Brokerii salută decizia BVB să încurajeze ofertele de obligaţiuni

DIANA ENACHE
Ziarul BURSA #Piaţa de Capital / 23 mai 2013

Brokerii salută decizia BVB să încurajeze ofertele de obligaţiuni

Brokerii sunt de părere că decizia Bursei să încurajeze ofertele de obligaţiuni este o măsură binevenită pentru piaţa de capital.

Consiliul Bursei de Valori Bucureşti (BVB) a hotărât, pe 17 mai, că nu va percepe intermediarilor comision de tranzacţionare pe partea de cumpărare, în cadrul ofertelor primare de vânzare de obligaţiuni des-făşurate prin BVB, se arată într-un comunicat al Bursei. Potrivit comunicatului, deciziile au fost luate pentru "promovarea unei perioade promoţionale dedicată dezvoltării sectorului obligaţiunilor corporative la BVB".

Mihai Mureşian, "Intercapital Invest": "Decizia bursei, binevenită"

Decizia bursei mi se pare binevenită, în condiţiile în care piaţa obligaţiunilor necesită o resuscitare pentru a ieşi din conul de umbră în care se află de foarte mult timp, ne-a spus Mihai Mureşian, director tranzacţionare la "Intercapital Invest".

"Sper ca această decizie să ducă la reducerea costurilor suficient de mult pentru a putea atrage investitorii interesaţi să achiziţioneze obligaţiunile din momentul desfăşurării ofertei. Bineînţeles că decizia luată de către conducerea bursei nu este suficientă şi va fi necesar să vedem o reducere a tarifelor şi din partea celorlalte instituţii implicate pentru a putea ajunge la un nivel al costurilor suficient de scăzut, astfel încât să concurăm cu pieţele din regiune", a mai spus domnia sa.

Rareş Nilaş, "BT Securities": "O măsură normală atât timp cât nu se percepe comision pentru subscriitorii din ofertele publice"

Decizia Consiliului BVB de a nu percepe intermediarilor comision de tranzacţionare pe partea de cumpărare este o măsură normală atât timp cât, în special statul, impune să nu se perceapă comision pentru subscriitorii din ofertele publice, consideră Rareş Nilaş, directorul general al "BT Securities".

"Intermediarii nu percep comision, dar sunt obligaţi să plătească pentru client. Efectele vor fi la nivelul intermediarilor, scăzând presiunea asupra lor. Oricum, având în vedere numărul de oferte publice, nu vom asista la efecte economice spectaculoase", ne-a explicat domnia sa.

Simion Tihon, "Prime Transaction": "Măsură încurajatoare pentru piaţa obligaţiunilor corporative"

Această măsură este una încurajatoare pentru piaţa obligaţiunilor corporative, consideră Simion Tihon, brokerul "Prime Transaction".

"Cred, însă, că efectele vor întârzia să apară până în momentul în care vom beneficia în mod real de o astfel de piaţă. Mai cred că piaţa de capital are nevoie de o dezvoltare a sectorului instrumentelor cu venit fix, această decizie fiind, probabil, un prim pas în acest sens", ne-a mai spus domnia sa.

Potrivit comunicatului BVB: "Emisiunile de obligaţiuni, ca strategie a companiilor emitente de finanţare a dezvoltării afacerii, oferă totodată oportunităţi de investiţii atractive pentru administratorii de fonduri şi de pensii private. Derularea ofertelor de obligaţiuni prin BVB conferă acestor produse un plus de transparenţă, precum şi o piaţă secundară ulterioară, în beneficiul tuturor investitorilor".

BVB vrea să se implice în promovarea dezvoltării acestui sector pe piaţa de capital locală, prin crearea unui "cadru atractiv". Astfel, Bursa suspendă comisionul aplicat la valoarea cumpărărilor pentru ofertele publice iniţiale de vânzare, ofertele publice primare de vânzare şi alte modalităţi primare de vânzare de obligaţiuni, în perioada 1 iunie 2013 - 31 decembrie 2014.

Până în prezent, pe pieţele reglementate de BVB, în 97 de şedinţe de tranzacţionare s-au efectuat tranzacţii cu obligaţiuni, în valoare de 174.844.876,94 lei, valoarea medie zilnică a tranzacţiilor fiind de 1,8 milioane lei. Anul trecut, media zilnică a schimburilor cu obligaţiuni a fost de 5,7 milioane lei.

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

Comanda carte
danescu.ro
arsc.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

16 Aug. 2024
Euro (EUR)Euro4.9754
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.5278
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.2123
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.8414
Gram de aur (XAU)Gram de aur358.6134

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
Teatrul Național I. L. Caragiale Bucuresti
hipo.ro
hipo.ro
energyexpo.ro
roenergy.eu
rommedica.ro
prow.ro
aiiro.ro
oaer.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb