BT: "Există spaţiu de creştere pentru ratele de dobândă la titlurile de stat"

E.O.
Ziarul BURSA #Bănci-Asigurări / 24 septembrie 2019

BT: "Există spaţiu de creştere pentru ratele de dobândă la titlurile de stat"

În contextul deteriorării finanţelor publice interne şi perspectivelor de intensificare a volatilităţii pe pieţele financiare internaţionale, există spaţiu de creştere pentru ratele de dobândă la titlurile de stat, consideră economiştii din cadrul Băncii Transilvania.

Aceştia subliniază că, pe termen scurt, ne aşteptăm la reacţii ale curbei randamentelor la evoluţiile din pieţele financiare internaţionale şi la ştirile economice şi politice interne.

Curba randamentelor din ţara noastră a reacţionat, săptămâna trecută, la evoluţiile din pieţele financiare internaţionale şi la factorii interni, arată analiza realizată de specialiştii de la Banca Transilvania. Aceştia evidenţiază majorarea ratei de dobândă pe scadenţa 10 ani, în divergenţă raportat la SUA şi Germania, pe fondul preocupărilor cu privire la finanţele publice, într-un context internaţional caracterizat prin perspective de intensificare a volatilităţii.

"Calendarul macroeconomic al ultimei săptămâni din septembrie cuprinde: încrederea consumatorilor, comenzile de bunuri de capital, contractele de vânzare/cumpărare case, PIB-ul, veniturile, consumul, vânzările de case noi, preţurile caselor şi inflaţia în SUA; indicatorii de încredere în economie, industria prelucrătoare şi serviciile în Zona Euro; climatul de afaceri în Germania; tendinţele în economie, ocuparea şi şomajul şi indicatorii monetari în România", evidenţiază sursele citate, menţionând că Ministerul Finanţelor Publice (MFP) a programat, pentru această săptămână, două licitaţii cu titluri scadente în iunie 2024 (690 milioane lei) şi februarie 2029 (575 milioane lei).

Referitor la condiţiile macro-economice, specialiştii de la BT arată că, în ţara noastră, sectorul construcţiilor a accelerat la 41% an/an, în iulie (avans cu 26% an/an la şapte luni din 2019), pe fondul redinamizării investiţiilor publice, nivelului redus al costurilor reale de finanţare, majorării venitului real disponibil al populaţiei şi continuării Programului Prima Casă. La şapte luni din 2019, construcţiile inginereşti, nerezidenţiale şi rezidenţiale au consemnat dinamici an/an de 15,7% an/an, 37,4% an/an, respectiv 34,1% an/an. Aceştia menţionează că, pe piaţa titlurilor de stat, rata dobânzii la zece ani a crescut cu 1,2%, la 4,145% (diminuare cu 13,6% de la începutul anului), dinamică divergentă raportat la cele din Germania şi SUA, ca urmare a preocupărilor privind evoluţia finanţelor publice pe termen scurt, într-un context caracterizat prin perspective de intensificare a volatilităţii pe pieţele financiare globale şi de decelerare în sfera economiei reale. Spread-ul de dobândă a urcat cu 3,3% la 1,27 puncte procentuale.

Săptămâna trecută, Ministerul de Finanţe s-a împrumutat cu 575 milioane lei prin titluri scadente în septembrie 2023, la un cost mediu anual de 3,76% şi a respins toate ofertele băncilor la licitaţia cu titluri pe 15 ani, în volum de 200 milioane lei, a evidenţiat BT.

Economiştii citaţi subliniază: "În SUA, indicatorii economici avansaţi au stagnat luna trecută, evoluţie care exprimă premise de decelerare pentru prima economie a lumii pe termen scurt. Pe de altă parte, indicatorii de încredere şi cei coincidenţi din sfera pieţei imobiliare s-au ameliorat recent, evoluţie influenţată şi de declinul costurilor de finanţare. Totodată, producţia indstrială a accelerat în august, rata de utilizare a capacităţii instalate urcând la 77,9% (cel mai ridicat nivel din martie). Evenimentul săptămânii a fost a şasea şedinţă de politică monetară din 2019, în cadrul căreia FED a actualizat scenariul macroeconomic central (lansând primele prognoze pe 2022) şi a redus rata de dobândă de referinţă cu 25 punc-te de bază, pentru contracararea semnalelor de decelerare din economia mondială şi nivelului redus al inflaţiei. Entitatea se aşteaptă la consolidarea ratei de dobândă la 1,9% la final de 2019 şi sfârşit de 2020 şi a semnalat caracterul preventiv al deciziilor din perioada recentă. Nu în ultimul rând, banca centrală a derulat licitaţii «repo» pentru prima oară din 2008. Aceste evoluţii au determinat scăderea ratei de dobânda pe scadenţă 10 ani cu 6,5%, la 1,777% săptămâna trecută (declin cu 33,8% de la începutul anului)".

În Zona Euro, construcţiile au scăzut cu 0,7% de la lună la lună, în iulie, dinamica an/an decelerând la 1,1%, evoluţie care reflectă deteriorarea climatului investiţional din regiune, atrag atenţia specialiştii de la BT,a dăugând: "Rata locurilor de muncă vacante a stagnat la 2,3% în cel de-al doilea trimestru (nivel record), confirmându-se climatul pozitiv din piaţă forţei de muncă. De asemenea, încrederea investitorilor germani a crescut în septembrie (indicatorul ZEW la cel mai ridicat nivel din iunie). Nu în ultimul rând, inflaţia din Zona Euro s-a consolidat la 1% an/an în august, cu mult sub nivelul ţintit de Banca Centrală Europeană. Semnalele de decelerare a dinamicii anuale a PIB-ului nominal din regiune coroborate cu evoluţiile macro-financiare globale au condus la scăderea ratei de dobândă la titlurile de stat germane pe scadenţa 10 ani cu 6,8 puncte de bază, la -0,513% (declin cu 75,9 puncte în 2019)".

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

Comanda carte
Fix la cos
transilvaniainvestments.ro
IBC SOLAR
danescu.ro
arsc.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

17 Sep. 2024
Euro (EUR)Euro4.9738
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.4662
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.2921
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.9047
Gram de aur (XAU)Gram de aur369.6415

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
Teatrul Național I. L. Caragiale Bucuresti
hipo.ro
citiesoftomorrow.ro
govnet.ro
energyexpo.ro
thediplomat.ro
roenergy.eu
notorium.ro
rommedica.ro
prow.ro
aiiro.ro
oaer.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb