BT Invest1 nu a vândut pachetul de 2,5% din acţiunile SIF Moldova

VERONICA PLĂCINTESCU
Ziarul BURSA #Piaţa de Capital / 22 iulie 2013

BT Invest1 nu a vândut pachetul de 2,5% din acţiunile SIF Moldova

Gabriel Goia, BTAM: "Am încercat să vindem la un preţ de activ net comunicat de SIF Moldova la 30 iunie"

Fondul de investiţii BT Invest1, parte a grupului Banca Transilvania, nu a reuşit să vândă, vineri, pe Bursa de Valori Bucureşti (BVB), 2,5% din acţiunile SIF Moldova (simbol SIF2). Brokerii spun că vânzarea specială la ordin a pachetului de acţiuni din SIF2 nu s-a realizat, întrucât titlurile au fost puse la vânzare la un preţ aproape dublu faţă de cel din piaţă. Simion Tihon, de la Prime Transaction, ne-a declarat: "Cele 13 milioane de acţiuni SIF2 au fost puse la vânzare la preţul de 2,06 lei/acţiune. Este posibil ca această încercare de vânzare să fie reluată săptămâna viitoare (n.r. săptămâna aceasta), la un preţ mai mic".

Oficialii administratorului BT Asset Management (BTAM), însă, nu ne-au detaliat teoria brokerului, explicându-ne doar că ordinul a fost valabil numai pe parcursul şedinţei de vineri, urmând ca, în viitor, când şi dacă ar dori, din nou, să vândă pachetul de 2,5% de acţiuni SIF2 , vor anunţa cu o zi în prealabil, tot printr-un comunicat transmis BVB.

Gabriel Goia, Director Investiţii la BTAM, ne-a declarat: "Noi am încercat vânzarea la un preţ de activ net comunicat de SIF Moldova la data de 30.06. Preţul respectă interesul investitorilor în fond. Ordinul de vânzare a fost valabil doar astăzi (n.r. vineri). Când vom încerca să vindem, din nou, vom anunţa în prealabil ca şi ieri (n.r. joi)".

Investitorii din piaţă nu au prezentat interes pentru pachetul de acţiuni SIF2, ne-a precizat Mihai Mureşian, director de tranzacţionare la SSIF Intercapital Invest. Domnia sa ne-a declarat: "Preţul în piaţă pentru SIF2 este de 1,2 lei/unitate, iar ei (n.r. oficialii fondului de investiţii BT Invest1) cer 2,06 lei/unitate. Erau slabe şansele ca tranzacţia anunţată aseară (n.r. joi) să se realizeze. Nu a existat interes din partea investitorilor pentru ordinul de vânzare".

Transferul celor 13 milioane de acţiuni urma să fie intermediat de BT Securities, printr-o vânzare specială la ordin, potrivit unui anunţ transmis joi către BVB.

"Decizia de a vinde un pachet de 13.000.000 acţiuni SIF2 a fost luată în spiritul respectării prevederilor legale privind limitele de deţinere la emitentul SIF Moldova, dar, în acelaşi timp, a respectării principiului apărării intereselor investitorilor în fondurile administrate de BT Asset Management", ne declara Gabriel Goia, Director Investiţii la BT Asset Management.

BT Asset Management, care administrează activele fondului de investiţii antemenţionat, a solicitat ca tranzacţia să fie efectuată doar în cazul execuţiei integrale a ordinului de vânzare.

La cea mai recentă şedinţă AGA de la SIF Moldova, Comisia Naţională a Valorilor Mobiliare (CNVM) a limitat la 5% drepturile de vot pentru grupul Banca Transilvania şi firma cehă de brokeraj Wood&Company, care deţin împreună 9,8% din acţiunile societăţii de investiţii, peste pragul legal de deţinere la SIF-uri, de 5%.

Comisia a stabilit că cele două părţi acţionează concertat, având în vedere un deal cu 4,91% din titlurile SIF Moldova realizat la 8 martie, ultima zi în care investitorii care cumpărau acţiuni aveau dreptul să participe la AGA.

Comisia a mai arătat că mai multe persoane grupate în jurul Băncii Transilvania acţionează concertat, printre acestea regăsindu-se preşedintele CA al băncii, Horia Ciorcilă, şi administratorul de investiţii al BT Asset Management şi două dintre fondurile administrate de acesta.

CNVM a emis o ordonanţă prin care a dispus ca acţionarii să îşi reducă participaţia la 5% în termen de trei luni de la data intrării în vigoare a atestatului.

Acţiunile SIF Moldova (simbol SIF2) au încheiat şedinţa bursieră de vineri în creştere cu 0,41%, la 1,21 lei/unitate.

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

Comanda carte
veolia.ro
Apanova
rpia.ro
danescu.ro
Mozart
Schlumberger
arsc.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

18 Oct. 2024
Euro (EUR)Euro4.9724
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.5865
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.2949
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.9815
Gram de aur (XAU)Gram de aur399.9201

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
Teatrul Național I. L. Caragiale Bucuresti
citiesoftomorrow.ro
cnipmmr.ro
thediplomat.ro
hipo.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb