimă să îţi schimbi punctul de vedere".

Domnia sa şi-a expirmat temerea că aducerea Fondului pe ROTC ar putea să nu mai motiveze statul român în a-şi respecta angajamentele faţă de listarea FP pe o piaţă reglementată.

"Până acum, Ministerul de Finanţe a reacţionat doar la presiune. Dacă statul ar vedea Fondul listat pe ROTC, s-ar simţi despovărat de sarcina de a-l lista la Bursa de Valori Bucureşti", a mai spus reprezentantul Malaxa şi Auschnit.

Greg Armstrong, reprezentantul Cartesian Capital Group, care deţine aproximativ 4% din acţiunile Fondului Proprietatea, a declarat că tranzacţionarea FP pe mecanismul brokerilor ar fi inoportună, în condiţiile în care pieţele de tip OTC au o lichiditate redusă şi sunt ocolite de marii investitori instituţionali. Poziţia domnul Armstrong se deosebeşte radical de poziţia domnului Nicolae Ivan, consultantul "Cartesian", care declara în urmă cu o lună, pentru ziarul BURSA, că orice piaţă organizată este bună şi va fi mai transparentă decât piaţa pe care sunt schimbate, în prezent, acţiunile Fondului.

Domnul Armstrong are, însă, o părere diferită: "În prezent, nu suntem în favoarea tranzacţionării acţiunilor FP pe ROTC. Cred că ROTC nu va creşte valoarea acţiunilor FP, ci o va afecta. Pieţele de tip OTC sunt bune pentru companiile mai mici, dar nu pentru o societate de tipul Fondului Proprietatea. În plus, aceste pieţe sunt mai puţin lichide, lucru care se răsfrânge asupra preţului acţiunilor tranzacţionate, care este, în unele cazuri cu 25% mai mic decât preţul titlurilor de pe o piaţă reglementată". Un preţ mai mic pe ROTC ar putea trage în jos preţul acţiunilor FP atunci când Fondul se va lista la Bursa de Valori Bucureşti sau pe o altă piaţă reglementată, a mai spus reprezentantul Cartesian.

CNVM susţine că va supraveghea ROTC prin intermediul brokerilor

Aducerea Fondului Proprietatea pe ROTC ridică semne de întrebare privind entitatea îndreptăţită să supravegheze tranzacţiile şi modul în care se vor desfăşura aceste tranzacţii după ce brokerii vor fi dat drumul la ROTC.

"Comisia Naţională a Valorilor Mobiliare va supraveghea aceste tranzacţii pentru că ele sunt intermediate de către brokeri, iar aceştia sunt supravegheaţi de CNVM", a anunţat, ieri, Radu Toia, director în cadrul Comisiei, precizând că arbitrul pieţei de capital este interesat doar de relaţia brokeri-investitori şi de modul în care vor fi decontate tranzacţiile.

Un alt semn de întrebare este dacă acţiunile FP vor mai putea fi tranzacţionate şi după modalitatea curentă, "în faţă la Depozitarul Central", odată ce vor veni pe ROTC-ul Brokerilor.

"Acest lucru depinde de acceptul pe care şi-l va da Fondul. Dacă Fondul va dori să fie tranzacţionat doar pe ROTC, atunci schimburile în afara ROTC-ului ar fi ilegale", a explicat reprezentantul CNVM.

Dispute în cadrul comunităţii brokerilor

Câţiva intermediari au contestat, ieri, iniţiativa Asociaţiei Brokerilor de a lansa mecanismul ROTC pe motiv că piaţa de capital autohtonă este şi aşa destul de divizată instituţional, nefiind nevoie de o a treia piaţă.

"Avem dificultăţi să le explicăm străinilor de ce avem deja două burse, una la Bucureşti şi alta la Sibiu. Nu avem nevoie şi de a treia piaţă", a declarat, ieri, Daniel Ţepeş, de la casa de brokeraj "HTI Mobiliare".

Domnia sa a subliniat că ROTC-ul ar putea aduce costuri extrem de mari pentru acţionarii FP prin practicarea unor comisioane ridicate.

Iancu Stavrositu, vicepreşedintele Asociaţiei Brokerilor, a precizat, însă, că intermediarii vor aplica un comision de 0,05% din preţul de tranzacţionare al acţiunilor pe ROTC.

Opinia Cititorului ( 3 )

  1. listare la bursa de valori direct nu la rotc ca statul asta de 2 lei sa mai poata tergiversa la nesfarsit listarea fp.

    In momentul in care s-a infiintat acest Fond Proprietatea - fond care de la infiintarea lui se listeaza in fiecare an si nu reuseste - nici o Lege , OU, HG nu prevedea listarea lui prin mecanismul Romanian Over The Counter (ROTC). Acest fond trebuie sa se listeze pe BVB si pe o bursa matura din strainatate. Anul acesta a confirmat ca nu s-a dorit listarea lui politic si s-au gasit tot felul de tertipuri pentru a amana investirea administratorului castigator si votat de catre AGA. Stimati politicieni nu uitati pentru ce a fost creat acest Fond si cel mai important lucru ca suntem tara europeana si trebuie sa ne conformam legislatiei europene unde dreptul la proprietate este consfintit si statul roman pierde milioane de euro despagubiri. Semnarea contractului de administrare si listarea cat mai urgenta la BVB . Fara alte gaselnite si tertipuri , speram sa fie ultimul.

    1. Sunt in totalitate de acord - listare numai pe bursa oficiala!!!

      Cita bataie de joc sa mai incapa d-lor politicieni?De cite ori mai trebuie rastigniti bunicii si parintii nostri - anterior de comunism, acum de consumism?! Cit mai trebuie aminata listarea?Inteleg ca asteptati sa-si vinda toti cei mici (cei sub 1% detinatori de actiuni) actiunile s-apoi om mai vedea.... 

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

Comanda carte
Fix la cos
IBC SOLAR
rpia.ro
danescu.ro
arsc.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

27 Sep. 2024
Euro (EUR)Euro4.9760
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.4612
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.2832
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.9711
Gram de aur (XAU)Gram de aur382.0804

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
Teatrul Național I. L. Caragiale Bucuresti
citiesoftomorrow.ro
energyexpo.ro
cnipmmr.ro
roenergy.eu
notorium.ro
rommedica.ro
prow.ro
aiiro.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb