Scăderea Bursei de la Bucureşti este provocată de prăbuşirile înregistrate pe pieţele internaţionale iar, ca urmare a panicii, speculatorii străini se retrag rapid de pe pieţele în dezvoltare.
Virgil Livanov, analist la SSIF KD-Capital Management, crede că evoluţia negativă a burselor americane şi europene este una dintre cauzele principale ale scăderii bursei noastre: "Toată lumea stă cu ochii pe ce se întâmplă acolo. Nu numai BVB a scăzut, în aceeaşi situaţie se află şi celelalte burse din Europa Centrală şi de Est - Cehia, Polonia, Ungaria, Bulgaria. Este un trend general, iar evoluţia din această perioadă este corelată cu evoluţia burselor mari de afară".
În ceea ce priveşte evoluţia pieţei Rasdaq, "dacă scăderile de la sfârşitul anului trecut erau considerate simple corecţii ale unor preţuri uşor ridicate, în ultima perioadă putem vorbi de scăderi şi pe acest sector", explică domnul Livanov.
Radu Ţăranu, trader la SSIF Intercapital Invest, prevede deprecieri mai ample în viitorul apropiat, având în vedere că BET-FI a spart nivelul suport de 65.000 de puncte. În opinia domniei sale, ştirile din SUA vor aduce în continuare volatilităţi şi pe piaţa noastră.
Şi Paul Brendea, analist financiar la SSIF Prime Transaction, vede evoluţia BVB în strânsă legătură cu cea a bursei americane. Mai mult, domnul Brendea susţine că scăderile acţiunilor nu sunt fundamentate economic, situaţia de acum fiind strict de natură psihologică, iar investitorii preferă să urmeze această variantă.
De la începutul acestui an, BET, indicele celor mai lichide zece acţiuni, a pierdut 14,29% din valoare, închizând în şedinţa de ieri la 8.200 de puncte, după o coborâre de 4,52%. BET-FI, indicele care prezintă evoluţia acţiunilor celor cinci societăţi de investiţii financiare, s-a depreciat cu 16,81% faţă de prima şedinţă de tranzacţionare din 2008, iar BET-C, care măsoară evoluţia tuturor acţiunilor este mai redus cu 14,65%.