BROKERII ŞI BURSA NU VOR LISTĂRI DUBLE Nu doar oferta Romgaz: Rezistă BVB la întregul program de privatizări?

ADINA ARDELEANU
Ziarul BURSA #Piaţa de Capital / 2 septembrie 2013

Nu doar oferta Romgaz: Rezistă BVB la întregul program de privatizări?

Statul şi bursa nu îşi permit un eşec al ofertei Romgaz

Deşi Sobolewski a militat pentru listarea Romgaz doar în România, autorităţile nu au pe masă această variantă

O şansă ar fi apelul la economiile populaţiei, însă, până acum, bursa nu s-a demonstrat capabilă să le disloce

Listarea la bursă a Romgaz, cel mai mare producător de gaze naturale din România, are o importanţă crucială pentru ofertele viitoare programate de statul român, aşa că autorităţile noastre nu îşi permit să facă niciun pas greşit, în acest moment.

Brokerii locali şi, mai nou, Bursa de Valori Bucureşti, prin vocea autoritară a noului CEO Ludwik Sobolewski, fac presiuni ca oferta Romgaz să rămână doar la Bucureşti.

Statul, însă, are de făcut calcule mai complexe decât satisfacerea comunităţii pieţei de capital. El trebuie să îşi asigure premisele pentru derularea ofertelor publice convenite cu FMI pentru anul viitor, să obţină cât mai mulţi bani din întregul program de privatizări şi să stimuleze finanţarea prin piaţa de capital pentru ca economia să nu mai depindă în întregime de bănci.

Sobolewski a amuţit audienţa, dar ce o însemna tăcerea?

Noul CEO polonez al Bursei de Valori Bucureşti a făcut show la întâlnirea de săptămâna trecută cu reprezentanţii Departamentului pentru Energie şi cu cei ai Goldman Sachs, intermediar al ofertei Romgaz, programată pentru această toamnă.

Militând pentru listarea producătorului de gaze doar la BVB, de pe o poziţie de forţă, Sobolewski a stârnit admiraţia comunităţii pieţei.

Brokerii se tem că, printr-o listare dublă, aşa cum a propus intermediarul şi aşa cum statul a dat semne că agreează, bursa locală ar rămâne fără "sânge", supt vampiric de cealaltă piaţă.

Potrivit unor surse, Sobolewski a făcut o demonstraţie de forţă la negocierea ofertei Romgaz, amuţind audienţa.

Dar, clientul intermediarului Goldman Sachs este Statul, iar nu BVB, aşa că rămâne de văzut ce a însemnat tăcerea de după "parada" lui Sobolewski şi dacă argumentele sale au fost convingătoare.

Voci din piaţă afirmă că Ludwik Sobolewski era obligat să facă pe placul acţionarilor Bursei, în contextul în care el a preluat cârma, tocmai când o parte dintre acţionarii BVB se pregăteau să trântească actualul Consiliu.

În acelaşi timp, Sobolewski ar trebui să ducă grija binelui pieţei, pe termen lung.

Propunerile lui Goldman

Iniţial, Goldman Sachs a pus pe masa statului două propuneri pentru oferta Romgaz: listare de acţiuni la BVB şi GDR-uri (global depository receipt) la Londra sau listare dublă la BVB şi Varşovia.

Listarea doar în România nu a fost recomandată.

Gabriel Dumitraşcu, directorul Direcţiei Privatizare şi Administrare din cadrul Departamentului pentru Energie, şi-a atras antipatia comunităţii pieţei de capital după ce a declarat că Bursa de Valori Bucureşti este prea mică şi nu are cum să ne asigure cele aproximativ 600 de milioane de euro pe câte statul doreşte să le obţină pentru pachetul de 15% din Romgaz.

"Am tot discutat cu intermediarul listării Romgaz în ultimele luni şi am ajuns la concluzia că avem un risc major dacă derulăm oferta publică iniţială doar la Bucureşti", a spus Dumitraşcu, la finalul lunii iulie.

Imediat, Asociaţia Brokerilor şi-a exprimat dezacordul total faţă de poziţia statului, acuzându-l pe Gabriel Dumitraşcu de lipsă de viziune.

Asociaţia Brokerilor a transmis: "Rezultatul recent al ofertei secundare Transelectrica arată că se pot face privatizări de succes şi la Bursa de Valori Bucureşti. Desigur că reuşita unei oferte publice depinde însă, în mare măsură, de modul în care ea este pregătită şi promovată, mesajele pe care Guvernul le transmite investitorilor având şi ele un rol important în acest proces".

Are BVB "snagă" pentru întreg programul de listări?

Surse apropiate autorităţilor susţin, însă, că statul trebuie să aibă în vedere întreg programul de privatizări (prima programată este Nuclearelectrica, apoi, Romgaz, Electrica, Hidroelectrica), per ansamblu, şi să nu se uite "numai la ce vor unii".

Potrivit acestora, argumentul brokerilor autohtoni pentru listarea Romgaz, numai în România, - deoarece, după cum susţin brokerii, piaţa nu ar avea vreo problemă de lichiditate -, ar putea sta în picioare doar la o primă ofertă, dar nu ar fi valid pentru întreg ansamblul.

Sursele citate ne-au declarat: "Pentru Romgaz, poate că nu este o problemă să strângă până la maxim 600 de milioane de euro de pe piaţa locală. Însă, pentru a vinde corect, în piaţă trebuie să fie disponibilă o lichiditate dublă. Succesul unei oferte publice se măsoară într-un grad de suprasubscriere de peste 150%, ideal 200%.

Cele patru companii care urmează la listare ar trebui să strângă, în total, peste un miliard de euro, în următoarele 12 luni, bani care ar trebui să meargă la buget (cazul Romgaz) şi la companii (cazul Nuclearelectrica, Electrica, Hidroelectrica).

Astfel, piaţa de capital trebuie să fie disponibilă cu o lichiditate dublă. Este evident pentru oricine, dacă ne uităm la programul de privatizări în ansamblu, că piaţa autohtonă nu poate să îl ducă".

Sursele citate spun că cei din piaţa de capital nu au de ce să se plângă şi că ar trebui să se gândească la beneficiile viitoare: "După Romgaz, următoarea ofertă ar fi Electrica. Până atunci, ne lămurim ce se întâmplă cu lichiditatea. Avem timp să măsurăm şi să vedem dacă facem şi oferta Electrica tot cu GDR-uri. Nu obligă nimeni statul să folosească aceeaşi metodă şi la listările următoare.

Dacă scoatem din ecuaţie Romgaz, atunci mai rămâne un program de oferte de câteva sute de milioane de euro, pentru piaţa de capital locală. În plus, alte companii unde statul are participaţii, precum Transelectrica sau Transgaz, pregătesc oferte de obligaţiuni. Piaţa de capital nu are de ce să se plângă, ci ar face bine să se pregătească temeinic pentru a satisface aşteptările investitorilor sofisticaţi din SUA, Asia, restul Europei. Londra este locul ideal pentru o pregătire intensivă".

Autorităţile trebuie să joace prudent pentru că un succes al ofertei Romgaz poate să promoveze toată România, inclusiv piaţa de capital românească, potrivit surselor citate. În schimb, dacă eşuează o eventuală ofertă Romgaz concepută exclusiv pentru piaţa din România, atunci întreg programul de listări ar fi compromis, argumentează sursele citate.

"Dacă listăm Romgaz doar pe BVB şi nu iese bine, adio alte listări, adio bonduri, adio Sobolewski. Cei din piaţă să se gândească bine de tot ce vor şi să nu sacrifice viitorul de dragul comisioanelor pe tranzacţii Romgaz", atenţionează sursele.

Deşi este adevărat că piaţa de capital nu pare să gândească pe termen lung, la fel de adevărat este şi faptul că programul de listări a suferit amânări după amânări, aşa că, din acest punct de vedere, brokerii şi BVB ar fi mulţumiţi să vadă că, măcar, începe oferta Romgaz, iar, apoi, fie ce-o fi!

Pe lângă discuţiile legate de bani, lichiditatea pieţei de capital şi găsirea variantei optime, funcţionarii statului mai au un argument pentru opţiunea listării Romgaz care include şi GDR-uri la Londra.

Dacă intermediarul le spune că aşa pot obţine un preţ mai bun, ei vor putea fi traşi la răspundere dacă ar alege varianta cu preţ mai mic, fiind vorba de bani publici, potrivit surselor citate.

Asigurarea propriului spate primează, oricât de mult ar duce cineva grija statului, a Romgaz sau a pieţei de capital.

Desigur, totul depinde şi de cum îşi formulează, concret, intermediarul propunerile, dacă garantează sau nu obţinerea unui preţ mai mare prin emiterea de GDR-uri la Londra. Afirmaţiile intermediarului vor putea fi lesne verificate la închiderea ofertei: dacă ordinele de subscriere la preţurile cele mai mari vor fi plasate dominant pentru GDR-uri, atunci Certificatele globale de depozit vor avea incontestabil meritul ridicării preţului de închidere al ofertei publice, explică sursele apropiate autorităţilor.

Odată aleasă o variantă, însă, devine imposibil de verificat dacă rezultatul celeilalte ar fi confirmat estimările iniţiale.

Totuşi, potrivit surselor, decidenţii ar putea fi traşi la răspundere pentru alegerea unei opţiuni mai puţin rentabile, pe baza rapoartelor făcute de intermediari după perioada de pre-marketing a ofertei.

După Romgaz, Potopul?

Sursele apropiate decidenţilor privind oferta Romgaz spun că trebuie luat în calcul şi ce se va întâmpla după derularea ofertei: "Bursa poate că are suficiente resurse să acomodeze o ofertă de 600 de milioane de euro, dar apoi, trebuie să mai aibă lichiditate pentru a asigura şi că preţul nu va cădea.

Dacă preţul acţiunilor scade, pentru că toată lichiditatea a fost absorbită în ofertă, atunci valoarea pachetului cu care statul rămîne în portofoliu (70%) se va devaloriza. Nu este bine! Statul este interesat şi ca preţul să crească, după ofertă. De asemenea, să fie lichiditate în piaţă pentru celelalte listări, pentru obligaţiunile companiilor de stat, dar şi pentru privaţi".

La muncă!

Sursele citate consideră că unii brokeri locali nu au mijloace să aducă lichiditate şi investitori: "Piaţa de capital este lipsită de mijloace, dar şi de intenţii.

Sunt unii brokeri locali, acţionari BVB, care nu au făcut destul pentru ca piaţa de capital să se dezvolte. Ei nu vor să piardă controlul asupra bursei, dar bursa moare. Nu îi interesează ce se întâmplă după ofertă. Nu sunt obiectivi.

Fac calcule pe termen scurt. Nu au acceptat nici un sacrificiu ca piaţa de capital şi economia să beneficieze în ansamblu".

Vocile citate susţin că piaţa de capital trebuie să se organizeze, să găsească o viziune comună şi să fie dispusă la un sacrificiu comun.

"Piaţa de capital trebuie să participe la efortul propriei relansări, să ţină AGA la BVB, să desemneze o voce care să discute cu BNR, Ministerul Finanţelor şi Autoritatea de Supraveghere Financiară pentru proiectul Contrapărţii Centrale, care este deosebit de important, să acomodeze derivate şi bonduri care pe orice bursă fac majoritatea tranzacţiilor.

Deocamdată, capitalizarea BVB este de cinci ori mai mică decât a Bursei din Varşovia, însă lichiditatea este de peste 25 de ori mai mică, ceea ce înseamnă că BVB este de cinci ori mai puţin eficientă. Realitate matematică".

Deponenţii la bănci, ignoraţi

Clienţii băncilor au în depozite peste 40 de miliarde de euro, aşa că ar fi bani suficienţi pentru întreg programul de privatizări, aci, colea, în bătătură şi nu peste mări şi ţări.

Bursa însă nu a mişcat nici un deget să îi discloce, iar la ofertele statului, intermediarii s-au concentrat, de fiecare dată pe investitorii străini.

I-au linguşit în toate felurile posibile, doar, doar, or arunca nişte mărunţiş şi la noi.

În schimb, prin ţară, nu a bătut nimeni din poartă, în poartă şi nu "s-a dat" nimeni la televizor să spună publicului ce e cu Romgaz-ul "ăsta". Investorii de la noi ar merita un discount de retail egal cu dobânda la depozite bancare, mecanisme de tranzacţionare accesibile, lichiditate destulă pentru creşterea preţului acţiunilor, garanţia investiţiei printr-un management performant.

Opinia Cititorului ( 17 )

  1. In momentul in care s-a dat startul la tranzactiile cu FP prin contractele de cesiune, adica pe scarile Depozitarului Central, strainii nu au avut nicio problema sa cumpere actiuni, desi nu erau nici macar listate. Au cumparat pentru ca au intuit un potential de castig imens.

    Si-au trimis oameni in Romania si au cumparat actiuni FP ajungand sa detina pachete semnificative inca inainte de listarea propriu zisa. 

    Asa se va intampla si cu Romgaz, mai ales ca este vorba despre un IPO, daca statul va avea interes sa dezvolte piata de capital locala. 

    Nu este vorba doar despre banii din Romania, vor veni strainii pentru ca este cel mai bun emitent din portofoliul statului. 

    De ce nu face ziarul Bursa o statistica din care sa rezulte care era detinerea nerezidentilor pe FP imediat dupa listare.

    Sa ne amintim de waranturile emise de straini. 

    Aceste surse citate de care vorbiti in articol nu cred ca sunt reprezentanti ai statului,

    Probabil este opinia cuiva de la firmele care intermediaza oferta romgaz, iar aici ve vorba de subiectivism

    Oare pe cine ar deranja faptul ca bvb poate sa devina una din cele mai atractive piete in urmatorii ani ? 

    1. Pe toata lumea !!!

      In vremurile de acum, cand toata lumea este disperata sa atraga lichiditate, de ce trebuie sa aiba Romania o piata puternica? 

      Mai dureros este ca in toata aceasta ecuatie exista si multe voci (brokeri, etc.) romanesti care sustin interesele celor de afara.

      In cel mai fericit caz pot fi acuzati doar de lipsa de viziune. 

    Calculele sunt simple:

    Daca se listeaza doar in Romania, investitorii straini vor intra in alocare alaturi de cei autohtoni, respectiv le vor reveni un numar mai mic de actiuni pentru ca se vor aloca pro rata.

    In conditiile in care vor lista si afara, este posibil sa existe un pachet consistent din oferta dedicat investitorilor straini. 

    Statul nu este interesat ca sa incaseze impozite si taxa de pe o piuata de capital romaneasca, dezvoltata ?

    In alte tari, aceste venituri incasate sun procent serios in PIB, mai mult decat aduce turismul si alte ramuri

    Statul poate castiga la ROmgaz 5o mil euro in plus cu listarea duala, dar pe TL pierde inzecit daca pentrubca tranzactiile cu romgaz se fac pe alta bursa 

    Doar Asociatia Brokerilor si mai nou Sobolewski au avut opinii transante impotriva listarilor duale.

    Ce face Presedintele BVB Lucian Anghel, de ce tace?

    Oare pentru ca este angajat al Grupului Erste, care la randul sau face parte din consortiul care intermediaza listarea??? 

    1. Polonezul vorbeste acum

      Manfred Wimmer va prelua poziţia de preşedinte al Consiliului de Supraveghere al BCR începând cu 1 septembrie, a anunţat, la Viena, preşedintele Erste Group, Andreas Treichl.---asa zice Capital 30.06.2013. Interesant ca nimeni nu a luat in seama acest lucru. Acum sper ca numai exista nici un impediment ca baciul oltean sa-si duca mioarele la bursa. Domnul Treichl nu se va mai supara, asa cum a facut in trecut "Treichl, Erste: Nu vreau ca BCR să fie listată şi voi face tot ce îmi stă în putinţă pentru a evita asta" -ZF -29.07.2011

    Stimata doamna Adina,

    este extrem de imbucuratorare decizia bancii Goldman de a duce in exterior actiunile romanesti. Asa cum remarca insa si domnul Make , cel mai important este de fapt imaginea pe care o au firmele noastre. Rugati-i va rog sa va prezinte rapoartele de analiza pentru firma OMV si firma Petrom din ultimii 5 ani. Veti avea astfel posibilitatea sa vedeti care au fost parerile despre firmele romanesti. Alaturat va dau un extras din data de 21.03.2013 ziarul Standard "Mit der Akquisition in der Nordsee habe der Ölkonzern für langfristiges Wachstum gesorgt. Die Analysten halten die unternehmenseigene Produktions-Guidance vor dem Hintergrund der Risiken in Pakistan, Yemen, Tunesien und Rumänien hingegen für sehr optimistisch." ----Cu achizitia din Marea Nordului concernul s-a ingrijit pentru dezvoltare. Analistii considera propriile teluri productive in Pakistan, Yemen, Tunesia si Romania insa prea optimiste. -----Intrebati-i va rog si ce inseamna aceasta declaratie mai ales ca Erste Bank si Credit Suisse au ajuns la concluzia potrivit careia Petrom contribuie esential la succesul OMV , iar tot concernul romanesc in conceptia analistilor celei de-a doua banci nominalizate sunt de parere ca OMV va putea fi ridicat in rating dupa ce au reevaluat Petrom. Sa vedem ce spune si Goldman dupa ce o sa citeasca ziarul Bursa. Apropo prezentare, cu cateva zile in urma atunci cand la Bucuresti se inregistrau tranzactii in valoare de 500.000 Euro cu Petrom, la Viena erau 50.000.000 cu OMV , deci 1% pentru o firma care are o contributie de peste 60% din totalul rezervelor de hidrocarburi si aceiasi cifra pentru productia zilnica masurata in baril echivalent de petrol. Tinand cont de faptul ca traim in Uniunea Europeana si suntem interesati sa aderam la moneda unica pentru a putea si noi accesa bani direct de la BCE si a-i convinge astfel pe cei din sistemul bancar ca exista si alte surse pentru creditare in afara statului , probabil institutul Goldman va avea si alte locatii bursiere , care daca ar fi plasate in interiorul sistemului Euro nu ar mai trebui sa ne facem griji si cum merge economia domnului Tusk , sau puterea de convingere a domnului Cameron. Pentru informatii suplimentare puteti apela la firma OMV care din luna februarie 2005 a renuntat sa mai fie cotata pe anumite piete din motive ca volumul era numai de 1% (varianta cu portul doamnei Gheorghe in viziunea domnului Ruttenstorfer). Spuneti-mi va rog si ce mai este cu Nuclearelectrica , o privire in urma cu un minut nu am putut gasi decat un raport financiar din anul 2011 publicat la 07.01.2013. Tinand cont de faptul ca o firma cotata la segmentul reglementat al bursei trebuie sa prezinte bilantul concernului in primele 4 luni ale anului, iar acum la 01 septembrie nu avem nicio cifra nu pot gasi decat amuzant aceasta stare de fapt. Cel putin la fel de amuzant ca auditul financiar de la Oltchim pe anul 2012 care nu a putut sa-si exprime nicio parere pentru ca nu a putut sa verifice soldurile de inceput de an:-) E adevarat ca avem probabil una dintre cele mai mici piete de capital din Europa, dar poate fi castigatoare la categoria cea mai zburdalnica. Va urez o saptamana placuta si cand aveti timp aruncati o privire si pe raportul celor de la Coface pentru Central and East Europe si veti observa cum se compara pere cu mere si de ce Petrom a ajuns pe locul 18. Daca va veti uita si la cat de consecventi sunt cu cifrele acesti simpatici veti intelege de ce romanii nu au concurenta :-) Cu drag, Teutonum Barbarus 

    Daca bvb se dezvolta se rezolva si problema cu balanta de plati, ar intra in ROmania sume importrante de valuta, mai alesvca avem de platit datorii tot mai mari la fmi si alti creditori straini, asa ca romgaz numai la BVB pentru interes national

    Consorţiul Goldman Sachs, Erste, BCR, Raiffeiesen Capital&Investment (RCI) va intermedia oferta Romgaz

    Oare gasim raspunsul la intrebarea cine ar vrea listarea Romgaz pe o bursa straina ? 

    Cred ca a venit momentul ca si "Bursa" sa sprijine "fatis" piata de capital din Romania, pentru ca BVB, de una singura are putine sanse sa reuseasca. Doar cu Sobolewski nu se face primavara, comunitatea brokerilor ar trebui sa iasa si ea din letargie si sa se implice mai activ...

    Au mai incercat si alti viteji, crezand ca la Londra vor face bani si actiunile vor avea lichiditate.

    A&D Pharma s-a delistat de pe bursa londoneza 

    4 Mar 2011  

    Compania farmaceutica A&D Pharma s-a delistat astazi de la bursa din Londra, ultima cotatie de ieri fiind de 4,3 euro, conform datelor de pe bursa.

    Decizia de retragere a actiunilor de la tranzactionare a fost luata la patru ani dupa ce compania s-a listat pe piata de la Londra. La acel moment, A&D Pharma era evaluata la 400 milioane euro. In prezent, valoarea companiei este de 190 milioane euro. Listarea la Bursa din Londra s-a facut in speranta obtinerii de lichiditati, dar aceasta actiune s-a dovedit a fi fara succes. 

    Pe linga cele enumaertae de mai sus, nu cumva le e frica ca o s aintre peste 600 mil euro in banci?

    Cine va cumpara actiunile Romgaz va fi nevoit sa vanda euro, cine nu, sa il cumopere inapoi [pun aici toate metodele]. 

    ce insemana asta? 

    Comisioane primite de bancile locale. 

    Si pierderi pentru [totusi minore], pentru investitori.

    dupa listarea Romgaz, BVB va trece la categoria bursa emergenta si va creste foarte multi lichiditatea

    dar pana la Romgaz, avem Nuclearelectrica, deja investitorii straini isi pun radarele pe Romania 

    1. Daca n'ai scrie atatea prostii ar fi mai bine - bursele aferente economiilor emergente nu fac referire la lichiditate. Specificul este dat de nivelul de crestere al economiei suport si de gradul de industrializare. Asta spus in mare...

    conteaza si ce spune ASF ? ei dau ultimul aviz

    Preşedintele ASF: Sunt împotriva listării duale a Romgaz

    Dan Radu Ruşanu, preşedintele Autorităţii de Supraveghere Financiară, este împotriva listării duale a Romgaz 

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

Comanda carte
veolia.ro
Apanova
danescu.ro
Mozart
Schlumberger
arsc.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

12 Noi. 2024
Euro (EUR)Euro4.9761
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.6867
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.3098
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină6.0072
Gram de aur (XAU)Gram de aur391.1865

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
Mirosul Crăciunului
thediplomat.ro
targuldeturism.ro
gustulitaliei.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb