Bulgaria va prelua o participaţie de 20% la un terminal de gaze naturale lichefiate (GNL) care este construit în prezent în apropiere de oraşul Alexandroupolis, din nordul Greciei, tranzacţia fiind parte a unei strategii destinate reducerii dependenţei Bulgariei de gazele naturale ruseşti, au anunţat miercuri autorităţile de la Sofia, transmite Reuters.
Viitorul terminal de gaze lichefiate, care va avea o capacitate anuală de aproximativ 6,1 miliarde metri cubi, ar urma să furnizeze gaze consumatorilor din Europa de Sud-Est prin interconectorul de gaze Grecia-Bulgaria (IGB). SUA şi Qatarul ar urma să fie principalii furnizori de GNL pentru viitoarea facilitate.
"Diversificarea nu este doar o chestiune de vorbe", a declarat miercuri premierul bulgar Boiko Borisov, la debutul primei şedinţe a dialogului strategic SUA - Bulgaria.
Borisov a adăugat că participaţia deţinută de Bulgaria la viitorul terminal de gaze lichefiate din nordul Greciei va fi similară cu cea a companiei energetice de stat din Grecia (DEPA).
În conformitate cu un acord ce urmează să fie definitivat, compania de stat din Bulgaria (Bulgartransgaz) va prelua 20% din acţiunile societăţii Gastrade, o subsidiară a companiei energetice greceşti Copelouzos, care construieşte terminalul de gaze naturale lichefiate de la Alexandroupolis.
De asemenea, autorităţile de la Sofia au anunţat că Bulgartransgaz ar trebui să ia parte la procedura de testare a pieţei pentru viitorul terminal şi să îşi rezerve capacităţi cuprinse între 300 şi 500 milioane metri cubi de gaze naturale pe an, pentru o perioadă de trei ani.
În prezent, Bulgaria îşi asigură aproape în întregime necesarul de aproximativ trei miliarde metri cubi de gaze naturale pe an de la grupul rus Gazprom. Cu toate acestea, anul trecut, Bulgaria a importat, pentru prima dată, aproximativ 400 de milioane de metri cubi de gaze naturale din Grecia.