Preşedintele casei de brokeraj Finans Securities a declarat, ieri, că intenţionează să înfiinţeze o asociaţie nonprofit, care să reprezinte interesele acţionarilor minoritari în Societăţile de Investiţii Financiare (SIF-uri). "Personal, am luat decizia de a înfiinţa o societate, o asociaţie nonprofit, care să reprezinte strict acţionarii minoritari, micii acţionari din SIF-uri, care deţin de la 100 de acţiuni sau 10 acţiuni, până la 1%" a explicat Simionescu, citat de NewsIn. Acţiunea respectă o recomandare a principiilor de guvernanţă corporativă ale Organizaţiei pentru Cooperare Economică şi Dezvoltare (OECD), care susţin că interesele acţionarilor minoritari trebuie protejate, a declarat Simionescu într-un interviu pentru NewsIn. El a adăugat că asociaţia s-ar putea ocupa şi de acţionarii minoritari ai altor companii care "nu-şi găsesc formă de reprezentare şi nu se fac auziţi".
"Mai mult ca sigur că împreună vor acumula 10% şi vor fi reprezentaţi de un preşedinte al asociaţiei nonprofit. M-am şi gândit la ce persoană... o persoană care s-a zbătut mai mult pentru micii acţionari şi care a demonstrat că poate, Dan Paul, preşedintele Asociaţiei Brokerilor", a mai spus Simionescu.
"Sunt onorat de o astfel de iniţiativă, dar aştept să văd propuneri concrete", a declarat Dan Paul. Domnia sa a adăugat că în 2001 i s-a propus să fie preşedintele unei asociaţii a micilor acţionari creată de Cătălin Chelu şi Dinel Staicu, dar a refuzat.
"E o idee pe care am lansat-o şi am discutat-o cu juriştii noştrii de luni. În momentul de faţă analizează care este posibilitatea. Nu are nici o şansă CNVM-ul să spună că acţionăm concertat. N-am acţionat, nu ne cunoaştem şi nici nu ştim câţi or să vină. Dar, în momentul în care vor avea 10%, vor fi reprezentaţi. Vor începe să solicite rapoarte de activitate, toate documentele de la comisiile de cenzori, de la auditori, de la preşedinte şi cred că atunci, un 10% ar fi considerat totuşi o reprezentare mare, un acţionar - să spunem generic - mare şi va fi consilitat şi la luarea deciziilor privind convocarea, ba mai mult, conform Legii 31, pot solicita preşedintelui SIF să facă o anumită convocare, de a pune anumite subiecte pe ordinea de zi", a explicat Simionescu.
Preşedintele casei de brokeraj Finans Secutiries consideră că va fi relativ uşor să adunăm 5-10%.În ceea ce priveşte costurile, Simionescu susţine că investitorii vor plăti o cotizaţie modică. Asociaţia fiind nonprofit n-are nici un interes. Trebuie văzut întât care este numărul de subscriptori.
"Eu mă aştept la minim un milion de mici acţionari. Sunt foarte mulţi care au cupoane, au certificate. Şi ei sunt interesaţi. Decât să primească 630.000 de lei pe acţiune, având un cupon de 1.000 de acţiuni, să luăm cazul SIF Moldova, ar putea să primească 1.000 de acţini care chiar dacă preţul ar fi corectat, 17-18-20 de milioane tot ar primi în momentul în care ar vrea să le valorifice la piaţă. Este evident că este mult mai avantajos pentru acţionari şi atunci nu înţeleg care ar fi acel mare acţionar care ar vrea bani.
"Sunt peste 9.000.000 de acţionari în România. Depinde care va fi metoda prin care ei vor putea adera la asociaţie şi dacă alegem una foarte simplă, eventual chiar posibilitatea de a adera prin internet, cu semnătură electronică... O să vedem în funcţie de ce soluţie o să ne dea juriştii. În momentul acela o să fie o treabă relativ lejeră" a mai spus Simionescu.